Destillat av svarta vinbär i potstill.
Destillat av svarta vinbär i potstill.
Då jag håller på att bygga en potstill för i första hand äppel och plommonbrännvin funderar jag på andra råvaror. Tänkte prova att göra ett kraftigt vin av svarta vinbär och kanske en del röda, och köra genom nybygget. Nån som provat eller har ideer? Bananer? Apelsiner?
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Destillat av svarta vinbär i potstill.
Det roliga (eller snarare en av många roliga detaljer) med en potstill är att man kan göra saker genomskinliga - typiskt bra i fallet svarta vinbär som har en tendens att bli grumsigt och trist.
Även pepparmynta från misslyckade absinthe-experiment som blir brungeggigt och trist ser klart mycket bättre ut genomskinligt.
Blir iaf 3 användbara metoder med en potstill.
1) Vin som bas för att göra "Eau-de-Vie-de-Fruits".
2) Kryddad sprit som bas som behöver snyggas till.
3) Neutral sprit som bas (Carter head, tex för gin) där spriten kryddas under destillationen.
Även pepparmynta från misslyckade absinthe-experiment som blir brungeggigt och trist ser klart mycket bättre ut genomskinligt.
Blir iaf 3 användbara metoder med en potstill.
1) Vin som bas för att göra "Eau-de-Vie-de-Fruits".
2) Kryddad sprit som bas som behöver snyggas till.
3) Neutral sprit som bas (Carter head, tex för gin) där spriten kryddas under destillationen.
Re: Destillat av svarta vinbär i potstill.
I går gjorde jag äppelmäsk, Krossade äpplen som pressades till must, plus krossade äpplen blandades med lite vatten och pectolas. Pot distillers jäst. Plommonen är snart mogna så det blir nästa projekt-
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Re: Destillat av svarta vinbär i potstill.
Körde genom äppelmäsken häromdan. Potstillmode genom tom kolonn på ca 1 meters längd. Av 45 liter mäsk blev det ca 5 liter med totalt ca 30%. När jag var inne i heart delen kom det 75% som doftade och smakade helt underbart. Körde till det i princip var tomt med alkohol i mäsken. När jag stägde av kom det 10% . Ska destillera en andra gång när jag hinner, tror det blir väldigt bra detta. Plommonmäsken står och jäser. Gör mer efterhand som dom mognar. har även en rommäsk på sirap och melass som står och väntar på destillering.
När en sten faller från bröstet, landar den ofta som en klump i magen.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst