Egen hp-sås.
Egen hp-sås.
är det någon där ute som har försökt sej på att göra egen hp eller gril-sås såg en dokumentår få funkar det då lät man vitlök och rödlök ligga i blöt och mogna i tre mån så dom vart riktigt mosiga sen skulle det blandas med melas sardiner kryddor och vinäger och jäsa ytligare en tid under omrörning innan man silade av den och satte på flaska. Det krävs ju jäsning och mognad för en sån prosrss och det är inte helt främande på det här forumet. Dela med er.
tveka inte.
Re: Egen hp-sås.
jäsa sardiner ?? då närmar vi oss surströmmingen ju
tvi usch å fyyyy fan
tvi usch å fyyyy fan
Re: Egen hp-sås.
HP-sås görs såvitt jag vet inte med nån form av jäsning.
Såvitt jag vet är det främst vinäger och kryddor i såsen (på den tiden den skapades så kryllade London av vinäger-fabriker, man har ju vinäger till fish 'n chips).
Finns en del att läsa på Wikipedia om liknande såser:
http://en.wikipedia.org/wiki/Steak_sauce
Vet man att det kallas "brown sauce" så kan man nog hitta recept också.
En bit ner på den här sidan räknas t.ex. ingredienserna för HP-sås upp.
http://www.jamieoliver.com/forum/viewtopic.php?id=29370
Såvitt jag vet är det främst vinäger och kryddor i såsen (på den tiden den skapades så kryllade London av vinäger-fabriker, man har ju vinäger till fish 'n chips).
Finns en del att läsa på Wikipedia om liknande såser:
http://en.wikipedia.org/wiki/Steak_sauce
Vet man att det kallas "brown sauce" så kan man nog hitta recept också.
En bit ner på den här sidan räknas t.ex. ingredienserna för HP-sås upp.
http://www.jamieoliver.com/forum/viewtopic.php?id=29370
Re: Egen hp-sås.
ja det stämmer nog att just hp sås inte jäser men jag försökte hitta ett samlings namn på just såna tillbehörs såser. Här är en annan sås från kvantum "lea & perrins worcestershire sauce" innehåller socker, salt lök, vitlök, kryddor och ansjovis(det finns beskrivet att romarna använde fiskrens till sådan sås för 2000år sen). det här ska ju blandas och mogna i x-mån och vad ska man kalla den prosessen må tro. det måste ju ske nån typ av jäsnings prosess.
tveka inte.
Re: Egen hp-sås.
haha jag hitta den dokumetär filmen altså http://www.youtube.com/watch?v=vAdAgHJ0aqI
det var den som väckte min nyfikenhet om det var någon där ute som gjorde sin egen sås.
det var den som väckte min nyfikenhet om det var någon där ute som gjorde sin egen sås.
tveka inte.
Re: Egen hp-sås.
Jag tror inte så många såna där såser står och mognar, tillverkarna vill inte ha en massa dyra lagerkostnader. Samma sak som med "rökt skinka" idag, den som verkligen är rökt kostar dubbel så mycket mot den som är smaksatt med rökvätska.
Re: Egen hp-sås.
har funderat på det länge och väl att bygga en gigantisk abu rök av ett helfat , men hittar inget med spännring och löst lock .
så fort jag hittar nått så ska det rökas
så fort jag hittar nått så ska det rökas
Re: Egen hp-sås.
Ska man bara kallröka så funkar det väl med vilket skåp som helst.
Hittade en finsk (tror jag) uppfinning som var typ en plåtlåda med ett 30 W värmeelement i som man hällde rökspån i och ställde i en garderob typ.
Hittade en finsk (tror jag) uppfinning som var typ en plåtlåda med ett 30 W värmeelement i som man hällde rökspån i och ställde i en garderob typ.
Re: Egen hp-sås.
nej jag pratar om en konstruktion för varmrökning
du vet väl hur en aburök fungerar ??
fast här blir det ett helfat som man eldar under
du vet väl hur en aburök fungerar ??
fast här blir det ett helfat som man eldar under
Re: Egen hp-sås.
Ja, jag skrev ju att ska man varmröka blir det annorlunda.
Edit: Nähä, det gjorde jag ju inte alls ser jag... Jag TÄNKTE skriva det:)
Problemet med att varmröka i en så stor tunna är väl att man riskerar att det hinner bli för varmt så det blir mer "ugnsbakat med röksmak"?
Edit: Nähä, det gjorde jag ju inte alls ser jag... Jag TÄNKTE skriva det:)
Problemet med att varmröka i en så stor tunna är väl att man riskerar att det hinner bli för varmt så det blir mer "ugnsbakat med röksmak"?
Re: Egen hp-sås.
nädå det fungerar perfekt , jag kände en som rökte både korv och sidfläsk i en sån tunna utan problem .
men när han flatrökre skinka så fick han lov att ladda ur och fylla i nytt spån och enris , men det är ju inte hela världen .
men när han flatrökre skinka så fick han lov att ladda ur och fylla i nytt spån och enris , men det är ju inte hela världen .
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster