En bekant frågade mig idag "Har du provat det här?" och visade ett recept på Fläderchampagne från Allt om mat.
http://alltommat.se/recept/fladerchampagne/
Jag tyckte spontant att det inte kändes nånting rätt med det där receptet.
Vinäger lär ju inte ge nån jäsning?
Kan vinägern vara för syra bara och det är citronskalet som ger vildjästen?
Kolsyra av vinäger??
Re: Kolsyra av vinäger??
Låter som ett väldigt chansartat recept... Osköjda fläderblomsklasar innehåller nog en hel del vildjäst (jmf vildjästa viner..) som kan få fart på jäsningen.men processen är som sagt chansartad - vilket är orsaken till att de flesta vin- (och ölproducenter) har övergivit den. Om du har en "levande" vinäger så lär det bli vinäger av hela skiten - så se till att du använder en industrproducerad avdödad vinäger..
Re: Kolsyra av vinäger??
Ja jag har inte tänkt följa receptet:)
Tyckte det verkar fel att jäsa svalt också, vill man få igång jäsningen så är väl rumstemperatur bättre. Det står iofs sval rumstemperatur, lite oklart vad de menar.
Att använda vildjäst från ett äpple måste ju vara mycket vettigare (äpplen är ju ökända för att börja jäsa snabbt).
Tyckte det verkar fel att jäsa svalt också, vill man få igång jäsningen så är väl rumstemperatur bättre. Det står iofs sval rumstemperatur, lite oklart vad de menar.
Att använda vildjäst från ett äpple måste ju vara mycket vettigare (äpplen är ju ökända för att börja jäsa snabbt).
Re: Kolsyra av vinäger??
Jo, äpplen ger nog mer vildjäst..
Hela receptet andas lite "blåbärsvins"-vibbar. För oss som var barn på 70-talet så följde vi med spänning våra mödrars experiment med "blåbärsvin" vilket allt som oftast resulterade i flaskexpositioner och nedsprejade furuklädda gillestugor... Inget som manar till efterföljd...
Hela receptet andas lite "blåbärsvins"-vibbar. För oss som var barn på 70-talet så följde vi med spänning våra mödrars experiment med "blåbärsvin" vilket allt som oftast resulterade i flaskexpositioner och nedsprejade furuklädda gillestugor... Inget som manar till efterföljd...
- Omlott
- Bryggmästare
- Inlägg: 561
- Blev medlem: lör okt 08, 2011 10:15
- Utrustning: Damejeanne
- Ort: Halmstad
- Kontakt:
Re: Kolsyra av vinäger??
För några veckor sedan gjorde jag och min sambo vår andra sats flädersaft för i år. Enlogt receptet skulle konserveringsmedlet vara en ansenlig mängd citronsyra. Efter någon dag så upptäcker jag att en av flaskorna har exploderat. Så vildjästen som var på fläderblomklasarna var rejäla grejer..tyvärr. Sen tycker jag att citronsyra var ett svagt val av konserveringsmedel.
Så som sagt, receptet kan gå och säkert bli mycket gott (men varför vinägern är där kan man undra..) Jag tycker det är slösaktigt att chansa.
Så som sagt, receptet kan gå och säkert bli mycket gott (men varför vinägern är där kan man undra..) Jag tycker det är slösaktigt att chansa.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst