bryggforum.nu

Sveriges största forum för hembryggare.

* REGLER   * Logga in   * Bli medlem   * FAQ    * Sök
Aktuellt datum och tid: tis mar 28, 2017 9:02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: ons dec 28, 2016 11:36 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Jag skriver här i öl-delen också. Behöver förstå det här med Vetet... Kanske hör det mer hemma hos öl-folket än mjöd-folket.

"Hejsan alla bryggare!

Jag blev lite intresserad av fyndet i en gammal grav, där man fann spår av en jäst dryck.
Den innehöll Vete, Lingon, vatten och honung. Samt Pors.

Om man nu vill försöka sig på att göra något liknande, hur ska man då sätta ihop det.
Jag har ingen aning om vad man ska göra med vetet?
Kan någon komma med ett bra försök på recept? :)

Kan man ersätta pors med något annat?"

Kolsyra eller inte kolsyra? Låt oss lösa denna gamla dryck


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: ons dec 28, 2016 12:33 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons mar 16, 2016 22:02
Inlägg: 110
Utrustning: Jästunna och jäsrör
Mäska man det inte som med malt för att utvinna socker till jäsningen? Låter någon som kan veteöl svara. Annars kanske gubben bara doppat brödet han åt i vinet han drack ☺
[quote=wikipedia]
I Sverige är den vanlig i kärr, på mossar och vid stränder. Den finns inte högt uppe på fjällen och saknas längst i norr.
---
Harry Martinson har beskrivit den som "de svenska vildkärrens lavendel"
[/quote]
Ut o leta eller ta reda på hur lik lavendel den är.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor dec 29, 2016 19:03 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Inlägg: 3353
Förslagsvis gör du en mäskning på 68C i 60min med krossad vetemalt. 1kg/5l kan vara lagom som bas i Mjöden?
Koka denna vört i 60 min och tillsätt 5g/l Saaz humle (Pors substitut, sött/örtigt/beskt) när det är 30min kvar av koket. Tillsätt sedan honung när du kylt vörten under 70C. Mängd beroende på önskad alkoholhalt. 140g/l bör ge dig ett påslag på ca 5% alkohol. Vetevörten bör ge dig en bas runt 4% alkohol.
Jäs med en alejäst vid 15-18C om möjligt.
När jäsningen lugnat ner sig tappar du om och tillför 50-150g/l mosade lingon beroende på önskad intensitet och låter detta stå tills jäsröret är i våg. Tappa om och klarna eller eventuellt jässtoppa eftersöta och därefter klarna. Ingen kolsyra tycker jag.
(Något sådant hade iaf jag gjort)

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 14:42 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Inlägg: 160
Har en gång provat att göra en "öl" på pors i stället för humle.
Det smakade inte alls som öl som man tänker idag, så jag tror inte man skall tänka att det blir samma sak.
Tror nog Wienkellers recept är godare än det ursprungliga (Iallafall för våra moderna smaklökar).
Om man vill kan man tugga vetet och spotta gröten i ett kärl, då skall visst enzymer omvandla vetets stärkelse till jäsbart socker.
Pytheas skriver väl om Folket i Thule som tillreder en dryck av vete o honung?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 15:17 
Offline
Bryggmästare
Användarvisningsbild

Blev medlem: lör aug 31, 2013 6:45
Inlägg: 461
Ort: Östergötland
Utrustning: Glasdamejanner
Dr snuggels skrev:
Om man vill kan man tugga vetet och spotta gröten i ett kärl, då skall visst enzymer omvandla vetets stärkelse till jäsbart socker.


Enzymet som finns i spottet heter amylas och spjälkar stärkelse till socker.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 15:33 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Tack så hemst mycket för förlsaget, detta ska testas.
Mycket intressant! Hahaha, det vore högst intressant att tugga det. Men jag känner att det skulle ta tid att få ihop till bara 5-liter på det viset...

En fråga till bara. Ska jag mäska 60min,sen sila, och koka ytterligare 60min. Eller mäskar jag 60min och kör i humlet sista 30 och sen silar och kyler...
Jag har ju inte pysslat med mäskning innan...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 15:46 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Inlägg: 160
ManneSilv skrev:
Mycket intressant! Hahaha, det vore högst intressant att tugga det. Men jag känner att det skulle ta tid att få ihop till bara 5-liter på det viset...


Det är bara att bjuda hem ett gäng kompisar och sätta er i ring o tugga....................
Jag tror det finns amylas att köpa och tillsätta i vetegröten (otuggad då).

Du mäskar i 60 min, sedan silar av. Kokar upp, kokar 30 min, tillsätter humle, kokar 30 min till. Sedan kyler.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 16:00 
Offline
Brygguru

Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Inlägg: 1463
Ort: Borås
Eller så köper du mältat vete alternativt så ginns det amylase att köpa på typ humle


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 19:45 
Offline
Brygguru
Användarvisningsbild

Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Inlägg: 3353
Det finns ingen anledning att tugga vete när det finns billig vetemalt att tillgå.

_________________
/Weinkeller


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 20:47 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Beställde idag, så det kommer sättas igång inom en vecka:)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre dec 30, 2016 21:26 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Inlägg: 160
Nä, att hen skulle tugga vete var nog mera ett stickspår som kuriosa.
Däremot vågar jag inte svara på om det blir en smakskillnad att använda amylase resp. mältat vete.
Likaså bör det kanske diskuteras vilken typ av vete som användes. Även det borde göra en viss smakskillnad.

EDIT: Vi skrev visst samtidigt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: fre jan 20, 2017 21:41 
Offline
Bryggare

Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Inlägg: 160
Blev det något bryggt?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: mån jan 23, 2017 22:30 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Äsch, jag måste vänta ett tag till... Har inga lediga hinkar eller demis. Det är full rulle på andra brygder.
40L dunderglögg
5L Morots-Vin
10L Mjöd
15L Te-Vin (Som jag just tappat om, blev lite för sött. 14oxle. Men orkar inte vänta så det får bli så. Den startade på 60oxle och har inte kommit längre än så på 3-veckor. Så jag vet inte ens om jag kan kalla det vin med ca 6.1% alc, kanske kan slå i en skvätt sprit, funkar det?)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tis feb 07, 2017 9:32 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Så!
Snart är det dags. Jag funderar på att göra ett enligt tips. Men sen tänkte jag pröva att göra ett med lägre alkoholhalt och kolsyra så det blir mer som en öl.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: tor feb 09, 2017 14:06 
Offline
Turbojäsare

Blev medlem: ons dec 28, 2016 10:21
Inlägg: 31
Så, nu är den på kylning.
Sätter den på jäsning innan läggdags!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 15 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Medlemmar online: 96%PREP, Bing [Bot], Google [Bot]


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden © 2006-2013