Här kommer jag med ett försök till dricke.
skulle uppskatta om någon med lite erfarenhet kanske kunde hjälpa en total amatör på denna fronten =D
Har bryggt detta och har ingen aning om vad det blir av den =D
Recept:
- 14l kokande vatten
3,5kg gotländs rökmalt
15g humle
400g vitt socker
450 brun farinsocker
Tillvägagångssätt:
Värmde 7l vatten till 90c
hällde då i 3,5kg malt och stängde av plattan men lämnade kastrullen på plattan
Tempen sjönk till ca 78c när malten kom i
Temp kontroll under lakningstimmen:
- 15 min. 78gc
30 min 78gc
45 min 78gc
60 min 78 gc
Sen kom ett problem, som förmodligen lite erfarenhet och hjälp av er bryggare där ute kan underlättas till nästa gång.
Tänkte stegvis hälla av vörten "genom" all malt och även tillsätta resterande 7l "genom" malten.
Så jag satte en stor finmaskig sil över hinken och fyllde på med malt.
Då vart det stopp, malten släppte inte igenom nå vätska knappt, men till slut ordnade jag det med lite vilja och pressande mot väggar i silen.
Sen var det dags för koket.
Kokade upp alltihopa, skummade av, sen i med 15g humle och 35 krossade enbär.
När det återstod 8min av det 12 minuter långa koket kastade jag i 40 hela enbär till....
Sen kylde jag i badkar till ca 22gc och då stoppade jag i 400g strösocker vitt och 450g med brun farinsocker och rörde om ordentligt.
Nu är det bara jästen kvar, i med 1*1cm2 med bakjäst.
Intressant upplevelse detta och jag har ingen aning om vad eller hur man gör, så snälla kommentera och ge mig tips på vad jag skall göra till nästa gång för att lyckas bättre.
Skall redan nu investera i 25l plastdunk till att "spola" igenom malten med efter lakning.
Tack för mig, och för ett grymt forum fullt av aktiva medlemmar med bra tips.
Hejs