Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Funderingar kring recept

Ölsatser och recept. Även recensioner av ölsatser och tillbehör.
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Hej,
Jag är helt ny i bryggarvärlden, beställt lite saker och ska försöka dra igång mitt första ”kok” i helgen som kommer, sneglat på lite kloner på en av min favorit IPO’r (BrewDogs Punk IPA) och tänkte kolla lite med er om detta är något vettigt recept som jag har översatt från internet eller om jag ska börja med något mer basic?
Mäska i 68 °C i 60 min, lack med 78 °C, koktid 60 min.

Malt
Extra Pale Maris Otter Malt 5,5 kg

Humle
15 gram Chinook 60 min kvar av koket
30 gram Amarillo 15 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 15 min kvar av koket
15 gram Simcoe 10 min kvar av koket
15 gram Chinook 0 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 0 min kvar av koket
15 gram Simcoe 0 min kvar av koket
1 msk Protafloc 15 min kvar av koket

Jäst
Wyeast 1098 British Ale
Har ni några tips på att få receptet bättre?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

Testa det blir säkert gott. Om du vill kan du ju splitta satsen efter jäsningen och torrhumla den ena med humlesorterna ovan, ca 4-6g/l för att se vad du gillar bäst.

1msk protafloc låter fel. Jag tar ett kryddmått på motsvarande mängd.
/Weinkeller
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Jazze »

+1 på det weinkeller sa.
Samt om jag får välja så hade jag mäskat närmare 65grader för en ipa
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Weinkeller skrev:Testa det blir säkert gott. Om du vill kan du ju splitta satsen efter jäsningen och torrhumla den ena med humlesorterna ovan, ca 4-6g/l för att se vad du gillar bäst.

1msk protafloc låter fel. Jag tar ett kryddmått på motsvarande mängd.
Lite osäker på hur man gör med torrhumling, ska man jäsa färdigt ölet och tappa över de i nytt kärl för sen lagra någon vecka till med humlepellets i eller hur funkar det.

Måste läst fel om mängden protafloc, men räcker det med ett kryddmått för en 20 liters sats?
Jazze skrev:+1 på det weinkeller sa.
Samt om jag får välja så hade jag mäskat närmare 65grader för en ipa
Tack för tipset.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

Jag torrhumlar med pellets direkt i primären i slutfasen av jäsningen.
/Weinkeller
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Weinkeller skrev:Jag torrhumlar med pellets direkt i primären i slutfasen av jäsningen.
Ska jag desinficera humlen innan? Funderar på om man kan krydda med tex apelsinskal, ska man koka dom innan eller räcker de med star san?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

Humlen behöver du inte desinficera. Skal bör du nog åtminstone pastörisera eller låta dra i starksprit några dagar. Tillsätt sedan tinkturen inte zesten.
/Weinkeller
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Weinkeller skrev:Humlen behöver du inte desinficera. Skal bör du nog åtminstone pastörisera eller låta dra i starksprit några dagar. Tillsätt sedan tinkturen inte zesten.
Okej, spriten kan inte störa jäsningen?
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

Vi pratar om små mängder sprit här, kanske 1dl per 10l.
/Weinkeller
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Då har jag gjort detta öl, dock halv storleken.
Använde en annan jäst(US05) dock har vi väldigt varmt hemma 23-24 grader, nu har den jäst i 5 dagar och nu är de knappt någon aktivitet alls i hinken, 1 plup/min typ.

Har det jäst ut eller har jag det för varmt? Vågade inte ställa när kärlet i förrådet då det är 15 grader där nere.

Hade OG på 1050 när de va färdigkokt.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
/Weinkeller
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Weinkeller skrev:Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
Okej, har så jag kan göra en omgång till hemma, så blir och köra igång sen idagarna och jäsa den i förrådet.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av Weinkeller »

axel_E skrev:
Weinkeller skrev:Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
Okej, har så jag kan göra en omgång till hemma, så blir och köra igång sen idagarna och jäsa den i förrådet.
Fint, då kan du jämföra vilken som du föredrar.
/Weinkeller
axel_E
Färsk jäst
Inlägg: 14
Blev medlem: tor aug 11, 2011 19:36

Re: Funderingar kring recept

Inlägg av axel_E »

Öppnade första ölen idag efter kolsyrejäsning på första batchen som jag jäste i 23-24 grader som jag trodde skulle smaka på rävpiss, men fick mig en chock :) riktigt god öl, köpt sämre IPO'r på bolaget.
Se hur den som jag jäser i förrådet blir :)
Skriv svar

Återgå till "Ölsatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster