Funderingar kring recept
Funderingar kring recept
Hej,
Jag är helt ny i bryggarvärlden, beställt lite saker och ska försöka dra igång mitt första ”kok” i helgen som kommer, sneglat på lite kloner på en av min favorit IPO’r (BrewDogs Punk IPA) och tänkte kolla lite med er om detta är något vettigt recept som jag har översatt från internet eller om jag ska börja med något mer basic?
Mäska i 68 °C i 60 min, lack med 78 °C, koktid 60 min.
Malt
Extra Pale Maris Otter Malt 5,5 kg
Humle
15 gram Chinook 60 min kvar av koket
30 gram Amarillo 15 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 15 min kvar av koket
15 gram Simcoe 10 min kvar av koket
15 gram Chinook 0 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 0 min kvar av koket
15 gram Simcoe 0 min kvar av koket
1 msk Protafloc 15 min kvar av koket
Jäst
Wyeast 1098 British Ale
Har ni några tips på att få receptet bättre?
Jag är helt ny i bryggarvärlden, beställt lite saker och ska försöka dra igång mitt första ”kok” i helgen som kommer, sneglat på lite kloner på en av min favorit IPO’r (BrewDogs Punk IPA) och tänkte kolla lite med er om detta är något vettigt recept som jag har översatt från internet eller om jag ska börja med något mer basic?
Mäska i 68 °C i 60 min, lack med 78 °C, koktid 60 min.
Malt
Extra Pale Maris Otter Malt 5,5 kg
Humle
15 gram Chinook 60 min kvar av koket
30 gram Amarillo 15 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 15 min kvar av koket
15 gram Simcoe 10 min kvar av koket
15 gram Chinook 0 min kvar av koket
15 gram Nelson Sauvin 0 min kvar av koket
15 gram Simcoe 0 min kvar av koket
1 msk Protafloc 15 min kvar av koket
Jäst
Wyeast 1098 British Ale
Har ni några tips på att få receptet bättre?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Testa det blir säkert gott. Om du vill kan du ju splitta satsen efter jäsningen och torrhumla den ena med humlesorterna ovan, ca 4-6g/l för att se vad du gillar bäst.
1msk protafloc låter fel. Jag tar ett kryddmått på motsvarande mängd.
1msk protafloc låter fel. Jag tar ett kryddmått på motsvarande mängd.
/Weinkeller
Re: Funderingar kring recept
+1 på det weinkeller sa.
Samt om jag får välja så hade jag mäskat närmare 65grader för en ipa
Samt om jag får välja så hade jag mäskat närmare 65grader för en ipa
Re: Funderingar kring recept
Lite osäker på hur man gör med torrhumling, ska man jäsa färdigt ölet och tappa över de i nytt kärl för sen lagra någon vecka till med humlepellets i eller hur funkar det.Weinkeller skrev:Testa det blir säkert gott. Om du vill kan du ju splitta satsen efter jäsningen och torrhumla den ena med humlesorterna ovan, ca 4-6g/l för att se vad du gillar bäst.
1msk protafloc låter fel. Jag tar ett kryddmått på motsvarande mängd.
Måste läst fel om mängden protafloc, men räcker det med ett kryddmått för en 20 liters sats?
Tack för tipset.Jazze skrev:+1 på det weinkeller sa.
Samt om jag får välja så hade jag mäskat närmare 65grader för en ipa
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Jag torrhumlar med pellets direkt i primären i slutfasen av jäsningen.
/Weinkeller
Re: Funderingar kring recept
Ska jag desinficera humlen innan? Funderar på om man kan krydda med tex apelsinskal, ska man koka dom innan eller räcker de med star san?Weinkeller skrev:Jag torrhumlar med pellets direkt i primären i slutfasen av jäsningen.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Humlen behöver du inte desinficera. Skal bör du nog åtminstone pastörisera eller låta dra i starksprit några dagar. Tillsätt sedan tinkturen inte zesten.
/Weinkeller
Re: Funderingar kring recept
Okej, spriten kan inte störa jäsningen?Weinkeller skrev:Humlen behöver du inte desinficera. Skal bör du nog åtminstone pastörisera eller låta dra i starksprit några dagar. Tillsätt sedan tinkturen inte zesten.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Då har jag gjort detta öl, dock halv storleken.
Använde en annan jäst(US05) dock har vi väldigt varmt hemma 23-24 grader, nu har den jäst i 5 dagar och nu är de knappt någon aktivitet alls i hinken, 1 plup/min typ.
Har det jäst ut eller har jag det för varmt? Vågade inte ställa när kärlet i förrådet då det är 15 grader där nere.
Hade OG på 1050 när de va färdigkokt.
Använde en annan jäst(US05) dock har vi väldigt varmt hemma 23-24 grader, nu har den jäst i 5 dagar och nu är de knappt någon aktivitet alls i hinken, 1 plup/min typ.
Har det jäst ut eller har jag det för varmt? Vågade inte ställa när kärlet i förrådet då det är 15 grader där nere.
Hade OG på 1050 när de va färdigkokt.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
/Weinkeller
Re: Funderingar kring recept
Okej, har så jag kan göra en omgång till hemma, så blir och köra igång sen idagarna och jäsa den i förrådet.Weinkeller skrev:Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Funderingar kring recept
Fint, då kan du jämföra vilken som du föredrar.axel_E skrev:Okej, har så jag kan göra en omgång till hemma, så blir och köra igång sen idagarna och jäsa den i förrådet.Weinkeller skrev:Det hade nog blivit bättre öl om du jäst det i 15C. Ölen är troligen utjäst och med mer estrar och högre alkoholer än du behöver pga den höga jästemperaturen.
/Weinkeller
Re: Funderingar kring recept
Öppnade första ölen idag efter kolsyrejäsning på första batchen som jag jäste i 23-24 grader som jag trodde skulle smaka på rävpiss, men fick mig en chock riktigt god öl, köpt sämre IPO'r på bolaget.
Se hur den som jag jäser i förrådet blir
Se hur den som jag jäser i förrådet blir
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster