Tänkte försöka få till en ny husöl
En öl med bra men inte överväldigande beska.
Vill gärna få fram lite rostade toner så jag la till lite extra Black från viking.
Gillar NB humlen + att den har kort datum så den behöver jag göra slut på.
Men nu till den stora frågan!
Vilken typdef skulle ni ge den här???
Type: All Grain
Batch Size: 20,00 l
Boil Size: 24 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 21 l
Final Bottling Vol: 18,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 13 Feb 2016
Brewer: Jazze
Asst Brewer:
Equipment: 60L BIAB
Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 75,0 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
1,00 tbsp PH 5.2 Stabilizer (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
6,00 kg Pale Ale (5,0 EBC) Grain 3 85,7 %
0,50 kg Cookie malt (50,0 EBC) Grain 4 7,1 %
0,20 kg Black (Patent) Malt (985,0 EBC) Grain 5 2,9 %
0,20 kg Cara Plus 200 (220,0 EBC) Grain 6 2,9 %
0,10 kg Black (1500,0 EBC) Grain 7 1,4 %
25,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 20,1 IBUs
15,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 20,0 min Hop 9 7,3 IBUs
20,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 8,6 IBUs
20,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 10,0 min Hop 11 5,8 IBUs
20,00 g Northern Brewer [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 12 3,5 IBUs
2,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] Yeast 13 -
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,077 SG
Est Final Gravity: 1,022 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7,4 %
Bitterness: 45,3 IBUs
Est Color: 66,5 EBC
Vilken öltyp?
Re: Vilken öltyp?
Porter,stout å strong Ale var dom som jag själv hade i åtanke.vafan skrev:Baltic Porter eller varför inte en Jazze Strong Ale?
Jazze Strong Ale får det bli
Humletiderna kommer att justeras pga nytt bryggsystem (BIAB, no chill).
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Vilken öltyp?
Skulle du vilja ha den mer typdeffad så ta bort 6-7% basmalt och ersätt med mer karamellmalt. Då kan man nog ta den för en välhumlad porter, typ: modern porter/stout även om den är väl stark och närmar sig mer Imperial Porter. Men för att den ska bli mer typriktig IP bör du dra ner på smak/arom humlen.
/Weinkeller
Re: Vilken öltyp?
Vad tror du om att lägga till lite Special B och havregryn samt ta bort det mesta av humlen i slutet och sikta på en ibu runt 35?Weinkeller skrev:Skulle du vilja ha den mer typdeffad så ta bort 6-7% basmalt och ersätt med mer karamellmalt. Då kan man nog ta den för en välhumlad porter, typ: modern porter/stout även om den är väl stark och närmar sig mer Imperial Porter. Men för att den ska bli mer typriktig IP bör du dra ner på smak/arom humlen.
Har även tillgång till chokladrågmalt.
Det kanske kan vara intressant att lägga till
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Vilken öltyp?
Det blir säkert trevligt. Beror ju helt på vad man gillar. Jag svarade bara på vilka typdeffar ölen låg närmast. Receptet från början blir säkert bra det också.
/Weinkeller
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 346
- Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43
Re: Vilken öltyp?
Kanske lite OT men - har du 75% efficiency ?? Jag når inte 75%, snarare kring 60%. Om du vill ha den 7,4% kanske du ska sätta efficiency 60%. Lättare att tillföra vatten än att jacka upp den på slutet. Går ju justera med malt extrakt men då frångår man ju "all grain".
Re: Vilken öltyp?
Med mitt förra bryggsystem låg jag nästan alltid på eller nära 75. Dom gånger jag kört biab något högre.Mr_President skrev:Kanske lite OT men - har du 75% efficiency ?? Jag når inte 75%, snarare kring 60%. Om du vill ha den 7,4% kanske du ska sätta efficiency 60%. Lättare att tillföra vatten än att jacka upp den på slutet. Går ju justera med malt extrakt men då frångår man ju "all grain".
Men med tanke på att det nu är ny bryggutrustning så sätter jag 75 å så får jag justera framtida recept efter hur det gå nu.
7,4 procent är egentligen inget jag bryr mig om. Det viktiga är att det blir bra en öl som jag vill dricka
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster