punktcom skrev:Låter länge Som sagt, tog mig en timme för 25 liter med min Philips. Skummet vet jag inte om det är ett fenomen från maskinen. Jag skummade av var 7e liter ungefär. Totalt tar allt lite tid. Allt ska steriliseras, äpplena ska sköljas, mäta socker och kalkulera. Och sist men inte minst, rengöring. Det tar tid oavsett metod. Imorrn ska jag köra 25 liter till, fast med Safale US-05. Någon som testat detta?
Johan: var det sockermängden som fick din must att bli vin? Upplevde du att kärnorna gav någon beskhet?
Jag har precis en sådan Philips som du har. Jag använde en sil som silade bort de grövsta, innan det landade i hinken. Det jag stör mig på med Philipsen är att, man måste rengöra den(Ta bort det genomskinliga locket och ta bort "äppelmoset") ofta. Jag upplever att det mest kommer sörja om man inte rengör den, och den sörjan samlas i silen och då måste den rengöras också. För övrigt så körde jag mina äpplen hela, tycker ändå att det tog tid.
Jag skummade av det värsta(de hårda skummet på toppen), sen pastörisera jag, dvs värmde upp minst 75grader, då tycker jag att det blev enklare att ta bort skummet, var precis som att skiktade och band ihop sig, gick bra att att bort med hålslev.
För att svara på dina frågor,
Ja, det var sockermängden som fick musten att bli vin. Kan säga att förra gången jag mustade, då hade jag lite aning om vad jag höll på med. Jag upplever inte kärnorna gav någon bitter smak, men å andra sidan så var det så mycket annat som kan ha spelade in i min förra "batch", kärnorna var inte problemet.
I slutändan fick jag ett klart och fint vin ( http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 7&start=45 ) och som dan610324 sa i början av tråden är det förmodligen drickbart våren 2015.