Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons sep 24, 2014 14:26
- Utrustning: Jäshinkar
Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Har varit på Rosenhills musteri på Ekerö i Stockholm och satt två x 25 liters jäshinkar med must med jäsrör. Har två frågor: 1. Korken på jäsröret - ska det sitta på under jäsprocessen? 2. Någon som provat Rosenhills recept på att göra vin/cider med bra eller dåligt resultat?
Receptet:
När du mustat häller du musten tillsammans med en påse vinjäst i en jäshink av plast med tättslutande lock (finns att köpa i musteriet). Väl hemma monterar du ett vattenlås och placerar jäshinken i rumstempratur. Efter några få dagar börjar det klucka i jäsröret och processen är i full gång. Nu är det bra att placera jäshinken källarsvalt och gärna högt på ett bord eller bänk för att underlätta senare omtappning. Jäsningen tar från några veckor upp till ett par månader. Du märker att det är klart när kluckandet avtar för att sedan stanna av. Då är det dags att tappa om cidern med en hävert (plastslang) till ett annat kärl utan att bottensatsen kommer med. Ställ sedan cidern så kallt som möjligt (den skall inte frysas) några veckor för att klarna. (Omtappningen kan hoppas över om du är lat och inte kräver en helt klar cider)
Sedan är det dags att buteljera. Glasflaskor funkar för stilla (icke mousserande) cider. Vill du ha bubblor så tillsätt max en snabbsockerbit (eller en liten tesked strösocker) per liter och skaka om. En sekundärjässning startar och efter några månader har du -om allt gått enligt planerna- en välsmakande frisk och mousserande dryck. Observera att du för den mousserande varianten behöver flaskor som tål visst tryck. PET-flaskor brukar fungera bra. Och lagra dom inte på fina mattan om olyckan skulle vara framme och spränga en flaska.
Receptet:
När du mustat häller du musten tillsammans med en påse vinjäst i en jäshink av plast med tättslutande lock (finns att köpa i musteriet). Väl hemma monterar du ett vattenlås och placerar jäshinken i rumstempratur. Efter några få dagar börjar det klucka i jäsröret och processen är i full gång. Nu är det bra att placera jäshinken källarsvalt och gärna högt på ett bord eller bänk för att underlätta senare omtappning. Jäsningen tar från några veckor upp till ett par månader. Du märker att det är klart när kluckandet avtar för att sedan stanna av. Då är det dags att tappa om cidern med en hävert (plastslang) till ett annat kärl utan att bottensatsen kommer med. Ställ sedan cidern så kallt som möjligt (den skall inte frysas) några veckor för att klarna. (Omtappningen kan hoppas över om du är lat och inte kräver en helt klar cider)
Sedan är det dags att buteljera. Glasflaskor funkar för stilla (icke mousserande) cider. Vill du ha bubblor så tillsätt max en snabbsockerbit (eller en liten tesked strösocker) per liter och skaka om. En sekundärjässning startar och efter några månader har du -om allt gått enligt planerna- en välsmakande frisk och mousserande dryck. Observera att du för den mousserande varianten behöver flaskor som tål visst tryck. PET-flaskor brukar fungera bra. Och lagra dom inte på fina mattan om olyckan skulle vara framme och spränga en flaska.
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Det röda locket är till för att hålla damm och flugor borta så det kan sitta på.
Deras "recept" låter precis som klassisk cider, det är inga konstigheter alls.
Deras "recept" låter precis som klassisk cider, det är inga konstigheter alls.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons sep 24, 2014 14:26
- Utrustning: Jäshinkar
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons sep 24, 2014 14:26
- Utrustning: Jäshinkar
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
En fråga till: Det står: när det börjar klucka efter några dagar. Kluckningen började redan efter några timmar och kluckar till då och då. Ska det klucka "hela tiden" innan man sätter ner jäshinkarna i kyla eller är det dags redan nu trots att det bara gått mindre än 24 timmar?
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Antar att det var det receptet de körde på på Äntligen hemma igår ))
Så man behöver alltså INTE tillsätta något socker för att göra Cider?
Så man behöver alltså INTE tillsätta något socker för att göra Cider?
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons sep 24, 2014 14:26
- Utrustning: Jäshinkar
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Såg inte programmet men vet du om det är dags redan nu att sätta ner det hela i källaren?
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
När jäsningen är igång (kluckandet i jäsröret) så är det bara flytta det till det ställe där du tänkt låta det jäsa. Desto varmare stället är, desto snabbare kommer det att jäsa ut. Själv brukar jag jäsa vin/cider i rumstemperatur 20-21 grader och det har funkat bra för mig.
Och Riwen äppelmust innehåller dryga 100g socker per liter, så utan tillsatt socker får man alltså dryga 6% alkohol vilket är en okej mängd för en cider.
Och Riwen äppelmust innehåller dryga 100g socker per liter, så utan tillsatt socker får man alltså dryga 6% alkohol vilket är en okej mängd för en cider.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons sep 24, 2014 14:26
- Utrustning: Jäshinkar
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Tack för det! Då åker de ner i källaren nu! Vi tillsatte lite socker eftersom killen i butiken som vi köpte jäshinkarna rådde oss till det efter att vi mätt sockerhalten i musten.
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Det brukar bli godare om det får jäsa lite svalare, runt 16-17 grader. Kallare så jäser det kanske för sakta, uppåt 25-26 grader bildar jästen mer ämnen som inte smakar så gott. Men jäsningen brukar ha svårt att komma igång vid 16-17 grader, därför startar man lite varmare.
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Ahhh OK Mao mer socker mer alkohol.renkku skrev:
Och Riwen äppelmust innehåller dryga 100g socker per liter, så utan tillsatt socker får man alltså dryga 6% alkohol vilket är en okej mängd för en cider.
6 % är ju det optimala ))
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Äntligen Hemmas recept var väääldigt förenklat. Dom hoppade över en hel del steg och metoden känns ganska riskfylld (om man vill slippa bakterier, oxidation och kanske veta slutprocenten på cidern)
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 10
- Blev medlem: mån jul 20, 2009 23:25
- Ort: Västergötland
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Jag läste receptet överst; det verkar ju lätt, men tanken på exploderande flaskor är inte så tilltalande. Jag har ett svagdrickaankare med pressad äppelmust på jäsning sedan snart 2 veckor tillbaka, så det kluckar ännu (c:a 4 kluck i minuten).
Ska man vänta tills det slutat helt?
Väntar man för länge efter att jäsningen avstannat får man väl ingen kolsyra... (å andra sidan heller ingen explosionsrisk).
Ska man fylla flaskorna så att de är 100% fulla när man buteljerar och vill ha kolsyreutveckling av en liten sockertillsats?
Ska man vänta tills det slutat helt?
Väntar man för länge efter att jäsningen avstannat får man väl ingen kolsyra... (å andra sidan heller ingen explosionsrisk).
Ska man fylla flaskorna så att de är 100% fulla när man buteljerar och vill ha kolsyreutveckling av en liten sockertillsats?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Låt det jäsa ut, och tillsätt en struken tesked socker per halvliter cider vid buteljeringen, enklast om du använder halvlitersflaskor. Den sockermängden ger lagom kolsyra och en vanlig petflaska klarar det trycket som blir.
Om du inte väntar tills det har jäst färdigt kan du skippa att tillsätta socker, men du har just ingen kontroll på hur mycket socker som finns kvar, och därmed inte heller vad sluttrycket blir.
Lämna 10-15mm tomt längst upp, annars blir det svårt att öppna på ett bra sätt.
Om du inte väntar tills det har jäst färdigt kan du skippa att tillsätta socker, men du har just ingen kontroll på hur mycket socker som finns kvar, och därmed inte heller vad sluttrycket blir.
Lämna 10-15mm tomt längst upp, annars blir det svårt att öppna på ett bra sätt.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cidertillverkning, nybörjare, recept OK? Kork på jäsrör?
Lite jästnäring är inte fel att tillsätta. Som @latmasken skrev är en temperatur under 20C att föredra. Sen finns det lite andra saker man kan göra och tänka på men det är överkurs, troligen blir resultatet trevligt ändå.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster