Har läst på om Oechsle på en massa olika sidor, även länken som jag fick av dig nu (just den sidan tyckte jag iofs var lite rörig).latmasken skrev:Oe efter sockertillsatsen kan du i princip räkna fram. Kolla på http://oechslevikten.com (hmm, den verkar bara vara på norska numera, den fanns på svenska förut).
Ditt initiala oe på 1050 betyder 50 oe * 2,7 gram socker per liter, d.v.s. 135 gram socker per liter. Du har 8 liter, så det blir alltså 8 l * 135 g/l = 1080 g socker i musten.
Sen tillsatte du 350 g, så totalt 1430 g socker. Det borde då ge 1430 g/8 l = 178 g socker per liter, d.v.s. ett oe på 178 g/2,7 g/oe = 66 oe.
Så du kan räkna med att du hade oe 1066 när du började jäsningen.
Det låter som du har en bra jäshastighet, det brukar stå i böckerna hur långt mellan pluppen man ska vänta till men det har jag inte i huvudet. Men du borde nog kunna resonera att när det är nere i 30 sekunder eller mer mellan pluppen så kan du tillsätta mer socker.
Men 178 gram socker per liter must kommer att ge dig över 10% alkohol (178/17) så om du inte vill ha vin så ska du kanske inte tillsätta mer socker.
(Med reservation för räknefel.)
Väldigt intressant att du fick fram 1066 oe som jässtart!
Jag kontrollräknade precis från en annan formel:
1 oe = 2,7 gram socker per liter.
Jag tillsatte 350 gram till 8 liter -> 350/8 = 43,75 gram per liter. 43,75/2,7 = 16,20 oe (=ökning av oe efter tillsats av sockerlag)
Startvärde 1050 + 16,20 = 1066 oe
Det är helt ok om cidern (eller vinet) hamnar runt 10%, funderar på att smaksätta med färskpressad must så småningom, då blir det ju lagom ciderstyrka tror jag. Typ fylla halvlitersflaskor till hälften och toppa med olika sorters färskpressad must (päron och fikon till flaskor som jag ska ha själv, blodgrape till två flaskor eller så till en kompis). Funderar hej vilt på om jag ska jässtoppa när det blivit lagom så att jag kan eftersöta med egenpressad must (blir kanske lite kolsyra?) eller sockerlag, kolsyra är inget måste men jag vill inte ha för torr cider...
Hittade ett par olika pdf-filer som egentligen är gjorda för vinbryggning, det var där jag hittade min oe-formel. De hade en del andra kul tips också, jag kan gärna länka om du eller nån annan vill se? (En av mina "specialförmågor" som Aspergare är att jag är duktig på att leta upp info).
Tack än en gång! Bifogar bild på jäshinken