Jag väntade på att vinet skulle bli färdigjäst. Mätte med refraktometer som envist stannade vid 7 brix. Jag trodde jäsningen stannat för tidigt MEN efter att mätt med oechsle-mätaren och den visat på -8 oe! tycks allt OK, frånsett Refraktometern. (som är kalibrerad och av kranvattnet får värde 0 brix.) Innan jässtart tycks refraktometern visa korrekt med c:a 26 brix.
Det jag undrar är ifall refraktometern ej visar värdet 0 p.g.a. att värdet är negativt (enligt oe) eller...??!!
Brix
Re: Brix
Tack, det verkar rimligt!latmasken skrev:Det jag har fått lära mig är att refraktometern funkar inte under och efter jäsning, bara före.
Som tur var hade jag tillgång till oechsle-mätaren, annars hade jag försökt mig på att återstarta en färdigjäst dryck!
-------------
(edit.........googlade lite och fann att det är alkoholen som gör att refraktometerns brixvärde behöver omkalkyleras vid mätning under/efter jäsning. Finns formler för detta på nätet. Mitt vin hamnar på 14 vikt% enl en formel.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 4 och 0 gäster