Hej,
Har skummat igenom flera som gör cider enl "Bozometoden" men inte funnit något komplett recept?
Hur mycket äpplen, socker, pectolase vill man ha? Ska äpplena förbehandlas genom skållning eller frysning, frågorna är många därför söker jag nu ett komplett recept!
Allt gott, LKn
Recept på Bozocider sökes!
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Recept på Bozocider sökes!
Jag krossar äpplen så att det fyller upp jästunnan lagom, av blandade sorter ("sweet", "sharp", "bitter"), väcker en jäst och häller den på ytan. Dagen efter rör jag om massan. Det får jäsa, och jag rör om med några dagars mellanrum. Efter ett par veckor pressar jag fruktmassan och låter musten jäsa klart i en jästunna. Efter det får den klarna lite innan jag buteljerar.
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Recept på Bozocider sökes!
Tack för svar, använder du pectolace? Vilken jäst? Något socker?ranald skrev:Jag krossar äpplen så att det fyller upp jästunnan lagom, av blandade sorter ("sweet", "sharp", "bitter"), väcker en jäst och häller den på ytan. Dagen efter rör jag om massan. Det får jäsa, och jag rör om med några dagars mellanrum. Efter ett par veckor pressar jag fruktmassan och låter musten jäsa klart i en jästunna. Efter det får den klarna lite innan jag buteljerar.
Förbehandlas äpplena genom skållning och/eller delning?
Allt gott!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Recept på Bozocider sökes!
Jag har inte använt pektolas. Det kan man säkert använda och få ett större utbyte av must.
Jag har använt lalvin ec-1118, och wyeast ciderjäst.
Om det ska kallas cider ska det ju jäsa på äpplemust, utan tillsatt socker och vatten Annars är det ju ett äppelvin.
Jag har använt lalvin ec-1118, och wyeast ciderjäst.
Om det ska kallas cider ska det ju jäsa på äpplemust, utan tillsatt socker och vatten Annars är det ju ett äppelvin.
Re: Recept på Bozocider sökes!
Bozometoden handlar om att man inte behöver musta äpplena eller hälla på vatten. Bozo la helt enkelt halverade äpplen i en jäshink och pudrade över jäst och pektolas.
Här är tråden.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809
Tyvärr verkar bilderna bara borta.
Här är tråden.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809
Tyvärr verkar bilderna bara borta.
- Lakritskatten
- Finjäsare
- Inlägg: 70
- Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13
Re: Recept på Bozocider sökes!
Stort tack för svar!latmasken skrev:Bozometoden handlar om att man inte behöver musta äpplena eller hälla på vatten. Bozo la helt enkelt halverade äpplen i en jäshink och pudrade över jäst och pektolas.
Här är tråden.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809
Tyvärr verkar bilderna bara borta.
Känns som om jag läst på en del nu, men en stor fråga återstår!
Efter någon vecka när man känner att klyftorna vätskat sig tillräckligt måste man pressa dem (antar jag).
Jag har ingen riktig press, men tillgång till restaurangkök och kan nog lösa något med hålbleck, men hur skyddar man den nu halvjästa musten mot syre, vildjäst och bakterier?
Allt gott! / LKn
Re: Recept på Bozocider sökes!
Låt dem jäsa klart först.
Re: Recept på Bozocider sökes!
Så länge det jäser så skyddar jästen musten rätt bra.
Det är innan jäsning och efter jäsning som det är störst risk för infektioner.
Det är innan jäsning och efter jäsning som det är störst risk för infektioner.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster