Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Recept på Bozocider sökes!

Cidersatser och recept. Även recensioner av cidersatser och tillbehör.
Användarvisningsbild
Lakritskatten
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13

Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av Lakritskatten »

Hej,

Har skummat igenom flera som gör cider enl "Bozometoden" men inte funnit något komplett recept?

Hur mycket äpplen, socker, pectolase vill man ha? Ska äpplena förbehandlas genom skållning eller frysning, frågorna är många därför söker jag nu ett komplett recept!

Allt gott, LKn
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av ranald »

Jag krossar äpplen så att det fyller upp jästunnan lagom, av blandade sorter ("sweet", "sharp", "bitter"), väcker en jäst och häller den på ytan. Dagen efter rör jag om massan. Det får jäsa, och jag rör om med några dagars mellanrum. Efter ett par veckor pressar jag fruktmassan och låter musten jäsa klart i en jästunna. Efter det får den klarna lite innan jag buteljerar.
Användarvisningsbild
Lakritskatten
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av Lakritskatten »

ranald skrev:Jag krossar äpplen så att det fyller upp jästunnan lagom, av blandade sorter ("sweet", "sharp", "bitter"), väcker en jäst och häller den på ytan. Dagen efter rör jag om massan. Det får jäsa, och jag rör om med några dagars mellanrum. Efter ett par veckor pressar jag fruktmassan och låter musten jäsa klart i en jästunna. Efter det får den klarna lite innan jag buteljerar.
Tack för svar, använder du pectolace? Vilken jäst? Något socker?
Förbehandlas äpplena genom skållning och/eller delning?
Allt gott!
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av ranald »

Jag har inte använt pektolas. Det kan man säkert använda och få ett större utbyte av must.

Jag har använt lalvin ec-1118, och wyeast ciderjäst.

Om det ska kallas cider ska det ju jäsa på äpplemust, utan tillsatt socker och vatten Annars är det ju ett äppelvin.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av latmasken »

Bozometoden handlar om att man inte behöver musta äpplena eller hälla på vatten. Bozo la helt enkelt halverade äpplen i en jäshink och pudrade över jäst och pektolas.

Här är tråden.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809

Tyvärr verkar bilderna bara borta.
Användarvisningsbild
Lakritskatten
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: ons nov 27, 2013 8:13

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av Lakritskatten »

latmasken skrev:Bozometoden handlar om att man inte behöver musta äpplena eller hälla på vatten. Bozo la helt enkelt halverade äpplen i en jäshink och pudrade över jäst och pektolas.

Här är tråden.
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=6&t=16809

Tyvärr verkar bilderna bara borta.
Stort tack för svar!

Känns som om jag läst på en del nu, men en stor fråga återstår!

Efter någon vecka när man känner att klyftorna vätskat sig tillräckligt måste man pressa dem (antar jag).
Jag har ingen riktig press, men tillgång till restaurangkök och kan nog lösa något med hålbleck, men hur skyddar man den nu halvjästa musten mot syre, vildjäst och bakterier?


Allt gott! / LKn
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av Flerpen »

Låt dem jäsa klart först.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Recept på Bozocider sökes!

Inlägg av latmasken »

Så länge det jäser så skyddar jästen musten rätt bra.

Det är innan jäsning och efter jäsning som det är störst risk för infektioner.
Skriv svar

Återgå till "Cidersatser och recept"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster