Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Utrustning och tillsatser

Utrustning och teknik.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

Tack Latmasken!
latmasken skrev:Ja mät oechsle på musten innan du tillsätter nåt annat. Då vet du hur mycket socker som finns i musten. Och du vet hur många liter must du har. Sen om du tillsätter sockerlag så vet du ju exakt hur mycket socker och vatten det är i den. På så vis vet du sen exakt hur mycket socker som har jästs upp och kan räkna ut vad du har för alkoholhalt och om det är slutjäst.
Ska mäta Oechsle innan jag tillsätter nåt, men planen just nu blir att "förbereda" med kokt vatten (till jästen som ska lösas i 40 grader samt rumstempererat till jäsröret). Oavsett vad det blir för Oechsle så förbereder jag nog med att koka upp en liten mängd sockerlag (250 g i nån dl vatten?) så att det hinner svalna till rumstemperatur medan jag tinar must och fyller i jäshinken. Förmodligen får jag göra mer sockerlag, men kan 250 g vara en bra start till ca 6 liter must? Den är nog ganska torr... När jag sedan har Oechsle (mätt före tillsats av sockerlag) så kan jag ju räkna på det. Ska jag vänta en dag eller två med att tillsätta mer sockerlag?

Har förresten testat Stevia, tyvärr inget alternativ för mig... Bubbel i magen trots att jag inte drack så mycket. Funderar på att skippa kolsyra, stoppa jäsning när det är färdigjäst och eftersöta med socker. Det är nog det enda jag tål...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

Nu finns mitt paket med bl a jäst att hämta, det ordnar jag imorgon, sätter igång med jäsning imorgon eller på lördag.

Här är min uppdaterade lista, har jag glömt något? :)


1. Ta fram flaskor med fryst must, ställ i diskhon i varmt vatten.
2. Blanda Star San i sprayflaska.
3. Koka upp vatten i rengjord kastrull, häll upp i rengjord liten flaska och låt svalna. Koka silduken.
4. Lös upp socker i vatten. Värm upp i kastrull så att det löser sig. Koka upp 300 g socker i någon dl vatten, låt svalna till rumstemperatur.
5. Rengör jäshink, omrörare, jäsrör, lock, hydrometer, mätglas, decilitermått. Spraya silduken med Star San.
6. Sätt på engångshandskar, spraya dem med Star San
7. Rengör diskbänk med Star San
8. Häll i must i jäshink, filtrera genom silduk för att få bort skumrester.
9. Rör om med omrörare.
10. Ta upp lite must med decilitermåttet, häll i mätglas, mät Oechsle-värde.
11. Lös upp jästen kokat vatten. Rehydrate 71B in 5 times its weight of water at 40°C. Let stand for at least 20 minutes then gently stir occasionally to break up any clumps. Add to the must. THE TOTAL REHYDRATION DURATION SHOULD NEVER EXCEED 45 MINUTES AVOID COLD SHOCKING THE YEAST. THE TEMPERATURE DROP BETWEEN THE MUST TO BE INOCULATED AND THE REHYDRATION MEDIUM SHOULD NEVER BE 10°C (if any doubt, please contact your supplier or Lallemand) IT IS ESSENTIAL TO REHYDRATE THE YEAST IN A CLEAN CONTAINER. INITIAL REHYDRATION IN MUST IS NOT ADVISABLE.
12. Häll i sockerlösning, rör om, tillsätt jästblandningen. Rör om.
13. Fyll jäsröret med kokt vatten.
14. Sätt på lock med jäsrör, placera hinken på jäsplatsen (diskbänk i hyfsat mörkt rum – ev med en gammal mörk t-shirt om för att hindra solljus). Klistra på termometer.
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

Nu står jäshinken på plats, blev ganska exakt 8 liter. Silade bort skum (var inte så mycket). Mätte Oechsle, fick värdet 1050.
Hade gjort sockerlag på ca 350 g socker och 2 dl vatten, det tillsatte jag och rörde om.
Jästen (Lalvin 71B) redydrerades i 40 graders kokt vatten i 25 minuter.
Allt blandat, på med lock och jäsrör som jag fyllde med kokt vatten. Hoppas att jag fick det tätt.

Gissar att jag nog ska tillsätta mer sockerlag om en eller ett par dagar, vad tror ni? Har inte kollat Oechsle efter att jag tillsatt sockerlag.

Nu hoppas jag att det börjar bubbla snart, nåt som jag ska hålla utkik efter?

Trött i skallen men nöjd, håll tummarna för att jag får till det! :)

Edit: det bubblar ungefär var 15:e sekund, har gjort så in nån timma, så det jäser iaf :)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

Tänkte att det kunde vara lämpligt med diskussion om tillsatser i den här tråden, kunde intressera flera?

Jästnäring - när använder man det? Vad bör man köpa till cider eller vin?

Pektolas/pectolase - har sett det nämnas i flera trådar, har jag förstått det rätt om det används i början av en jäsning om man har hel frukt/bär eller bitar/mos som senare silas bort? Kan det vara ett alternativ om man kört frukt/bär i mixer eller råsaftcentrifug men inte kört genom silduk? För- och nackdelar med pektolas?

Klarningsmedel - har sett en del olika, enklast är väl gelatin? Tillsätts när det jäst klart? För- och nackdelar?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

Apropå utrustning så har jag funderat lite, något som borde vara till stor hjälp är en enkel pipett på ca 100 ml för att ta upp prov för Oechslemätning. Det var längesen som jag använde pipett, men jag är faktiskt gammal farmaceut och gjorde en hel del labarbete för min kandidatexamen för många år sedan. Ska kolla lite om exempelvis apotek kan ha lite större pipetter i lager, annars hittade jag bl a den här:
https://www.med24.se/pipett-1-st?gclid= ... Ainj8P8HAQ
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av latmasken »

Det finns ju The Thief, men den har ingen sug-lösning utan man måste doppa ner den. Men om man kompletterar den med nån form av större gummituta så borde den fungera som en syraprovare.

The Thief
products-0181511.jpg
Syraprovare (från Biltema)
Bild

Det svåra är antagligen att hitta en tillräckligt stor gummituta, men man kanske kan använda en slang och suga bara.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Det finns ju The Thief, men den har ingen sug-lösning utan man måste doppa ner den. Men om man kompletterar den med nån form av större gummituta så borde den fungera som en syraprovare.
Det svåra är antagligen att hitta en tillräckligt stor gummituta, men man kanske kan använda en slang och suga bara.
Tack Latmasken! :D

Ska kolla upp var man kan hitta en pipett (med gummituta), hur stor behöver den vara tror du? Just så att man kan ta upp lagom mycket till mätglas för att mäta Oechsle, måste ju vara lätt att göra ren förstås. Det känns som en vettigare lösning än t exdecilitermått eller såsslev, man borde kunna ta upp utan att få med ev ytskikt under jäsning?
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av ranald »

Glaspipett och peleusboll, den perfekta kombon.
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

ranald skrev:Glaspipett och peleusboll, den perfekta kombon.
Tack! Funderar också på dosspruta, om det finns så stora. Ska kolla upp lite. Borde finnas typ till häst ;)
Hittade den här på 100 ml: http://www.next2vet.se/product.html?pro ... gory_id=11
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av latmasken »

Jag har funderat på om man skulle kunna använda en syraprovare eller glykolprovare, jag har inte riktigt koll på inom vilka intervall de är kalibrerade. De är ju gjorda för att mäta densitet, men möjligen är det fel vikt på deras mätkroppar och storleken gör kanske att skalan blir för grov.

Jag beställde faktiskt en Thief häromdan (hoppas paketet kommer imorgon, tänkte musta i helgen och vill ju ha jästen då), får se lite hur den ser ut och funkar.

Jag slog faktiskt till på en refraktometer också, har suktat efter en i flera år:)
cissiny
Föredetta moderator
Inlägg: 310
Blev medlem: ons sep 07, 2016 15:14
Ort: Halmstad

Re: Utrustning och tillsatser

Inlägg av cissiny »

latmasken skrev:Jag har funderat på om man skulle kunna använda en syraprovare eller glykolprovare, jag har inte riktigt koll på inom vilka intervall de är kalibrerade. De är ju gjorda för att mäta densitet, men möjligen är det fel vikt på deras mätkroppar och storleken gör kanske att skalan blir för grov.

Jag beställde faktiskt en Thief häromdan (hoppas paketet kommer imorgon, tänkte musta i helgen och vill ju ha jästen då), får se lite hur den ser ut och funkar.

Jag slog faktiskt till på en refraktometer också, har suktat efter en i flera år:)
Det är alldeles för kul att shoppa, blev en 100 ml dosspruta för min del ;)
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster