Hej!!
Ny här och ny på att göra Cider. Min första gång faktiskt!!
Så här gjorde jag!
35 kilo som jag körde i en juiceslunga detta blev 20liter must,, De e nu vi kommer till missen,, Slängde i jästen White Cab. wlp775 Engelsk Ciderjäst.. 5 timmar senare bubblade det ca en gång var 20-30sekund Öppnade locket var som en stor tjock kaka,, juiceslungan har en förmåga att bilda väldigt mycket skum,, Jag min dumma nöt skulle låtit musten vila lite o skummat bort det,,, varje fall,, jag tog bort den tjocka "kakan av skum,, och det var inte jäst skum.. rörde runt lite,, jäsningen stoppade först men verkar ha kommit igång igen nu på morgonkvisten. Är rädd för att en hel del åkte med skummet när jag tog bort de. Så jag har en del frågor om de går bra.
Är nu ca 8-10 sek mellan bubblingarna i jäsröret!!
Ska jag tillsätta mer jäst??
Hur ofta ska det bubbla i jäströret?
PH låg på 2,6 e de för lågt?
Hydrometern stod på 50.. var kan man räkna med i % då?
Gjorde en miss,,
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Gjorde en miss,,
Förmodligen försvann det en hel del näringsämnen med skummet. Tillsätt jästnäring (sådan där med vitaminer+mineraler+kvävekälla). Mät öchsle, om det inte är nedåt 10 behöver du inte mer socker just nu.
1 grad öchsle betyder att det är 2.7 gram socker per liter i musten. 17 gram socker per liter ger 1% alkohol "by volume". Resten av uträkningen lämnar jag till den intresserade studenten.
1 grad öchsle betyder att det är 2.7 gram socker per liter i musten. 17 gram socker per liter ger 1% alkohol "by volume". Resten av uträkningen lämnar jag till den intresserade studenten.
Re: Gjorde en miss,,
ranald skrev:Förmodligen försvann det en hel del näringsämnen med skummet. Tillsätt jästnäring (sådan där med vitaminer+mineraler+kvävekälla). Mät öchsle, om det inte är nedåt 10 behöver du inte mer socker just nu.
1 grad öchsle betyder att det är 2.7 gram socker per liter i musten. 17 gram socker per liter ger 1% alkohol "by volume". Resten av uträkningen lämnar jag till den intresserade studenten.
Tack för svar och info..Har mätt det ligger på 50 men snarare åt 55 för den visade nästan 5 i 20 gradet vatten... Bubblar på bra tycker jag max 5-6 sekunder mellan pluppen nu,, Tänkte med att där kanske är för lite jäst i nu.. att där följde med en del med "skummet"
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Gjorde en miss,,
Ingen risk att det är fär lite jäst om det jäser alls.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster