När jag och min bror pitchade jäst i äppelmusten för att göra cider, så glömde vi en dunk med must. Eftersom vi inte hade någon jäst kvar frös vi då in det mesta. Lite hade jag dock i en flaska i kylskåpet, som sedan började jästa av vildjästen efter några dagar, och faktiskt smakade riktigt bra.
Pga det funderar vi nu på att ta ut musten ur frysen och försöka jäsa den med vildjästen, men frågan är om vildjästen har överlevt några veckor i frysen. Vad säger ni?
Dör vildjästen i musten om den fryses?
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Dör vildjästen i musten om den fryses?
En del av vildjästen har säkert överlevt. Frysning enbart är inte en säker steriliseringsmetod.
Re: Dör vildjästen i musten om den fryses?
Det räcker med att en enda jästcell har överlevt för att det ska kunna börja vildjäsa. Det kan ta tid innan jäsningen kommer igång, men jag vågar nästan garantera att det kommer att vildjäsa om det bara varit fryst.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster