Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Utrustning och teknik.
Göran1980
Färsk jäst
Inlägg: 20
Blev medlem: sön nov 06, 2016 18:49
Ort: Harplinge

Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av Göran1980 »

Hejsan.
Var ute å körde en sväng idag, och på ett ställe hitta jag en tomt med Ingrid Marie äpplen plus ngn annan höst/vintersort. Ägaren äter tydligen inga äpplen, enligt grannen.
Men nu till frågan;
Höst/vinteräpplen som har varit utsatta för sisådär en 3-5 frostnätter, hur är dessa att göra cider på?
Påverkar det musten att det varit frostnätter?
Funderar ev på att plocka rent träden och sedan försöka köpa ett gott parti syrliga äpplen typ Belle de boskop.

Har ju konstaterat att cider blir bra på sena höstäpplen.
Första satsen som gjordes på sena sommaräpplen blev bara tunn. Så således borde ju vinteräpplen funka alldeles utmärkt.

Ni ciderfantaster här på forumet - vad har ni för erfarenhet av detta?
Vilket/vilka är era favoritäpplen?
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av ranald »

Visst kan du göra cider på äpplen som varit frysta, men det kan vara svårt att veta kvalitén på dem; de kan vara dåliga inuti. Tina och dela och se.

Sedan är det ju inte om det är tidiga eller sena äpplen som avgör om det blir bra cider eller inte. Kasta ett öga på http://cider.org.uk/ för alla detaljer om cider du behöver veta och lite till.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av latmasken »

Det handlar väl mest om att senare på säsongen så är sockerhalten i äpplena oftast högre?
Borgd
Färsk jäst
Inlägg: 9
Blev medlem: ons okt 05, 2016 20:38

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av Borgd »

Om du tänkt vildjäsa kan det vara svårt att få fart på det. Jag fick göra en "förkultur" på ett par äpplen som inte frostskadats för att få fart på min.
Användarvisningsbild
Öbo
Finjäsare
Inlägg: 70
Blev medlem: tis sep 01, 2015 20:37

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av Öbo »

Slånbär brukar plockas efter att de blivit "frostnypta" för att få dem mindre beska?
Kan denna "teknik" på något sätt överföras till äppel?

Detta är bara saker jag hört och har inget att backa upp det med.
Användarvisningsbild
ranald
Bryggmästare
Inlägg: 876
Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
Utrustning: Glasdamejanner
Ort: Östergötland

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av ranald »

Troligen inte.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Brygguru
Inlägg: 3368
Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45

Re: Höst/vinteräpplen som varit utsatt för frost

Inlägg av Weinkeller »

Har du kärva äpplen så är de idealiska för vin och cider, åtminstone som en del av fruktmassan. Tanninerna ger kropp, munkänsla och komplexitet.
/Weinkeller
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst