Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av nils-alf »

Dms kanske? Om du inte kokade tillräckligt hårt och länge med en malt med lägre modifieringsgrad.
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av nils-alf »

http://beerandwinejournal.com/botulism/#more-3005

Här är nått att tänka på om man sparar vörten i dunken länge.
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av PoorCadaver »

NoChill, innebär det att man inte kyler ner brygden när den har kokat klart utan låter den svalna av sig själv?
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av vafan »

PoorCadaver skrev:NoChill, innebär det att man inte kyler ner brygden när den har kokat klart utan låter den svalna av sig själv?
Svar ja
BIAB+NoChill Nuff Said!
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av PoorCadaver »

Ska man låta koket svalna naturligt ner till jästemperatur innan man har i jästen? Eller tillsätter man den på en gång när man hällt upp i jäskärlet?
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av nils-alf »

Det ska svalna
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av PoorCadaver »

Tack!

Och hur lång tid kan det ta för 6 liter att svalna tror ni? Typ fyra timmar?
Användarvisningsbild
nils-alf
Föredetta moderator
Inlägg: 1959
Blev medlem: tor jan 14, 2010 13:04
Ort: Smedjebacken

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av nils-alf »

6 liter kan du lika gärna kyla i duschen, badkaret, zinken i kallt vatten. Det är en så liten volym så no-chill är inte nödvändigt.
Användarvisningsbild
Shoegazers Anonymous
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
Utrustning: Less is more!
Ort: Knivsöder

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av Shoegazers Anonymous »

Tänkte prova på detta när det är dags. Känns lite mer gammaldags och det är kul! Smidigt oxå. :)

Har läst att man ska tappa över koket till jäskärlet, men kan man inte låta det svalna i kokkärlet och hälla över dagen efter när en del humle mm lagt sig på botten?
binx
Bryggmästare
Inlägg: 251
Blev medlem: lör jan 01, 2011 18:41
Ort: Norrbotten

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av binx »

Shoegazers Anonymous skrev:Tänkte prova på detta när det är dags. Känns lite mer gammaldags och det är kul! Smidigt oxå. :)

Har läst att man ska tappa över koket till jäskärlet, men kan man inte låta det svalna i kokkärlet och hälla över dagen efter när en del humle mm lagt sig på botten?
Jag låter vörten ligga kvar i kokkärlet, väntar ca 24 timmar sen över till jäskärlet. Du kan göra vilket som.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av latmasken »

Nackdelen är väl att det är känsligare för infektion när det svalnat?
Användarvisningsbild
Shoegazers Anonymous
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
Utrustning: Less is more!
Ort: Knivsöder

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av Shoegazers Anonymous »

Jag tänker att det faktiskt borde vara säkrare. Med kylspiral så borde risken vara större att något kommer i grytan och man flyttar lite grejer fram och tillbaka. No chill är locket på och sen i jäshink när det kallnat. Är skyddat fram tills dess. Men det är bara min egna teori som känns logisk just nu.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av latmasken »

Nu missförstod du nog, jag jämförde kyla i kokkärlet med kyla i jäskärlet (inte no chill med kylspiral).

Kyler man i kokkärlet så häller man över rumstempererad vört till jäskärlet, då är det nog större risk för infektion.

Kyler man i jäskärlet så häller man ju över het vört till jäskärlet.
Användarvisningsbild
Shoegazers Anonymous
Finjäsare
Inlägg: 51
Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
Utrustning: Less is more!
Ort: Knivsöder

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av Shoegazers Anonymous »

Ok, då fattar jag. Ja, det skulle vara intressant att veta iofs. Rent praktiskt så känns det ju smidigast (vilket jag tycker är bra) att bara lägga på locket, men ökar det risken för infektion så är det ju uteslutet.
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?

Inlägg av vafan »

varför skulle det öka infektionsrisken ifall man bara lägger locket på kokkärlet?

Du kan vara lugn, lägg locket på efter koket och vänta i ca 24 timmar. Sen ner i jäskhinken och pitcha i jästen, beroende på vilken öl du nu brygger.

Svar på topic: Enda "negativa" jag har upplevt är att man bör ändra tiden man lägger i humlen för att få rätt bitter/smak/arom alt, dra ner på humlegivorna.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster