NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Dms kanske? Om du inte kokade tillräckligt hårt och länge med en malt med lägre modifieringsgrad.
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
http://beerandwinejournal.com/botulism/#more-3005
Här är nått att tänka på om man sparar vörten i dunken länge.
Här är nått att tänka på om man sparar vörten i dunken länge.
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
NoChill, innebär det att man inte kyler ner brygden när den har kokat klart utan låter den svalna av sig själv?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Svar jaPoorCadaver skrev:NoChill, innebär det att man inte kyler ner brygden när den har kokat klart utan låter den svalna av sig själv?
BIAB+NoChill Nuff Said!
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Ska man låta koket svalna naturligt ner till jästemperatur innan man har i jästen? Eller tillsätter man den på en gång när man hällt upp i jäskärlet?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Det ska svalna
- PoorCadaver
- Bryggare
- Inlägg: 198
- Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
- Ort: Örebro
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Tack!
Och hur lång tid kan det ta för 6 liter att svalna tror ni? Typ fyra timmar?
Och hur lång tid kan det ta för 6 liter att svalna tror ni? Typ fyra timmar?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
6 liter kan du lika gärna kyla i duschen, badkaret, zinken i kallt vatten. Det är en så liten volym så no-chill är inte nödvändigt.
- Shoegazers Anonymous
- Finjäsare
- Inlägg: 51
- Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
- Utrustning: Less is more!
- Ort: Knivsöder
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Tänkte prova på detta när det är dags. Känns lite mer gammaldags och det är kul! Smidigt oxå.
Har läst att man ska tappa över koket till jäskärlet, men kan man inte låta det svalna i kokkärlet och hälla över dagen efter när en del humle mm lagt sig på botten?
Har läst att man ska tappa över koket till jäskärlet, men kan man inte låta det svalna i kokkärlet och hälla över dagen efter när en del humle mm lagt sig på botten?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Jag låter vörten ligga kvar i kokkärlet, väntar ca 24 timmar sen över till jäskärlet. Du kan göra vilket som.Shoegazers Anonymous skrev:Tänkte prova på detta när det är dags. Känns lite mer gammaldags och det är kul! Smidigt oxå.
Har läst att man ska tappa över koket till jäskärlet, men kan man inte låta det svalna i kokkärlet och hälla över dagen efter när en del humle mm lagt sig på botten?
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Nackdelen är väl att det är känsligare för infektion när det svalnat?
- Shoegazers Anonymous
- Finjäsare
- Inlägg: 51
- Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
- Utrustning: Less is more!
- Ort: Knivsöder
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Jag tänker att det faktiskt borde vara säkrare. Med kylspiral så borde risken vara större att något kommer i grytan och man flyttar lite grejer fram och tillbaka. No chill är locket på och sen i jäshink när det kallnat. Är skyddat fram tills dess. Men det är bara min egna teori som känns logisk just nu.
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Nu missförstod du nog, jag jämförde kyla i kokkärlet med kyla i jäskärlet (inte no chill med kylspiral).
Kyler man i kokkärlet så häller man över rumstempererad vört till jäskärlet, då är det nog större risk för infektion.
Kyler man i jäskärlet så häller man ju över het vört till jäskärlet.
Kyler man i kokkärlet så häller man över rumstempererad vört till jäskärlet, då är det nog större risk för infektion.
Kyler man i jäskärlet så häller man ju över het vört till jäskärlet.
- Shoegazers Anonymous
- Finjäsare
- Inlägg: 51
- Blev medlem: tis nov 10, 2015 8:40
- Utrustning: Less is more!
- Ort: Knivsöder
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
Ok, då fattar jag. Ja, det skulle vara intressant att veta iofs. Rent praktiskt så känns det ju smidigast (vilket jag tycker är bra) att bara lägga på locket, men ökar det risken för infektion så är det ju uteslutet.
Re: NoChill, någon som har negativa erfarenheter?
varför skulle det öka infektionsrisken ifall man bara lägger locket på kokkärlet?
Du kan vara lugn, lägg locket på efter koket och vänta i ca 24 timmar. Sen ner i jäskhinken och pitcha i jästen, beroende på vilken öl du nu brygger.
Svar på topic: Enda "negativa" jag har upplevt är att man bör ändra tiden man lägger i humlen för att få rätt bitter/smak/arom alt, dra ner på humlegivorna.
Du kan vara lugn, lägg locket på efter koket och vänta i ca 24 timmar. Sen ner i jäskhinken och pitcha i jästen, beroende på vilken öl du nu brygger.
Svar på topic: Enda "negativa" jag har upplevt är att man bör ändra tiden man lägger i humlen för att få rätt bitter/smak/arom alt, dra ner på humlegivorna.
BIAB+NoChill Nuff Said!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster