Jag hade tänkt mig att brygga en stark lager, typ 7% eller något över.
Jag har i dagsläget en normalstark lager på jäsning som nyligen flyttades ifrån 12 grader C till rumstemperatur för att efterjäsa. Jäst Saflager S-23 (2st påsar till 15 liter).
Kan jag använda jästkakan direkt igen eller bör jag tvätta jästen (enl. eminenta tråden som är klistrad) o hur mycket bör jag i så fall använda? jag tänkte jäsa Ca 20 liter med relativt högt OG.
Är det dessutom någon som har ett receptförslag så är jag tacksam. Jag har vissa ideer men tar gärna input innan jag brygger, Så stark lager är visst en utmaning.
O som avslutning, bör/skall man använda jästnäring i detta fallet? (gör det normalt inte).
Jäsa stark lager o kanske ett recept?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Kör direkt på halva jäskakan. Börja runt 10C och syresätt ordentligt. Jästnäring är bra men inget måste. 75% Pilsnermalt och 25% Munich och ca 30 IBU ger dig en trevlig Bocköl.
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Ah, tack för hjälpen.
Det låter som ett bra receptförslaget
Men om jag kommer upp i 7%, räcker det med 30 IBU?
Jag tänkte använda northern brewer, räcker det att tillsätta det vid uppkok (60 min)?
Det låter som ett bra receptförslaget
Men om jag kommer upp i 7%, räcker det med 30 IBU?
Jag tänkte använda northern brewer, räcker det att tillsätta det vid uppkok (60 min)?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Kör på Tinsethformeln och 35Ibu så lär du hamna runt 30 IBU efter jäsning. Jag brukar ha en liten giva vid 15min då jag gärna ser lite humlesmak som balanserar upp malten. Får du bara ölen renjäsande så är 30 IBU fullt tillräckligt.Dr snuggels skrev:Ah, tack för hjälpen.
Det låter som ett bra receptförslaget
Men om jag kommer upp i 7%, räcker det med 30 IBU?
Jag tänkte använda northern brewer, räcker det att tillsätta det vid uppkok (60 min)?
Jag föredrar tettnanger eller annan ädelhumle för smakgivan men NB kanske fungerar bra också.
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Tack, en än gång ett ypperligt svar ifrån Weinkeller.
Det är med största sannolikhet väldigt många som är tacksamma att du tar dig tid att svara på alla frågor som ramlar ut på nätet. (Jag är det iallafall ).
Det är med största sannolikhet väldigt många som är tacksamma att du tar dig tid att svara på alla frågor som ramlar ut på nätet. (Jag är det iallafall ).
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Håller med, ölbryggarens lexikon förkroppsligad!Dr snuggels skrev:Tack, en än gång ett ypperligt svar ifrån Weinkeller.
Det är med största sannolikhet väldigt många som är tacksamma att du tar dig tid att svara på alla frågor som ramlar ut på nätet. (Jag är det iallafall ).
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 346
- Blev medlem: tis aug 13, 2013 19:43
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Min erfarenhet av Nortern Brewer är att den ger "syntetiska/fruktiga" smaker som jag inte uppskattar i öl.
Jag gjorde ett intressant försök där jag kokade "te"på 5 olika sorters humle. Magnum och Northern Brewer tänker jag inte använda efter det. Fick tidigare fruktighet mm i vissa öl som jag ville gå till botten med. Hallertau & Saaz lite av favoriter nu.
Jag gjorde ett intressant försök där jag kokade "te"på 5 olika sorters humle. Magnum och Northern Brewer tänker jag inte använda efter det. Fick tidigare fruktighet mm i vissa öl som jag ville gå till botten med. Hallertau & Saaz lite av favoriter nu.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: ons feb 19, 2014 8:36
Re: Jäsa stark lager o kanske ett recept?
Det visade sig att det låg en oöppnad påse tettnanger i frysen så då blir det istället för NB.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster