Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Koka sitt eget bränsle

Allmänna diskussioner kring hembränning.
Användarvisningsbild
slatt
Alginatmoderator
Inlägg: 677
Blev medlem: sön nov 16, 2008 23:04

Koka sitt eget bränsle

Inlägg av slatt »

Det går bra att tillverka etanolbrännsle för under 10kr litern, ja till och med ner mot 5kr litern, men den enda råvara som finns tillgänglig i norden är mig veterligen sockerbetor. Tillgången på sockerbetor till rätt pris finns bara under tre månader på året ( feb, mar och april) då sjunker priset ned mot 1kr per ton. Pga. den begränsningen måste man bränna kontinuerligt för att få det att fungera. Så det krävs en del kunskap men väldigt enkel utrustning för att få detta att fungera. Jag har under åren testat detta i liten skala och fått det att fungera. Det har varit en lärorik erfarehet att jäsa kontinuerligt och bränna kontinuerligt, men att omsätta det i praktiken och vara självförsörjande på brännsle till bilen är inget man gör i en lägenhet. Räkneexempel du kör 1500 mil per år och bilen drar 1/mil det blir 1500liter per år bara hanteringsproblemen blir stora, ska du sedan förvara det i 25litersdunkar blir det 60st dunkar och hantera det i en lägenhet och springa ned på parkeringen med dunk och tratt, ja då blir det nog problem med grannar o polis.
Användarvisningsbild
Odqvist
Moderator
Inlägg: 1952
Blev medlem: tis dec 02, 2008 7:54
Utrustning: BIAB, Fatanläggning
Ort: Falkenberg

Koka sitt eget bränsle

Inlägg av Odqvist »

Ta och titta på youtube. Finns en del intressanta klipp där, som ja dock inte kan länka till just nu för ja minns dem inte :cry:

Läste en artikel från ett exjobb för Borås Högskola ang att jäsa alkohol av gamla jeans och framställa bränsleetanol. Sök på det och kolla upp. Med rätt mikroorganismer kan nästan allt organiskt material med energiinehåll brytas ner till jäsbara ämnen, verkar det som.

Kompostavfall brukar genom bakteriekulturer bilda metangas. Dock går detta att omsätta till jäsbara ämnen och istället producera etanol av.
Energiingenjör - Elkraft & VVS

Produktion:
- Bullseye Bohemian Pilsner II - 5,5 % - Fatlagring
- Mjöd på Resthonung - Primärjäsning
Stintan
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: tor mar 17, 2016 10:24

Re:

Inlägg av Stintan »

slatt skrev:Det går bra att tillverka etanolbrännsle för under 10kr litern, ja till och med ner mot 5kr litern, men den enda råvara som finns tillgänglig i norden är mig veterligen sockerbetor. Tillgången på sockerbetor till rätt pris finns bara under tre månader på året ( feb, mar och april) då sjunker priset ned mot 1kr per ton. Pga. den begränsningen måste man bränna kontinuerligt för att få det att fungera. Så det krävs en del kunskap men väldigt enkel utrustning för att få detta att fungera. Jag har under åren testat detta i liten skala och fått det att fungera. Det har varit en lärorik erfarehet att jäsa kontinuerligt och bränna kontinuerligt, men att omsätta det i praktiken och vara självförsörjande på brännsle till bilen är inget man gör i en lägenhet. Räkneexempel du kör 1500 mil per år och bilen drar 1/mil det blir 1500liter per år bara hanteringsproblemen blir stora, ska du sedan förvara det i 25litersdunkar blir det 60st dunkar och hantera det i en lägenhet och springa ned på parkeringen med dunk och tratt, ja då blir det nog problem med grannar o polis.
Det finns ju billig melass på granngården och andra ställen. Förr så köptes det i 25 liters dunkar. Används industriellt för att både ta fram socker samt jäst. Sedan så finns det torkad betsnitsel som är det som blir kvar efter sockerframställningen, den snitseln innehåller även den rester av socker som inte går att dra ur. Bara att lägga den torkade snitseln i blöt.
Så både melass och torkad betsnitsel har lång hållbarhet och man kan skylla på att man har djur hemma :wink:

Annars när det gäller bränsleframställningen så är det vattnet som ställer till det.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster