Hej allihop! Ny här
Flädervinet står och puttrar i damejeannen och jag börjar fundera på hur jag gör framöver. Vill inte använda vinsvavla då det inte är så nyttigt, har inte några andra tillsatser heller, vinet får helt enkelt jäsa ut. Funderade på om man istället för vinsvavla kan använda MSM, det är ju också svavel. Har någon hört talas om att man kan tillsätta MSM istället för vinsvavla i slutet av processen?
Väl mött!
Svavel
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Svavel
Nej.
Man kan inte likställa alla svavelföreningar. Till exempel innehåller svavelsyra svavel, och det vill du knappast ha i vinet. Svavel är vanligt i de bryggor som ger proteinerna dess form, men du vill inte ha ägg i dit vin. Etc.
Vad har du för skäl att ogilla vinsvavla?
Man kan inte likställa alla svavelföreningar. Till exempel innehåller svavelsyra svavel, och det vill du knappast ha i vinet. Svavel är vanligt i de bryggor som ger proteinerna dess form, men du vill inte ha ägg i dit vin. Etc.
Vad har du för skäl att ogilla vinsvavla?
Re: Svavel
Hej, man kan utesluta svavling och klarning, men det tar låång tid. Föredrar själv svavling.
Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
Skickat från min SM-G975F via Tapatalk
It is possible to ferment anything
you just haven't tried hard enough
you just haven't tried hard enough
Re: Svavel
SMB har nog ingen större påverkan på klarningen, däremot motverkar det oxidering och ger vinet längre hållbarhet.
Man behöver inte använda svavel, med då får man kanske räkna med att vinete inte håller lika länge. Jästen producerar egen svaveldioxid till viss del.
Man behöver inte använda svavel, med då får man kanske räkna med att vinete inte håller lika länge. Jästen producerar egen svaveldioxid till viss del.
Vin utan tillsatser
Hej
Har en sats vin på gång gjord på äppeljuicekoncentrat. Har tidigare använt tillsatser, men vill nu testa brygga helt utan. Jäsningen har avstannat efter en månad och nu ska jag göra första omtappning. Någon som gjort utan tillsatser? Jag undrar om det går bra utan svavla, jässtopp och klarningsmedel? Om man behöver göra på nåt annat sätt för att det ska bli klart, friskt och gott. Funkar det att låta det stå kvar i 20 grader som under jäsningen? Behöver det längre tid för att bli färdigt utan tillsatser. Alla tips mottages tacksamt.
Har en sats vin på gång gjord på äppeljuicekoncentrat. Har tidigare använt tillsatser, men vill nu testa brygga helt utan. Jäsningen har avstannat efter en månad och nu ska jag göra första omtappning. Någon som gjort utan tillsatser? Jag undrar om det går bra utan svavla, jässtopp och klarningsmedel? Om man behöver göra på nåt annat sätt för att det ska bli klart, friskt och gott. Funkar det att låta det stå kvar i 20 grader som under jäsningen? Behöver det längre tid för att bli färdigt utan tillsatser. Alla tips mottages tacksamt.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Svavel
Det går säkert bra i de flesta fall, men jag tror att marginalerna blir mindre och att risken för tillväxt av dåliga saker ökar. Svalare är också bättre.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 10 och 0 gäster