Hej,
jag är ny här på forumet, har gjort vin några gånger och en del glögg, men nu har jag lyckats strula till det för mig.
Lite bakgrund,
Jag skulle göra Plommonvin och hade krossat alla plommon, tillsatt en del vildapel (man måste experimentera lite) och hört hetvatten över, spätt ut till lagom mängd råmust.
Sen skulle jag tillsätta vinsvavla för att hindra vildjäsning. (Och sedan vänta 24 timmar innan primärjästen)
Nu till mitt dilemma:
Jag råkade tillsätta jässtopp istället för vinsvavla innan jag tillsatte jästen, och nu jäser det så klart inte.
Finns det några förslag på hur man kan rädda upp detta eller är det bara att slänga musten?
Tacksam för all möjlig hjälp.
Akuthjälp sökes - Tillsatt jässtopp istället för vinsvavla
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Akuthjälp sökes - Tillsatt jässtopp istället för vinsvav
Tja... det kanske hjälper att späda musten till dubbla volymen, så att jässtoppet späds ut, göra en förkultur med jästen så att den är riktigt igång när den tillsätts.
Re: Akuthjälp sökes - Tillsatt jässtopp istället för vinsvav
Det beror på vad det är för jässtopp. Vissa kan man koka bort, men inte alla.
Re: Akuthjälp sökes - Tillsatt jässtopp istället för vinsvav
Det var väl som jag misstänkte ungefär
Späda ut musten känns inte aktuellt.
Det är kaliumsorbat jag använt.
Lutar väl åt att fjäska med svärfar om att få plocka nya plommon helt enkelt.
Tack för feedback!
Späda ut musten känns inte aktuellt.
Det är kaliumsorbat jag använt.
Lutar väl åt att fjäska med svärfar om att få plocka nya plommon helt enkelt.
Tack för feedback!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 9 och 0 gäster