Hej,
Min svärmor hävdar att man ska ha ett jäskärl som inte är för stort i förhållande till vinsatsen. Jag har inte läst om det någonstans men ligger det något i det och isf vad kan bli problem om man har ett för stort jäskärl (typ 30 litershink till med bara 5-10 liter vätska).
Jag är nybörjare på området och har plockat olika frukter och bär och försökt lite men vill helst inte köpa på mig stora mängder hinkar o s v redan från början.
Storlek på jäskärl
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Storlek på jäskärl
Ökad oxidationsrisk och infektionsrisk. Detta gäller efter primärjäsning. Tex längre jäsperioder eller klarning.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Storlek på jäskärl
Eftersom CO2 är tyngre än luft så spelar det ingen roll så länge det jäser. Men av praktiska skäl kan det väl var motiverat att använda ett mindre jäskärl en 15l jäshink får man ju för en 50lapp. Det viktiga är att inte öppna sitt kärl mer än nödvändigt. Sätta dit en tappkran så man enkelt ka ta prover är ingen dum idé. Jag är nog mer orolig för oönskade bakterier än oxidation så länge det jäser. Kolsyran är vinets vän Men som weinkeller säger vid klarning ska man ha ett full kärl.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster