omtappning
Re: omtappning
Det har du nog rätt i ! Vill bara ta upp en sak du nämner, du skriver "enligt konstens alla regler". Jag tycker inte det verkar finnas några regler och det är det som gör det så svårt när man är nybörjare. Det hjälper ju inte att man är ambitiös och läser på för man upptäcker bara att det står olika på alla ställen och frågar man här på forumet har ni också ganska olika meningar. Så det är väl så att man måste hitta sitt eget sätt som funkar och det kan nog ta 3-4 ggr som du säger. Men jag skulle nog önska att du eller någon annan duktig bryggare kunde skriva en handledning så man hade lite att gå efter. Det hade varit toppen! Tack än en gång för all hjälp!
Re: omtappning
Det handlar mest om att alla faktiskt gör olika, olika typer av öl/vin/cider/mjöd gillar olika behandling, en del har fuktigare klimat än andra, hårdare/mjukare vatten osv osv.Vanilla skrev:Det har du nog rätt i ! Vill bara ta upp en sak du nämner, du skriver "enligt konstens alla regler". Jag tycker inte det verkar finnas några regler och det är det som gör det så svårt när man är nybörjare. Det hjälper ju inte att man är ambitiös och läser på för man upptäcker bara att det står olika på alla ställen och frågar man här på forumet har ni också ganska olika meningar. Så det är väl så att man måste hitta sitt eget sätt som funkar och det kan nog ta 3-4 ggr som du säger. Men jag skulle nog önska att du eller någon annan duktig bryggare kunde skriva en handledning så man hade lite att gå efter. Det hade varit toppen! Tack än en gång för all hjälp!
Bryggning är en rätt "lätt" hobby, är svårt att göra generalfel så de blir totalt odrickbart, därimot så är det ganska svårt att få drycken perfekt kontinueligt, då krävs en massa bryggningar, en del hel del utrustning samt bra dokumentation så man vet vad man gjort bra/fel och vad man ändrat sen gången innan.
Så det är ganska svårt o sätta generella regler för bryggning
Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Re: omtappning
Ja, det jag syftade på var ju såna saker som att ha 100% koll på allt man har gjort, se till att allt som kommer i kontakt med brygden är desinficerat, undvika onödig syrekontakt osv.
Reglerna finns så att säga i tekniken, inte i recepten.
Det är ju som med matlagning, 10 kockar kommer att göra helt olika pytt i panna, men alla kommer vara lika noga med att byta skärbrädor och hålla rent.
Reglerna finns så att säga i tekniken, inte i recepten.
Det är ju som med matlagning, 10 kockar kommer att göra helt olika pytt i panna, men alla kommer vara lika noga med att byta skärbrädor och hålla rent.
Re: omtappning
Tjena! Om jag har en vinsats som jäst ut men vill tillsätta jässtopp för eventuell eftersötning vid senare tillfälle. Bör jag då först jässtoppa och sedan tappa om eller tappa om först och sedan tillsätta stoppet. Vad rekommenderar ni?
Re: omtappning
När du tillsätter jässtoppet kommer du väl att röra om så det blandas ut? Och det är kanske dumt att göra det innan omtappning, eftersom du då rör upp den bottensats som hunnit lägga sig.
Jässtopp innehåller också konserveringsmedel (det är det som hindrar att eftersötningen börjar jäsa), så när du tillsätter det så ökar hållbarheten (vinet blir inte lika känsligt för infektioner).
Jag vet inte om det finns nån fördel alls med att jässtoppa innan omtappning om vinet redan jäst ut...
Jässtopp innehåller också konserveringsmedel (det är det som hindrar att eftersötningen börjar jäsa), så när du tillsätter det så ökar hållbarheten (vinet blir inte lika känsligt för infektioner).
Jag vet inte om det finns nån fördel alls med att jässtoppa innan omtappning om vinet redan jäst ut...
Re: omtappning
Tack för snabbt och utförligt svar.
Du bekräftar det som kändes logiskt när jag funderade men lite input från expertis är aldrig fel.
Så tack!
Du bekräftar det som kändes logiskt när jag funderade men lite input från expertis är aldrig fel.
Så tack!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 6 och 0 gäster