Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Allt om hur du jäser din mäsk på bästa sätt.
motortok
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons mar 11, 2015 8:21

För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av motortok »

Hej på er alla hembryggare!
Jag är ny här på forumet och nybörjare vad gäller denna hobby.
Igår satte jag min första sats och självklart gjorde jag fel.
Jag håller på att bygga en superplastis och har läst här i forumet att de flesta använder 8kg socker och turbojäst för 8 kg för att få så mycket alkohol som möjligt i mäsken.
Ivrig som jag är så ville jag ju få igång en sats så fort som möjligt och sms:ade frugan om hon kunde kolla i stan om hon hittade nån turbojäst när hon slutat jobbet. Fick tillbaka ett sms att hon köpt nåt som heter norsk turbojäst. Glad i hågen började jag ett göra en sockerlag på 8 kg i 25 liter vatten, När frugan kom hem var sockerlagen c:a 23 grader varm, perfekt tänkte jag och river åt mig påsen och häller i den i sockerlagen.
När jag blandat runt alltihop och ställt jäshinken i pannrummet så sätter jag mig i köket och ser då på den tomma jästpåsen att den är för 6 kg socker. :doh:
Kommer denna sats jäsa ut?
mvh. Micke
Rupert
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: tor feb 26, 2015 12:14
Utrustning: Diverse bra o ha pry

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av Rupert »

Ja du kan få mäsken att jäsa ut men ha den inte för varmt
Du får räkna med att det tar 1till 2 dygn extra
Har gort samma fel x antal gånger
Lycka till mvh Rupert
temp_wricko
Bryggmästare
Inlägg: 537
Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av temp_wricko »

Ta det säkra före det osäkra och spä ut med extra vatten?
/Wricko
motortok
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons mar 11, 2015 8:21

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av motortok »

Nu förstår jag inte riktigt.
späda med mer vatten? det är ju fortfarande mer socker som jästen ska ta hand om.
Om jag satt mäsken med 1000 liter vatten så är det fortfarande 2 kg socker för mycket för jästen.

Jag har flyttat ut hinken från pannrummet där det är c:a 23 grader varmt till ett annat utrymme i källaren där det är mellan 19 och 20 grader varmt hoppas det funkar med nån eller några dagar extra
mvh. Micke
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av Flerpen »

jäst är levande och förökar sig. Du kan använda ett paket jäst till hur många kg socker du vill.

Jästen är framställd för att överleva alkoholprocenten från 8kg socker i 25l vatten. 8kg socker ger en högre procent i 25l vatten än vad det gör i 40 liter vatten.
motortok
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: ons mar 11, 2015 8:21

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av motortok »

okej!
Jag förstår nu :thumbup:
Tror jag låter den stå i 19-20 grader och ser vad som händer.
Har beställt Turbo Pure 48h 8kg, jag får väl sätta en ny sats om den första skiter sig.
mvh Micke
dalawhisky
Finjäsare
Inlägg: 53
Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
Utrustning: potstill, vm,

Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?

Inlägg av dalawhisky »

Späder du ut mäsken med mer vatten så blir det ju precis som att du använder mindre socker.
8 kg/20 liter= 0.4kg per liter
6 kg/20 liter= 0.3 kg per liter
Ska du späda ut så det motsvarar 0.3kg per liter
så ska du använda 7 liter vatten till.
Skriv svar

Återgå till "Mäskjäsning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster