Hej på er alla hembryggare!
Jag är ny här på forumet och nybörjare vad gäller denna hobby.
Igår satte jag min första sats och självklart gjorde jag fel.
Jag håller på att bygga en superplastis och har läst här i forumet att de flesta använder 8kg socker och turbojäst för 8 kg för att få så mycket alkohol som möjligt i mäsken.
Ivrig som jag är så ville jag ju få igång en sats så fort som möjligt och sms:ade frugan om hon kunde kolla i stan om hon hittade nån turbojäst när hon slutat jobbet. Fick tillbaka ett sms att hon köpt nåt som heter norsk turbojäst. Glad i hågen började jag ett göra en sockerlag på 8 kg i 25 liter vatten, När frugan kom hem var sockerlagen c:a 23 grader varm, perfekt tänkte jag och river åt mig påsen och häller i den i sockerlagen.
När jag blandat runt alltihop och ställt jäshinken i pannrummet så sätter jag mig i köket och ser då på den tomma jästpåsen att den är för 6 kg socker.
Kommer denna sats jäsa ut?
mvh. Micke
För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
Ja du kan få mäsken att jäsa ut men ha den inte för varmt
Du får räkna med att det tar 1till 2 dygn extra
Har gort samma fel x antal gånger
Lycka till mvh Rupert
Du får räkna med att det tar 1till 2 dygn extra
Har gort samma fel x antal gånger
Lycka till mvh Rupert
-
- Bryggmästare
- Inlägg: 537
- Blev medlem: tor feb 01, 2007 1:00
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
Ta det säkra före det osäkra och spä ut med extra vatten?
/Wricko
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
Nu förstår jag inte riktigt.
späda med mer vatten? det är ju fortfarande mer socker som jästen ska ta hand om.
Om jag satt mäsken med 1000 liter vatten så är det fortfarande 2 kg socker för mycket för jästen.
Jag har flyttat ut hinken från pannrummet där det är c:a 23 grader varmt till ett annat utrymme i källaren där det är mellan 19 och 20 grader varmt hoppas det funkar med nån eller några dagar extra
mvh. Micke
späda med mer vatten? det är ju fortfarande mer socker som jästen ska ta hand om.
Om jag satt mäsken med 1000 liter vatten så är det fortfarande 2 kg socker för mycket för jästen.
Jag har flyttat ut hinken från pannrummet där det är c:a 23 grader varmt till ett annat utrymme i källaren där det är mellan 19 och 20 grader varmt hoppas det funkar med nån eller några dagar extra
mvh. Micke
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
jäst är levande och förökar sig. Du kan använda ett paket jäst till hur många kg socker du vill.
Jästen är framställd för att överleva alkoholprocenten från 8kg socker i 25l vatten. 8kg socker ger en högre procent i 25l vatten än vad det gör i 40 liter vatten.
Jästen är framställd för att överleva alkoholprocenten från 8kg socker i 25l vatten. 8kg socker ger en högre procent i 25l vatten än vad det gör i 40 liter vatten.
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
okej!
Jag förstår nu
Tror jag låter den stå i 19-20 grader och ser vad som händer.
Har beställt Turbo Pure 48h 8kg, jag får väl sätta en ny sats om den första skiter sig.
mvh Micke
Jag förstår nu
Tror jag låter den stå i 19-20 grader och ser vad som händer.
Har beställt Turbo Pure 48h 8kg, jag får väl sätta en ny sats om den första skiter sig.
mvh Micke
-
- Finjäsare
- Inlägg: 53
- Blev medlem: tor jan 15, 2015 5:37
- Utrustning: potstill, vm,
Re: För mycket socker! kommer mäsken att jasa ut?
Späder du ut mäsken med mer vatten så blir det ju precis som att du använder mindre socker.
8 kg/20 liter= 0.4kg per liter
6 kg/20 liter= 0.3 kg per liter
Ska du späda ut så det motsvarar 0.3kg per liter
så ska du använda 7 liter vatten till.
8 kg/20 liter= 0.4kg per liter
6 kg/20 liter= 0.3 kg per liter
Ska du späda ut så det motsvarar 0.3kg per liter
så ska du använda 7 liter vatten till.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster