Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Vanlig jäst?

Allt om hur du jäser din mäsk på bästa sätt.
Användarvisningsbild
sephiroth
Färsk jäst
Inlägg: 10
Blev medlem: tis jul 22, 2003 2:00

Vanlig jäst?

Inlägg av sephiroth »

hej!
undrar om det inte går att köra med vanlig jäst från ica?
eller finns det nån butik som säljer turbo jäst i stockholm?

/ nybörjaren.
Gäst

Vanlig jäst?

Inlägg av Gäst »

Välkommen till forumet sephiroth!

Det är klart att det går med vanlig jäst ifrån ica men du får ett bättre resultat med en turbojäst.
Det är klart att det finns butiker i Stockholm som säljer turbojäst. Tex vinofino. Där har du desutom rabatt som medlem på forumet.
Annars så söker du på www.gulasidorna.se efter vin- essensbutiker i Stockholm.

//MaSTeR
Baronen1973
Finjäsare
Inlägg: 56
Blev medlem: tor okt 29, 2015 20:10

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av Baronen1973 »

http://www.vinshoppen.se/var_butik/ finns 3 butiker runt Stockholm

Eller så brukar man hitta det på tex city gross....

Själv beställer jag de från http://turbojast.shop.textalk.se/

Hoppas att det löser sig för, men ett tips är att satsa på kvalitet när du köper det...
Användarvisningsbild
bonkeman
Moderator
Inlägg: 358
Blev medlem: tis nov 04, 2008 15:45

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av bonkeman »

Jag har alltid använt turbojäst men vad kan man egentligen komma upp i för procenthalt med vanligt bakjäst? Jag har aldrig velat offra 6 kg socker för att ta reda på det...
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av latmasken »

Bakjäst var väl vad man körde med på 70-80-talet?
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av Flerpen »

Tror inte att det är möjligt att jäsa mer än 14-15 % med vanlig jäst och det är under optimala förhållanden med medvind. Det troliga är att det hamnar runt 5-7%.
Det mest negativa med vanlig jäst är nog inte den låga alkoholtoleransen utan den dåliga bismaken..
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4506
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av latmasken »

Menar du att turbojäst ger mindre biosmak än bakjäst? Turbojäst jäser väl inte direkt rent om man jämför med t.ex. vinjäst?
Flerpen
Bryggmästare
Inlägg: 684
Blev medlem: tis maj 13, 2014 1:44
Utrustning: koppar

Re: Vanlig jäst?

Inlägg av Flerpen »

Nja kanske inte så stor skillnad mot turbojäst, men mot vanlig vin/öljäst så är det stor skillnad.
Skriv svar

Återgå till "Mäskjäsning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster