Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Bränna sprit på Plommon

Allt om sprit med smak, t ex whisky, rom, brandy
Plommon
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre jun 29, 2012 14:12

Bränna sprit på Plommon

Inlägg av Plommon »

Lite erfarenheter av att amatörmässigt försöka göra slivo på svenska plommon:

Plommonen skall vara helt mogna och söta, skaka träden så faller de av. Lägg dem i en (eller flera) vinhinkar men spara typ 20% eftersom det kan skumma över när de jäser. Plommonen jäser med eller utan tillsatts av socker eller jäst och oavsett om man rör sönder plommon eller inte. Problemet utan tillsatt socker är att alkoholhalten blir låg, två kokningar krävs för att få en acceptabel cut och det krävs då minst två 20 l tunnor plommon för att det skall bli en liter 70% acceptabel sprit.

Det går ej att ha ett värmeelement i mäsken, det bränner fast och destilatet tar både smak och färg. Vattenbad krävs. En vinhink utan värmeelement, samma rör som för spiralbrännaren, men med rakt stigrör 30 -50 cm långt och luftkyld kylspiral av samma rör.

Större vattentuna från trädgårdsavdelning som vinhink passar i och med värmeelement från vattenkokare inborrat som för vissa spiralbrännare samt variabelt motstånd beroende på effekt. Gärna med tätt uttag i locket för vinhink så att inte vattnet kokar bort så snabbt. Liten pall i botten på tunnan så att värmeelementet får platts under.

Vinhink täckt av vatten så den nästan flyter och gärna isolering på resten av hinken inkl. locket så att den håller värmen på ångan.

Resultatet är slivo från 80% och ner till 60%, sedan svårt att få ur mer.

Om man har flera tunnor kan man koka ur den första och hälla sppriten i nästa för att kunna göra bättre cut, men vad jag föstår har traditionell Slivo mycket av både head och tail...

Är det gott? Är Slivo gott? Det är i alla fall ett intressant sätt att bli av med plommon om man råkar ha några träd.
Plommon
Newbie
Inlägg: 2
Blev medlem: fre jun 29, 2012 14:12

PS

Inlägg av Plommon »

Det tar unefär ett dygn per tunna.
Skriv svar

Återgå till "Destillat med smak"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster