Två kärl med äppelmust har slutat jäsa och trots att jag har i vinjäst, som vaknat genom att läggas i sockervatten, så vägrar det jäsa längre stunder. Det är inte färdigjäst och det är tillräckligt med socker i. Temperaturen är på ca 19 grader.
När jag provsmakat ett av de krånglande kärlen så får jag vattnig diarré efteråt. Det är ett tecken på bakterier?
Finns det något att göra åt det?
Bakterier i två kärl?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Bakterier i två kärl?
Jag har ingen aning, men kolla först så att du inte fått magsjuka (dvs att du håller dig frisk ett par dagar) sen tycker jag att du kan testa igen, blir det samma resultat så skulle inte jag våga dricka det... Inga synliga tecken på infektion? Tänker på om du fått i coli-bakterier? Mina föräldrar fick sånt i sin egna brunn för nåt år sedan, kommunalt vatten sedan dess...
Äppelcider 23/9 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
Bärvin 11/10 2016
Bärcider 23/10 2016
Cider/glöggbas 28/10 2016
Rödvin 4/11 2016
Äppelcider 7/11 2016
"Portvin" 17/11 2016
Morot/Russinvin 27/11 2016
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bakterier i två kärl?
Rätt pH? Rätt jästemperatur? Har du tillsatt jästnärsalt? Har du valt en "återstartsjäst"?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Bakterier i två kärl?
Ska man mäta PH-värde också? Nä, det borde jag kolla upp.
Har haft i en del vinsyra, vilket kanske var för tidigt?
Har ca 20 grader där det står nu. Det är det varmaste stället jag har.
Har inte testat med återstartarjäst, utan vanlig starkvinsjäst som fick börja jäsa ordentligt i sockervatten innan jag hällde i det i tunnan.
Ja, jag har haft i jästnärsalt.
När jag kollat i mina anteckningar har just denna tunna inte alls jäst någonting sedan 1 oktober. Det har stått helt stilla. Upptäckte det häromdagen då jag mätte sockervärdet. Hade 50 på den där oechleskalan och hade i då i 1.4kg socker.
Om det är för mycket svavel i, för jag misslyckades i början, hur reagerar magen på det? Det borde bli diarré..?
Har haft i en del vinsyra, vilket kanske var för tidigt?
Har ca 20 grader där det står nu. Det är det varmaste stället jag har.
Har inte testat med återstartarjäst, utan vanlig starkvinsjäst som fick börja jäsa ordentligt i sockervatten innan jag hällde i det i tunnan.
Ja, jag har haft i jästnärsalt.
När jag kollat i mina anteckningar har just denna tunna inte alls jäst någonting sedan 1 oktober. Det har stått helt stilla. Upptäckte det häromdagen då jag mätte sockervärdet. Hade 50 på den där oechleskalan och hade i då i 1.4kg socker.
Om det är för mycket svavel i, för jag misslyckades i början, hur reagerar magen på det? Det borde bli diarré..?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Bakterier i två kärl?
Jag gjorde så att jag kokade upp vätskan i ena kärlet, tappade om det mellan två kärl efter att det svalnat för att få in syre, och tillsatte jäst. Nu jäser det jättefint!
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst