Cider rekordhösten 2016
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Cider rekordhösten 2016
Hej,
Årets äppleskörd slog alla rekord. Ca en tredjedel av fallfrukten fick åka till det lokala musteriet. Av drygt 300kg äpplen blev det 250l prima must. Musten består främst av tre olika sorters äpplen Filippa, Maglemer och vad jag tror är Signe Tillisch. Det finns tillräcklig arom, sötma och syrlighet i äpplena för en bra cider men kärvheten är för låg. Därför tillsätter jag minst 1tsk tanninpulver till 20l must, skulle det behövas mer efter jäsning justerar jag då med mer tannin alternativt ek. Efter färdig jäsning som jag brukar låta ta ganska lång tid vid låg temperatur tvångskarbonerar jag cidern på fat. Oftast jässtoppar jag (kaliumdisulfit, kaliumsorbat) och sötar upp med äpplemust, 1l-3l till 16-18l färdigjäst cider beroende på smak. Den högre mängden must om syran och/eller alkoholhalten är hög. Detta höjer FG 3-9 oechslesteg och sänker alkoholhalten 0,4-1.2%.
Nedan följer en logg, brygd 1-5 är olika sorters vin av samma must och listas inte här.
Mustning 2016
Äpplena mustade 30/10 och dryckerna beredda 31/10 efter ett dygns svavling med ca halva rekommenderade mängden svavla. Detta för att få med lite av äpplenas naturliga jäst och mikroflora.
pH:3.3-3.4 (bör ligga mellan 3,2-3,8)
OG: 1,055 (potentiell alkohol ca 7,1%, musten innehåller ca 12% socker)
Musten svavlad 0,85g/10l (rekommenderad mängd ca 1,6g/10l)
Starkcider nr 6
Volym 21l
600g socker
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
8 mediumrostade franska ekkuber
Safcider jäst
OG 1,065
Jästemp ca 15C
Cider nr 7
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 7)
Safcider jäst efter 7 dgrs jäsning (rehyd)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
Vildcider nr 8
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
Citrus Imperial yeast (slurry)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
Spontancider nr 9
Volym 22l
1 tsk tannin
1 tsk jästnäring
Spontanjäst
OG 1,055
Jästemp ca 15C
Brettcider nr 10
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
Brettanomyces Amalgamation (slurry)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
Årets äppleskörd slog alla rekord. Ca en tredjedel av fallfrukten fick åka till det lokala musteriet. Av drygt 300kg äpplen blev det 250l prima must. Musten består främst av tre olika sorters äpplen Filippa, Maglemer och vad jag tror är Signe Tillisch. Det finns tillräcklig arom, sötma och syrlighet i äpplena för en bra cider men kärvheten är för låg. Därför tillsätter jag minst 1tsk tanninpulver till 20l must, skulle det behövas mer efter jäsning justerar jag då med mer tannin alternativt ek. Efter färdig jäsning som jag brukar låta ta ganska lång tid vid låg temperatur tvångskarbonerar jag cidern på fat. Oftast jässtoppar jag (kaliumdisulfit, kaliumsorbat) och sötar upp med äpplemust, 1l-3l till 16-18l färdigjäst cider beroende på smak. Den högre mängden must om syran och/eller alkoholhalten är hög. Detta höjer FG 3-9 oechslesteg och sänker alkoholhalten 0,4-1.2%.
Nedan följer en logg, brygd 1-5 är olika sorters vin av samma must och listas inte här.
Mustning 2016
Äpplena mustade 30/10 och dryckerna beredda 31/10 efter ett dygns svavling med ca halva rekommenderade mängden svavla. Detta för att få med lite av äpplenas naturliga jäst och mikroflora.
pH:3.3-3.4 (bör ligga mellan 3,2-3,8)
OG: 1,055 (potentiell alkohol ca 7,1%, musten innehåller ca 12% socker)
Musten svavlad 0,85g/10l (rekommenderad mängd ca 1,6g/10l)
Starkcider nr 6
Volym 21l
600g socker
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
8 mediumrostade franska ekkuber
Safcider jäst
OG 1,065
Jästemp ca 15C
Cider nr 7
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 7)
Safcider jäst efter 7 dgrs jäsning (rehyd)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
Vildcider nr 8
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
Citrus Imperial yeast (slurry)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
Spontancider nr 9
Volym 22l
1 tsk tannin
1 tsk jästnäring
Spontanjäst
OG 1,055
Jästemp ca 15C
Brettcider nr 10
Volym 22l
1 tsk tannin
2 tsk jästnäring (dag 1 och 4)
Brettanomyces Amalgamation (slurry)
OG 1,055
Jästemp ca 17C
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Cider rekordhösten 2016
Hej weinkeller underbart att se din hängivenhet till den hobby. Har själv satt i gång en sats på 12l must med ingridmare Cox orange gravenstain och Discovery plus två sorter till som jag inte kom ihåg
Dessutom har jag saften från 200g rönnbär med. OG 65 3gr jästnäring safecider jäst. Kör på 15grader. Ska bli spännande att göra sin första cider.
Hur länge bör man bulklagra ? Tänkte köpa ett corneliusfat och testa tvångskarbonera sedan. Hur många volymer är lagomt för en torr cider?
Dessutom har jag saften från 200g rönnbär med. OG 65 3gr jästnäring safecider jäst. Kör på 15grader. Ska bli spännande att göra sin första cider.
Hur länge bör man bulklagra ? Tänkte köpa ett corneliusfat och testa tvångskarbonera sedan. Hur många volymer är lagomt för en torr cider?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Du behöver egentligen inte bulklagra utan det räcker om cidern har jäst ut och klarnat. Det beror på hur bråttom man har och om man tänkt sig malolaktisk jäsning för mildare syra. Ska du tvångskarbonera kan du ju jässtoppa, och korrigera syran med söt must och använda klarningsmedel så är du klar på någon månad. Kolsyremängd är ju efter tycke och smak. Tror jag brukar ha mellan 2-3 volymer CO2.
/Weinkeller
Re: Cider rekordhösten 2016
Tack för info nu har jag något att gå på. Använder du beergun eller motrycksfyller du dina flaskor?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Ett alternativ är ju att flaskjäsa. Jag ser rätt stora nackdelar med detta
1 svårt att veta hur slutresultatet blir, kontrollera restsötman ?
2 rätt kolsyra ?
3 bottensatsen
4 rengöra alla flaskor
Men man måste väl prova båda metoderna för att lära sig nått
1 svårt att veta hur slutresultatet blir, kontrollera restsötman ?
2 rätt kolsyra ?
3 bottensatsen
4 rengöra alla flaskor
Men man måste väl prova båda metoderna för att lära sig nått
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Cider rekordhösten 2016
En Lägesrapport weinkeller
. Bubblar det fortfarande? Eller börjar det bli dags för klarning? Ska bli spännande att höra vilken av dina cider du tycker smakar bäst. Men det kanske dröjer till sommaren innan det är klart?
. Bubblar det fortfarande? Eller börjar det bli dags för klarning? Ska bli spännande att höra vilken av dina cider du tycker smakar bäst. Men det kanske dröjer till sommaren innan det är klart?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Det börjar dra ihop sig att få några på fat. Räknar med dec/jan någon gång. Har lite melomel och starkvin att pyssla med så länge.
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Cider rekordhösten 2016
Själv är jag rädd för att jag är på väg in i öl träsket
BIAB låter som ett vettigt ingångsteg. Har även sneglat på en grainfather.. oj nu blev det visst lite offtopic
BIAB låter som ett vettigt ingångsteg. Har även sneglat på en grainfather.. oj nu blev det visst lite offtopic
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Cider nr 7 och nr 8 tappades om och jässtoppades idag. Båda hade stannat på 1.000 vilket ger en alkoholhalt på ca 7.3%.
Nr 7: Lite rund och fyllig i karaktäten, tydliga rena äpplesmaker. Sötade upp denna med 2l must vilket ger ett FG på ca 1.005 dvs torrt/halvtorrt och en ABV på ca 6,7%. Volym 23l.
Nr 8: Lite svavel i doften, ganska syrlig men med bra smak av citrusestrar från jästen och äpplena i bakgrunden. Bedömer att denna behöver större mängd must för att kompensera syran och estrarna med mer äpplesmak. Sötade med 3l vilket ger ett FG på ca 1.006-7 och ABV 6,5%. Volym 24l
Båda kommer klarnas med kiselsol och chitosan och sedan tvångskarboneras på fat inom någon vecka.
Nr 7: Lite rund och fyllig i karaktäten, tydliga rena äpplesmaker. Sötade upp denna med 2l must vilket ger ett FG på ca 1.005 dvs torrt/halvtorrt och en ABV på ca 6,7%. Volym 23l.
Nr 8: Lite svavel i doften, ganska syrlig men med bra smak av citrusestrar från jästen och äpplena i bakgrunden. Bedömer att denna behöver större mängd must för att kompensera syran och estrarna med mer äpplesmak. Sötade med 3l vilket ger ett FG på ca 1.006-7 och ABV 6,5%. Volym 24l
Båda kommer klarnas med kiselsol och chitosan och sedan tvångskarboneras på fat inom någon vecka.
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Cider rekordhösten 2016
Det låter nice ska köpa lite must och söta upp min lilla ciderbatch på 3gallon innan jag oxå tvångskarbonerar. Använde inget klarningsmedel utan den har fått självklarna. Helt klar är den inte ska kanske vänta några veckor/månad till. Weinkeller du som har varit med ett tag i denna ädla hobby påverkar klarningsmedel smaken? Eller är det bara frågan om att spara tid? Kallkrachar du inför klarning?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Klarningsmedel kan påverka smaken men i mycket liten grad. Däremot kan det ha betydelse för färgen, särskilt i rödvin. Smaken påverkas i såna fall främst så att den blir lite mildare med mindre kärvhet. Dock så blir smaken oftast något renare eller klarare. När jag tappar vin, mjöd eller cider på flaska vill jag ha absolut noll bottensats så antingen klarningsmedel eller lång naturlig klarning kallt. Cider gillar jag ung och fruktig så där använder jag oftast klarningsmedel. Kyla ökar klarningseffekten och förkortar tiden. Enkelt att bara ställa ut kärlen den här årstiden.Häxbryggaren skrev:Det låter nice ska köpa lite must och söta upp min lilla ciderbatch på 3gallon innan jag oxå tvångskarbonerar. Använde inget klarningsmedel utan den har fått självklarna. Helt klar är den inte ska kanske vänta några veckor/månad till. Weinkeller du som har varit med ett tag i denna ädla hobby påverkar klarningsmedel smaken? Eller är det bara frågan om att spara tid? Kallkrachar du inför klarning?
/Weinkeller
-
- Bryggare
- Inlägg: 110
- Blev medlem: tis jun 07, 2016 20:43
Re: Cider rekordhö
Jo jag har fått lära mig den hårda vägen. Mitt första rosévin som jag gjorde för drygt ett år sedan trodde jag var klart och tappade det på flaska. Så här ett år senare är det kristallklart med en tydlig bottensats. Inget vidare! så nu får vinerna stå på bulk upp till ett år innan de tappas på flaska. Får bli något mellanting nästa gång. Chitosan har jag använt och verkar funka ok. Blir att införskaffa en till kyl med bra termostat så man kan jäsa och klarna mer kontrollerat.
Önskar ett nytt gott bryggarår och tackar för alla tips!
Önskar ett nytt gott bryggarår och tackar för alla tips!
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Doften är ung och fruktig, lite spretig och odefinerbar. Smaken är trevlig, mogna äpplen, lätt syrlighet, fruktig med låg strävhet och ganska lätt kropp. Kanske hade mått bra av lite mer Tannin. 6p/10.
/Weinkeller
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Cider rekordhösten 2016
Dagens uppdatering:
Starkcider nr 6
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG 0.998 dvs ca 8,9%, pH ca 3.5. Volym 20l. Mogna äpplen och fransk ek i smaken, ek och äppelskal i doften. Fyllig i karaktären från ektanninerna men på ett milt och trevlig sätt. Troligtvis spädning med 3l must för att balansera upp eken med sötma vilket ger ABV 7,8%.
Spontancider nr 9
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG ca 1,001 och pH 3.5. Cidern har en pigg, frisk och fräsch ren äppelsmak och doft, ungdomlig.Tillsatte ½ tsk tannin ytterligare för att få lite mer kärvhet och fyllighet. Efterföljande sötning med ca 2l must ger ABV 6,6%.
Starkcider nr 6
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG 0.998 dvs ca 8,9%, pH ca 3.5. Volym 20l. Mogna äpplen och fransk ek i smaken, ek och äppelskal i doften. Fyllig i karaktären från ektanninerna men på ett milt och trevlig sätt. Troligtvis spädning med 3l must för att balansera upp eken med sötma vilket ger ABV 7,8%.
Spontancider nr 9
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG ca 1,001 och pH 3.5. Cidern har en pigg, frisk och fräsch ren äppelsmak och doft, ungdomlig.Tillsatte ½ tsk tannin ytterligare för att få lite mer kärvhet och fyllighet. Efterföljande sötning med ca 2l must ger ABV 6,6%.
/Weinkeller
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster