Har nu kört igång mina två första batcher med öl! SKIT KUL!
På den ena har jag verkligen satsat och gått för en Berliner Weisse! 2 x 4L En med hallon och en naturell
Loggen kan ni följa här om ni vill: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... 14#p183814
Nu till detta ölet!
Jag har ingen aning vad detta blir för sort, så hoppas nån kan hjälpa mig att lista ut det
Har inte räknat IBU eller EBC då jag har NOLL koll på dessa saker för tillfället, vill bara testa mig fram lite medan jag läser upp mig på ämnet Nån får gärna hjälpa om dom skulle ha tid och ork
Använder mig av ett Pale Ale malt extrakt som jag blandar ut til 8 liter.
1. Rengör precis allt som ska i kontakt med ölen.. Tvättar/lägger i blöt med desinfiserings medel som ska sköljas av, sen sprayar jag på ett (oxiderande?) jag kan låta sitta kvar.
2.Kokar upp vörten och tillsätter bitterhumlan 10g Cascade 5,1% (60 min), Smakhumle 8g Lublin2,1% (15min) och aromhumle Lublin2,1%(5min)
3. Kyler vörten, rehydrerar jästen och tar ett prov! OG 55.
4. Tappar nu över till jäshink vid 21° och häller i jästen. Skakar KRAFTIGT i 3 minuter och sätter hinken till jäsning.
Nu återstår de bara att vänta! Smakade på vörten från provet jag tog. Tyckte de smaka rätt så bra! Humlen va helt klart där, men tror jag skulle kört på med en starkare bitterhumla. Har en colombus på 14%.. men vågade inte ifall de skulle bli för mycket.. Men, men.. man lär sig ju!
Frugan e inte helt nöjd då min nya hobby har tagit över vardagsrummet!
Fortsättning följer!
Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Dag 2.
Jäsningen har dragit igång riktigt bra.. ligger nu på 1 "plupp" pr sekund
ångrar lite nu på att jag inte kollat bmu innan. Räknade lite på de och den vill hamna runt 20.. vilket jag tycker är för lågt..
Men men, om 10-12 dagar drar jag igång ytterligare en sats, så får vara lite mer noga då.
Jäsningen har dragit igång riktigt bra.. ligger nu på 1 "plupp" pr sekund
ångrar lite nu på att jag inte kollat bmu innan. Räknade lite på de och den vill hamna runt 20.. vilket jag tycker är för lågt..
Men men, om 10-12 dagar drar jag igång ytterligare en sats, så får vara lite mer noga då.
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Skulle nog säga att du bryggt en mild Pale Ale av något slag. Troligtvis lättdrucken med låg beska och ren karaktär.
/Weinkeller
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Ja okej, tack för svar
Ska bli roligt att se hur dessa två brygder jag gör på extrakt smakar. Mest spänd e jag dock på sur ölen som fram tills nu ser lovande ut.
Har redan kollat på bryggverk, så blir garanterat till att jag köper mig ett sådant inom kort!
Ska bli roligt att se hur dessa två brygder jag gör på extrakt smakar. Mest spänd e jag dock på sur ölen som fram tills nu ser lovande ut.
Har redan kollat på bryggverk, så blir garanterat till att jag köper mig ett sådant inom kort!
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Hur går det
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Jäsningen har avtagit på Pale Alen och jag har ställt den ut på altanen idag för att kallkrascha i några dagar innan jag tappar upp på flaska och karbonerar.
Oe slutade på 1.015 vilket ger mig 5.3% Vol.
Ölet smakade bra när jag tog provet, inga konstiga smakar.
Fortfarande väldigt grumligt, men hoppas att det löser sig med en liten kallkrasch i några dagar
Vad de gäller Berliner'n så har den nu jäst i 5 dagar och börjar lugna sig. Jag kommer tillsätta bären imorgon och köra på med ytterligare 5 dagars jäsning.
Uppdaterar den tråden när jag är klar
Måste jag tappa över ölet på nytt kärl innan jag tillsätter bären, eller kan jag tillsätta dom direkt i primärkärlet för att slippa exponera ölen för mycket för syre? Känns väldigt dumt att behöva tappa om ett öl 3 gånger innan de kommer på flaska.
Oe slutade på 1.015 vilket ger mig 5.3% Vol.
Ölet smakade bra när jag tog provet, inga konstiga smakar.
Fortfarande väldigt grumligt, men hoppas att det löser sig med en liten kallkrasch i några dagar
Vad de gäller Berliner'n så har den nu jäst i 5 dagar och börjar lugna sig. Jag kommer tillsätta bären imorgon och köra på med ytterligare 5 dagars jäsning.
Uppdaterar den tråden när jag är klar
Måste jag tappa över ölet på nytt kärl innan jag tillsätter bären, eller kan jag tillsätta dom direkt i primärkärlet för att slippa exponera ölen för mycket för syre? Känns väldigt dumt att behöva tappa om ett öl 3 gånger innan de kommer på flaska.
http://sourzbeer.blogg.se
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work.
- Thomas Edison (1847-1931)
Re: Öl typ???? Extrakt öl 1 av 2 - Brygglogg.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst