Hej!
Jag håller på och lägger rabarber på rabarber i akt och mening att göra cider av dem till hösten. Är det någon som har tips om hur mycket frukt det går åt till en 25 liters hink?
Jag håller även på och funderar på vad som kan passa bra att krydda med, har funderat på kanel, men är tacksam för fler tips.
Rabarbercider
-
- Bryggare
- Inlägg: 106
- Blev medlem: fre mar 04, 2011 0:40
- Utrustning: FOA & Biltema
- Ort: Linköping
Re: Rabarbercider
Ska du göra en must av rabarbern eller använder du skivade pinnar?
Om du använder frukten (ej must) så behövs ca 5kg/25l
Det är riktigt gott som både vin och cider utan kryddor.
Nästa jag gör ska vara med vanilj och kanel, så det blir en vin a la rabarberpaj
Skickat från min SM-N970F via Tapatalk
Om du använder frukten (ej must) så behövs ca 5kg/25l
Det är riktigt gott som både vin och cider utan kryddor.
Nästa jag gör ska vara med vanilj och kanel, så det blir en vin a la rabarberpaj
Skickat från min SM-N970F via Tapatalk
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: lör jul 03, 2021 10:28
Re: Rabarbercider
Hej,
Jag är helt ny med att göra egen cider. Har testat med en sats med äpple då jag tyckte det kändes lättast.
Rabarber låter ju jättespännande. Det vill jag också testa! Ser att det var ett tagsedan ni skrev tråden.
Gick det bra? Finns det något som jag ska tänka på, då det är rabarber? Så slipper jag göra samma misstag.
Kan man använda en vanlig hydrometer för att beräkna alkoholhalten på rabarbercider också?
Hittade på denna sida en hjälp för att beräkna alkoholhalten. Men det fungerar kanske bara för äpplemust? Tacksam för alla input. Nu ska jag ut och jaga in rabarber från grannarna - innan det är försent!
Tänker mig att det borde bli bra att krydda med en mynta. Borde bli lite mint smak som passar med rabarberns syrlighet. Får testa mig fram.
/Nicklas
Jag är helt ny med att göra egen cider. Har testat med en sats med äpple då jag tyckte det kändes lättast.
Rabarber låter ju jättespännande. Det vill jag också testa! Ser att det var ett tagsedan ni skrev tråden.
Gick det bra? Finns det något som jag ska tänka på, då det är rabarber? Så slipper jag göra samma misstag.
Kan man använda en vanlig hydrometer för att beräkna alkoholhalten på rabarbercider också?
Hittade på denna sida en hjälp för att beräkna alkoholhalten. Men det fungerar kanske bara för äpplemust? Tacksam för alla input. Nu ska jag ut och jaga in rabarber från grannarna - innan det är försent!
Tänker mig att det borde bli bra att krydda med en mynta. Borde bli lite mint smak som passar med rabarberns syrlighet. Får testa mig fram.
/Nicklas
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Rabarbercider
Rabarber innehåller mellan 5 och 11 gram socker per kilo. 17 gram socker per liter must ger 1% alkohol ("by volume"). Du behöver således tillsätta socker, och då är det ju strikt räknat inte en cider utan ett vin. Inget fel i det, rabarbervin är trevligt. Glöm inte bort att använda vinkrita/äggskal för att bli av med oxalsyran.
-
- Newbie
- Inlägg: 3
- Blev medlem: lör jul 03, 2021 10:28
Re: Rabarbercider
Ok, ska bli intressant att se hur mycket socker det är i de som jag fick tag i igår.
Tack för tipset med äggskal! Lägger man det i musten i jäshinken ?!
Tack för tipset med äggskal! Lägger man det i musten i jäshinken ?!
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Rabarbercider
Smula sönder dem med fingrarna direkt ner i jäshinken. Kalciumoxalatet som sedan bildas är närmast olösligt i vatten och hamnar i botten tillsammans med död jäst etc. och efter att man tappat om är det borta.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster