Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Iscider

Utrustning och teknik.
Liselunds Orangeri
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 20, 2021 7:29

Iscider

Inlägg av Liselunds Orangeri »

Hej

Är det andra som testar gör iscider?Erfarnheter och tips.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Iscider

Inlägg av latmasken »

Vad är det? Jag trodde först det var typ Applejack (d.v.s. frysdestillerat äppelvin), men det verkar snarare vara så att man mustar frysta äpple (så de har frystorkat lite och därmed tappat vätska)?
Liselunds Orangeri
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 20, 2021 7:29

Re: Iscider

Inlägg av Liselunds Orangeri »

Iscider gör man så att man låter musten frysa. Den får frys allt från några dagar till flera månader. Sen tidas musten upp men inte 100 procentigt, utan man låter en del is bli kvar och slänger den isen. På så sätt får man en starkare koncentration av äppelmust som man sen gör cider, iscider på.

Man kan även låta äpplena frysa, men lättare att frysa själva musten.
Daniel_Olsson
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: tis jan 18, 2022 15:05

Re: Iscider

Inlägg av Daniel_Olsson »

Vi är igång med en damejeanne iscider, verkar bli sådär helt ärligt…

Vi extraherade till SG 1,120 och använder PGWs vitvinsjäst :)

Nu är stora frågan hur vi bäst stoppar jäsningen, sen ska vi tappa upp och lagra!

Hur har du gjort?
Liselunds Orangeri
Newbie
Inlägg: 3
Blev medlem: mån sep 20, 2021 7:29

Re: Iscider

Inlägg av Liselunds Orangeri »

Hej

Iscider är en produkt av frusen must som man sen tidare upp bara endel av. På så sätt får man en mera koncentrerad must och smak med högre sötma.

Man kan använda jässtopp för att stoppa jäsningen eller så tappa om flera varv och jäs på låg temp så att jäsningen avtar och stannar av sig själv.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ciderbryggning"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 5 och 0 gäster