Hej, kom nyligen över ett antal flaskor Svensk kallpressad äpplejuice. Behandlad under tryck (HPP-metoden),(High pressure processing). Utöver det innehåller juice även antioxidantsmedel (E300), vilket jag inte tror är något bekymmer. Min fundering är snarare om jag behöver pastörisera denna juice eller om jag bara kan hälla den direkt i rengjort kärl med ciderjäst?
MVH Martin
Cider på Juice (Hpp-metoden)
Re: Cider på Juice (Hpp-metoden)
Det går bra att bara hälla i kärl med jäst och jäsa. Men det kan man å andra sidan göra med helt obehandlad äppeljuice också.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tor nov 19, 2020 23:42
- Utrustning: 3 hinkar, 1 badrum.
- Ort: Västerås
Re: Cider på Juice (Hpp-metoden)
Var köpte du den svenska HPP-juicen? Inte så vanligt att man hittar sån juice i Sverige överhuvudtaget, än mindre svensk juice. Företaget jag jobbar för (svenskt) har historiskt tillverkat maskiner för HPP-behandling - och gör det nu åter igen - men ironiskt nog har Sverige aldrig varit en marknad för detta. Den enda för mig kända svenska aktören inom HPP ligger i Skåne. Var den god?
The more I practice, the luckier I get.
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Cider på Juice (Hpp-metoden)
Tänk på att Pastörisering förändrar smakprofilen.
Prova o se vilken som blir bäst vetja.
Personligen hade jag inte pastöriserad den.
Om du är rädd för att det finns bakterier osv i den kallpressad musten skulle jag använda vinsvala istället.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=4115
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster