Introduktion
Majoriteten av gångerna någon har kommit över en hembränningsapparat i Sverige så är det någon form av Labmaster. Dessa kan se ut på lite olika sätt, men gemensamt brukar vara att de har genomgående kylrör i den nedre delen av kolonnen. Detta är tyvärr en föråldrad apparat som inte ger ren sprit utan rening med aktivt kol. Om du planerar ett nybygge, se till att inte bygga en labmaster.
Problemet med Labmastern är placeringen av de genomgående kylrören. Dessa fyller inget syfte då de sitter i botten av kolonnen. Kylningen borde istället sitta i toppen av kolonnen för att kunna kyla ner ånga som sedan rinner tillbaka genom fyllningen i kolonnen som reflux. Denna reflux kommer i sin tur att möta ny ånga som värmer upp refluxen så pass att delar av den övergår från vätska till ånga igen. På så vis sker flera omdestillationer i kolonnen, vilket leder till starkare och renare sprit. För den som vill läsa vidare om ämnet finns här några förslag på trådar:
Tråd som förklarar varför kylningen inte ska vara i botten av kolonnen.
Tråd med mer djupgående förklaring om hur en kolonnbrännare fungerar.
Tråd som beskriver de olika kolonnbrännartyperna.
Köra apparaten
Eftersom de nedre kylrören ej fyller något syfte så kan dessa ignorerars. Apparaten bör istället betraktas som en potstill/stripper vilka är lämpliga att använda för destillat med smak istället för att skapa neutral sprit. Nedan visas en förklaring på hur kylvatten ska kopplas. Kolonnen fästes på ett kokkärl, som i sin tur ställs på en kokplatta eller kopplas in i ett eluttag beroende på hur uppvärmning sker.
1. Kokkärlet fylls med mäsk
2. Kylvattnet sätts igång.
3. Mäsken kokas upp. (Observera att mäsken ska koka. Vissa försöker hålla en viss temperatur i kokkärlet, detta är fel.)
4. Produkt (sprit) börjar komma ur apparaten
Den produkt som tas ut bör separeras i flera olika små kärl p.g.a. finkel. Detta kallas för att ta cuts. Det första som kommer ut kallas för foreshot och kastas. Det andra som kommer är heads, vilket innehåller finkel med lägre kokpunkter. Efter heads kommer body, det är detta som vi vill åt, som mestadels innehåller etanol. Efter body kommer tails, vilket innehåller finkel med högre kokpunkter. Eftersom att apparaten inte är bra nog för att uppnå flera omdestillationer så kommer tyvärr inte bodyn att endast innehålla etanol, utan den kommer även att innehålla en del heads och tails. Nedanstående bild visar en visualisering på hur innehållet kan se ut i de olika kärlen. Det som heter hearts i bilden är det jag här kallar body.
Mer om att ta cuts framgår i tråden Lite destillationsteori och teknik.
Göra neutral sprit med Labmaster
Om målet är att få brännvin så behöver produkten renas genom aktivt kol. För att få ett ännu bättre resultat så kan mäsken strippas (en destillation genomförs där inga cuts tas). Produkten kan sedan behandlas med bikarbonat för att bli av med stora delar heads och destilleras ytterligare en gång där cuts tas. Bodyn renas sedan med hjälp av aktivt kol.
Förbättra/bygga om en Labmaster
Vissa väljer att förbättra labmastern genom att bygga om den till en annan typ av kolonnbrännare. Det underlättar om man har svets eller lödkunskaper. Nedan finns lite exempel på hur man kan bygga om och förbättra en labmaster. Ritningar på olika typer av kolonnbrännare finns i denna tråd.
Bygg om till CM
Övergången från kolonn till produktkylare skulle exempelvis kunna göras med hjälp av klämringskopplingar.
Bygg om till LM
Fyllning/Packing
Det är inte ovanligt att Labmasters är fyllda med krossat glas, lerkulor eller raschigringar. För att öka antalet omdestillationer som sker i kolonnen bör fyllningen uppgraderas till något bättre. Förslagsvis rostfria skurbollar, kopparnät eller SPP.
Varning
Alla CM och Labmasters är stängda i toppen av kolonnen men MÅSTE alltid vara öppna vid produktuttaget mot atmosfären för att inte explodera.
Alla VM, LM, RLM och ARC MÅSTE vara öppna i toppen av kolonnen mot atmosfären för att inte explodera.
Ansvarsfriskrivning
Det är olagligt att tillverka destillationsapparater i Sverige, det är olagligt att inneha delar till destillationsapparater och det är olagligt att destillera sprit. Det som beskrivs i den här texten får inte utföras i Sverige, se Alkoholförordning (1994:2046), Alkohollag (1994:1738) samt Alkohollag (2010:1622). Straffpåföljden kan innebära fängelse i upp till två år. Texten är ämnad till svensktalande i länder där det är lagligt att tillverka alkohol. Författarna och Bryggforum.nu tar avstånd från all verksamhet och handlande som kan bryta mot Sveriges lagar.
Observera
Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem
Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem
Observera
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper
[Labmaster] Nybörjare se hit! Ärvt apparat? Hittat apparat? Vad är detta? Ställ frågor här!
Föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Ärvt apparat? Hittat apparat? Vad är detta? Vad har jag fått tag i?
Hoppa till
- Länkar
- ↳ ARC-forum
- ↳ Arkiv
- ↳ Användarbloggar
- ↳ Attackbevers BryggBlogg
- ↳ Breds Bryggblogg
- ↳ Christians vinblogg
- ↳ Daniels brygglogg
- ↳ Dearics Hobbybryggeri
- ↳ Drömfabriken - Mitt i Lappmarken
- ↳ Honungsvatten
- ↳ Hostmedicin
- ↳ J.O.B
- ↳ Kärlekskorrens mikroblogg
- ↳ Läsvärda inlägg
- ↳ Mantus
- ↳ Mina ihopkok
- ↳ Mitt Öl
- ↳ Morkls Bryggblogg
- ↳ Skånskt vin bryggt med omsorg och törst
- ↳ Tobias Nybörjar Bryggaren
- ↳ Vickans Ölbryggsblogg
- ↳ Viner och tillvägagång
- ↳ Vin och öl, satser och experiment
- ↳ Äpplet
- ↳ Artisan Distiller
- ↳ Brygging
- ↳ Kalles Mjödforum
- ↳ HomeDistiller.org av Tony Ackland
- ↳ The Modern Distiller
- ↳ Yahoo Groups
- ↳ Distillers
- ↳ New Distillers
- ↳ Chatt
- ↳ Nedladdningar
- ↳ Verktyg
- ↳ Wiki
- Ölbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande
- ↳ Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad
- ↳ Ölsatser och recept
- Vinbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för vinbryggning
- ↳ Recensioner av vinsatser och tillbehör
- ↳ Vin på bär och frukt
- ↳ Kryddade viner
- Ciderbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för ciderbryggning
- ↳ Cidersatser och recept
- Mjödbryggning
- ↳ Utrustning och teknik för mjödbryggning
- ↳ Mjödsatser och recept
- Hembränning - Utrustning för destillation
- ↳ Plastbrännaren
- ↳ Superplastis
- ↳ U-böj plastis
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Spiralbrännaren
- ↳ Spiralbrännaren med kolonn
- ↳ Doppvärmare
- ↳ Kolonnbrännare
- ↳ Automatic Reflux Control (ARC)
- ↳ Cooling Management (CM)
- ↳ Liquid Management (LM)
- ↳ Vapour Management (VM)
- ↳ Labmaster
- ↳ Fysiska plattor
- ↳ Centreringsringar
- ↳ Kolonnfyllning/packning
- ↳ Kontinuerliga apparater
- ↳ Vattendestillator
- ↳ FOA
- ↳ Potstills
- ↳ Övriga apparater
- Hembränning - övrigt
- ↳ Utrustning och teknik
- ↳ Kemisk finkelbekämpning
- ↳ Kokkärl, värmeelement och effektreglering
- ↳ Värmeelement
- ↳ Kokplattor
- ↳ Effektreglering
- ↳ Mäskjäsning
- ↳ Kolning
- ↳ Kryddning, likörer, essenser & drinktips
- ↳ Essenser
- ↳ Likörer
- ↳ Drinktips
- ↳ Destillat med smak
- ↳ Absint
- ↳ Brandy
- ↳ Calvados
- ↳ Gin
- ↳ Rom
- ↳ Whiskey
- ↳ Svetsning, lödning och hopfogning
- ↳ Lödning
- Övrigt
- ↳ Ritningar, e-böcker och program
- ↳ Tobak / snus
- ↳ Mat och dryck
- ↳ Lag och rätt
- Puben
- ↳ Småprat
- ↳ Annonser
- ↳ Bilder och filmer mm
- ↳ Om forumet
- ↳ Arkiverade inlägg
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst