Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av latmasken »

Tänkte summera min kalkyl här.

Sodastreamflaska köper jag på ÖoB, Rusta eller nåt, inte hos Humle. Och eftersom jag inte ska fylla fat själv så köper jag ju inget tomfat.

Humles startpaket har denna regulator
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... eregulator
Men den behöver traptez-adapter och slangklämma.

Den här skruvas direkt på flaskan och har 3/8" utgång direkt, d.v.s. inget behov av adapter och slangklämma.
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... apetsganga
Så även om regulatorn är dyrare så blir det totalt sett billigare (eftersom trapetz-adaptern kostar 500 spänn).

Slang 3/8" för CO2, och för framtida utökning till två fat behöver man då bara en Y-koppling (egentligen borde man ha ventil för att kunna stänga av CO2 vid fatbyte, men de var så dyra att det verkar enklare att bara skruva loss kolsyrepatronen, fatkopplingen har backventil så det kommer ingen öl bakvägen). Jag köper nog ett par meter redan från början, så kan man kapa till vettiga längder.
https://shop.humle.se/utrustning/slang/ ... -per-meter

Till fatkopplingen behövs en adapter från 3/8" slang till gänga 3/4" BSP
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... -38-34-bsp
Och sen har vi fatkopplingen
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... l-partyfat

Ut från fatkopplingen behöver vi två adaptrar, för det verkar inte finnas direkt från 5/8" BSP till 3/16" sytråd. Så först denna
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... -38-58-bsp
och sen denna
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... 16-38-stam

Sytråd, som jag förstått vill man ha två meter för tryckfallet, så är det kortare sträcka får man lägga den i en slinga.
https://shop.humle.se/utrustning/slang/ ... -per-meter

Att köpa ovanstående för ett första fat blir enligt mitt Excel-ark 1400 spänn, men då har vi ännu ingen kran.

Sen tänkte jag då att om man köper ett torn för två kranar, men börjar med att köpa grejer för bara en kran.

Billigaste tapptornet för 2 kranar
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... rstat-stal

Rostfri Nukatap istället de billigare kromade kranarna. Nuaktap är bättre ur hygiensynpunkt, enklare att hålla ren.
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... ap-rostfri

Nåt handtag ska man ha också, men de enklare är inte så blodigt dyra. Har inte bestämt mig för vilket jag ska köra.

Backstycke till tapptornet
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... rn-push-in

Och adapter för att ansluta sytråd till backstycket
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... 14-316-rak

Ungefär 1400 för torn och första kranen blir det enligt mitt Excel-ark.

Så totalt , startpaket för ett partyfat, inklusive tapptorn och kran, hamnar på cirka 2800.

Att bygga ut för ett till fat kostar ungefär 1600 (750 för fatkopplingsbiten och 850 för kran och backstycke).


Men, som sagt var, mitt största problem i dagsläget är att jag inte har nånstans jag kan montera tapptornet just nu, behöver lösa den biten innan jag ger mig i kast med det här projektet:)

Jag kanske köper en liten begagnad kyl och sen bygger en ovandel på den som jag monterar tapptornet på (då får jag fatkylning och monteringsplats samtidigt).
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av AirQ »

latmasken skrev: lör jan 15, 2022 13:21 Jodå, det är med i kalkylen, på sätt och vis. Jag har ju som sagt var bara tänkt köra partyfat och inledningsvis kanske bara ställa dem i varsin hink och hälla is över. På sikt kanske köpa en begagnad kyl (hittar man ofta för ett par hundralappar bara).

Samtidigt har jag funderat på det här med att t.ex. kyla hela vägen upp till tapptornet, typ att istället för kyl använda en gammal frys och kyla ner en vätska (spritlösning?) och cirkulera med pump till de grejer som ska kylas (då drar man t.ex. sytråden inne i grövre slang som man cirkulerar kylmedium genom).

De senare mest tänkt då att jag kanske även ska bygga nån form av "kyl" med lådor till baren (istället för kylskåp). Det är smidigare att dra ut en låda och plocka upp juice ur än att öppna en dörr.

Men det där är eventuellt framtida byggen:)

Ett partyfat på 5 liter blir väl typ 8 "stora stark" (gissar att man får räkna med lite spill, dels skum vid uppstarten och slatt kvar på slutet) och det kanske kan gör av med på en kväll om man har gäster. Jag fick 8 nonic-glas i julklapp och det är roligare att fylla dem från tapp än flaska.
Av egen erfarenhet så om du velar mellan rätt lösning och en billigare variant "tillsvidare" så kör rätt lösning direkt, hela vägen inom hembryggning har jag försökt ta den "snåla" vägen o kanske bygga något själv, fixa lite här o där, den där saken går att bygga om, och i slutändan så är man inte helt nöjd och går och köper den färdiga bra produkten, dvs betalar dubbelt och får göra en massa jobb :)

Så om du tänker ha ett tapptorn, köp en kyl direkt med standard mått och bygg efter det (så om den går sönder så är de bara o knöla in en ny)
Kylning tror jag du inte behöver vara så avancerad på, bygger du rätt så bör du inte få så många cm slang utanför kylskåpet och då bör det klara sig (dock värt att tänka på att du mer eller mindre inte kan ha tapptorn om inte ölen/slangen är kall, då lär du bara få skum) värsta fall så tror jag det räcker att ha en dunk med vatten i kylen och en liten pump som drar runt det i en slinga upp.

Ett alternativ som många byggt på är att man helt enkelt bygger det på kylskåpet.
Ställer kylen i ett ikeaskåp och sätter hjul på det, sen på med någon typ av skiva ovanpå och montera tornet i den, då har du lätt o flytta de hela om man vill ha ut det på terrassen på sommaren osv också, samt inga större längder mellan kran och kylen.
Learning by doing is the shit
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av latmasken »

Den främsta anledningen till att jag velar är ju om det är nån vits med att bygga en tapp om den kanske används till 1-2 öl nån gång i månaden normalt:)

Det blir kanske så att den bara används till jul och midsommar typ.

Jag har ju byggt en bar för att det är kul att blanda drinkar. Egentligen har jag haft "baren" i närmare 30 år, när jag var i 20-årsåldern så köpte jag och en polare in massa sprit för att kunna göra drinkar till självkostnadspris. Vi tyckte det var så trist att varje gång man skulle göra en drink så saknade man nån ingrediens. Så det blev totalt 4 lådor (48 flaskor alltså) med olika sprit- och likörsorter.

Vi använde den på ett par fester, men sen blev lådorna stående i min källare i många år innan jag tog ett ryck och byggde en bar, köpte lite mer grejer och mer sprit :)


Jag har sett att det tapptorn jag kollat på hos Humle har isolering. Jag tror tanken är att man har ett stort öppet hål från kylen upp i tapptornet. Och då är det ju kylt hela vägen.
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av latmasken »

Jag har gjort mitt inköp nu och om nån annan tänker göra som jag så skulle jag tipsa om att köpa en nyckel till bakstycke och kran. Bakstyckets mutter är 27 mm och sitter ju inuti tornet, man kommer inte åt med skiftnyckel. Polygrip funkade för första kranen (jag har bara köpt en hittills) men ska man sätta dit två bakstycken tror jag inte det funkar med polygrip för det andra.

Och muttern till kranen är ju helt slät med små hål i, den vill man inte dra med polygrip för då blir den ful utan man behöver en typ "haknyckel". (Jag gjorde en av en hård träbit och en liten skruv jag sen kapade med dremeln.)

Annars funkade det med min inköpslista i tidigare inlägg, jag har ju dock inte provat med öl än utan bara provat att fylla ett partyfat med vatten. Har ingen kyl eller nåt, tapptornet sitter på en skiva för tillfället bara, jag ville ju testa att grejerna funkade.

Men nu måste jag nog börja brygga öl, för jag insåg att de flesta partyfat som finns på systemet kostar 500 spänn, d.v.s. 100 spänn litern...

Börjar nog enkelt med extraktbryggning och no-chill innan jag går på BIAB:) Ska ju bara fylla ett par partyfat så det får bli småsatser.
MurvSneaker
Bryggare
Inlägg: 196
Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av MurvSneaker »

latmasken skrev: lör okt 01, 2022 16:37 Börjar nog enkelt med extraktbryggning och no-chill innan jag går på BIAB:) Ska ju bara fylla ett par partyfat så det får bli småsatser.
Jag började med en färdigsats på 4 liter som jag kylde i diskhon.
Nu kör jag BIAB i en 35-litersgryta och kylspiral och har numera 3 st 19-liters och 2 st 9-liters corneliusfat.
Inget tapptorn eller liknande än. Kör med partykran till faten tills jag kommit på en lösning som är accepterad av sambon.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden :mrgreen:
latmasken
Brygguru
Inlägg: 4508
Blev medlem: tor sep 30, 2010 11:57

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av latmasken »

Jag har provat min fat-tapp med första partyfatet nu (tvångskarbonerade med fatkopplingen under nån vecka, ska titta på lösningar med bilventil som jag sett folk köra med så man slipper låsa fatkopplingen), men undrar lite kring det här med serveringstryck.

Jag har läst tidigare att om det skummar har man för högt tryck, men har läst nu att det snarare är tvärtom. Man vill ha minst jämviktstryck i hela sytråden för annars skummar ölen i sytråden. Stämmer det? Då körde jag troligen alldeles för lågt tryck vid mitt första försök och ska nog istället prova med högt tryck och sen eventuellt sänka om det skummar för mycket i kranen. Nu gjorde jag tvärtom, skruvade upp regulatorn så lite som möjligt.

Möjligen var fatet lite för varmt också.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster