Kaffe eller Te
Postat: tis sep 02, 2003 23:42
Här är ett par billiga viner att exprimentera med.
Kaffe vin, 5 Liter Ca: 10,5% (torrt bordsvin)
1 rågad matsked snabb kaffe
225 gr Russin hackade(helst vita, sultanas)
900gr socker
5gr citronsyra
5gr jästnäring, 5gr pectolase
jäst (universal) (förkultiverad)
Lägg kaffe, socker, citronsyra & finhackade russin i jäshinken.
Koka upp 2,5 liter vatten och häll över, blanda väl, låt svalna.
Tillsätt 2 liter vatten, förkulturen & jästnäringen, täck över och blanda
dagligen i 5 dagar.
Sila över i rent jäskärl, toppa med vatten till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
(Istället för iskaffe en varm sommardag, eller starkare (mer kaffe/socker) och eftersötat istället för kaffe likör.)
Te vin, 5 Liter Ca: 13%(torrt bordsvin)
4 rågade matskedar löst te eller 8-12 påsar (av favorit te'et)
450 gr Russin (hackade)
1100gr socker
1 apelsin
1 citron
5gr jästnäring
jäst (universal) förkultiverad
Gör 3 liter te, sila ner hett i jäshinken, tillsätt sockret, blanda tills det
har lösts upp helt, häll i russin, saften från citron/apelsin & halva skalet
från vardera.
När det har svalnat så blanda i näringen, jästkulturen & pectolase.
Låt jäsa i 7 dagar, rör om dagligen.
Sila över i rent jäskärl, toppa med kallt te till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
Det här vinet kan användas till att blanda i andra viner som är lite
platta/jolmiga. Men det går utmärkt att dricka som det är.
Smaken beror helt på vilken sorts te man använder, så exprimentera med olika sorter [/b]
Kaffe vin, 5 Liter Ca: 10,5% (torrt bordsvin)
1 rågad matsked snabb kaffe
225 gr Russin hackade(helst vita, sultanas)
900gr socker
5gr citronsyra
5gr jästnäring, 5gr pectolase
jäst (universal) (förkultiverad)
Lägg kaffe, socker, citronsyra & finhackade russin i jäshinken.
Koka upp 2,5 liter vatten och häll över, blanda väl, låt svalna.
Tillsätt 2 liter vatten, förkulturen & jästnäringen, täck över och blanda
dagligen i 5 dagar.
Sila över i rent jäskärl, toppa med vatten till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
(Istället för iskaffe en varm sommardag, eller starkare (mer kaffe/socker) och eftersötat istället för kaffe likör.)
Te vin, 5 Liter Ca: 13%(torrt bordsvin)
4 rågade matskedar löst te eller 8-12 påsar (av favorit te'et)
450 gr Russin (hackade)
1100gr socker
1 apelsin
1 citron
5gr jästnäring
jäst (universal) förkultiverad
Gör 3 liter te, sila ner hett i jäshinken, tillsätt sockret, blanda tills det
har lösts upp helt, häll i russin, saften från citron/apelsin & halva skalet
från vardera.
När det har svalnat så blanda i näringen, jästkulturen & pectolase.
Låt jäsa i 7 dagar, rör om dagligen.
Sila över i rent jäskärl, toppa med kallt te till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
Det här vinet kan användas till att blanda i andra viner som är lite
platta/jolmiga. Men det går utmärkt att dricka som det är.
Smaken beror helt på vilken sorts te man använder, så exprimentera med olika sorter [/b]