Sida 1 av 5

Kaffe eller Te

Postat: tis sep 02, 2003 23:42
av Bushwhacker
Här är ett par billiga viner att exprimentera med.

Kaffe vin, 5 Liter Ca: 10,5% (torrt bordsvin)

1 rågad matsked snabb kaffe
225 gr Russin hackade(helst vita, sultanas)
900gr socker
5gr citronsyra
5gr jästnäring, 5gr pectolase
jäst (universal) (förkultiverad)

Lägg kaffe, socker, citronsyra & finhackade russin i jäshinken.
Koka upp 2,5 liter vatten och häll över, blanda väl, låt svalna.
Tillsätt 2 liter vatten, förkulturen & jästnäringen, täck över och blanda
dagligen i 5 dagar.
Sila över i rent jäskärl, toppa med vatten till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.
(Istället för iskaffe en varm sommardag, eller starkare (mer kaffe/socker) och eftersötat istället för kaffe likör.)

Te vin, 5 Liter Ca: 13%(torrt bordsvin)

4 rågade matskedar löst te eller 8-12 påsar (av favorit te'et)
450 gr Russin (hackade)
1100gr socker
1 apelsin
1 citron
5gr jästnäring
jäst (universal) förkultiverad

Gör 3 liter te, sila ner hett i jäshinken, tillsätt sockret, blanda tills det
har lösts upp helt, häll i russin, saften från citron/apelsin & halva skalet
från vardera.
När det har svalnat så blanda i näringen, jästkulturen & pectolase.
Låt jäsa i 7 dagar, rör om dagligen.
Sila över i rent jäskärl, toppa med kallt te till 5 liter och låt jäsa klart.
Omtappning etc. som vanligt.

Det här vinet kan användas till att blanda i andra viner som är lite
platta/jolmiga. Men det går utmärkt att dricka som det är.
Smaken beror helt på vilken sorts te man använder, så exprimentera med olika sorter [/b]

Kaffe eller Te

Postat: tis sep 02, 2003 23:45
av Fructis
Yes sir ! Te-vin deluxe ! Har gjort några laddningar på te, svartvinbärste bla. ... livsfarligt !

Kaffe eller Te

Postat: mån sep 08, 2003 21:30
av Sneaky
kaffe... hmm
det vore verkligen nåt, med tanke på att jag är en stor fantast av just kaffe.
tror du inte bara att det är lite väl svagt, jamenar, när jag gör mitt kaffe brukar jag änvända typ 3 rågade teskedar per kopp,(lite överdrivet, men vafan så gillar jag det, med mjölk såklart!)

Kaffe eller Te

Postat: tis sep 09, 2003 0:53
av Bushwhacker
:D No Problem Sneaky, det är ju snabbkaffe så der är ju bara att tillsätta mer kaffe när det har jäst klart.
Med din dosering blir det väl ungefär 30 matskedar :lol:
Det är bara att experimentera, om det blir för starkt kanske man kan köra det i en potstill och få instant kaffekask :roll:

-Bushwhacker

Tevin!

Postat: lör okt 25, 2003 18:10
av Morra
Har just tappat upp mitt första tevin.

Jag använde citronte som bas.

Starkt blev det, så att ögonen tårades när jag lutade mig över brygghinken :-)

Det jäste ner till -10 oechle. Surt, surt, surt...

Efter sötning upp till +2 oechle och provsmakning får jag nog säga att det blev över förväntan. Luktar gott, smakar gott om än kraftigt, inget man dricker till maten skulle jag tro ;-)

Tack för tipset. Minns att mina föräldrar bryggde på te nån gång på 70-talet. Det var kul att testa!

Morra

Kaffe eller Te

Postat: mån okt 27, 2003 18:05
av Pontus
Nu blev man altl sugen, Smakar det som vin fast med te smak? :P blir sugen på å testa.!

te vin javisst!

Postat: tor feb 05, 2004 19:13
av syberjim
:lol:
Skall nu börga göra mitt te vin! alla säger att det är skitäckligt att
göra te vin men jag ska göra ett försök ändå!
kommer att använda mig av cerleon löste av bättre qulity och russin
vanligt vinjäst !

hör av mig igen om det blir gött!


Kaffe eller Te

Postat: ons feb 18, 2004 0:35
av gotlandsdricke
har nu haft mitt te-vin i tolv dar men ungeför hur länge ska det jäsa
efter 7-dar" det bubblar var tionde sekund men är nere på -5 ockle?
:roll:

Kaffe eller Te

Postat: ons feb 18, 2004 21:31
av Fructis
Om det fortfarande jäser när det är på -5 så betyder det att det kommer att vara färdigjäst inom det snaraste, max nån dag till.

Vad har du använt för te ? Te-vin står nog snart på tur för min del också så jag vill gärna ha tips på sånt som funkar bra.

Kaffe eller Te

Postat: ons feb 18, 2004 21:51
av gotlandsdricke
haej! tevin är ju en gammal tradition och måste då väll göras på cult-te?
jag använde mig av LIPTON Yellow label tea (long leaf) tog en rågad matsked per liter vatten! totalt 5.5 kg socker på 20 liter vatten kultiverade jästen på hemgjord marmelad utan tillsatser (persika) annars har jag följt recept slaviskt och kombination med ventors starkvinssats!

gotlandsdricke

Kaffe eller Te

Postat: tis feb 24, 2004 1:58
av gotlandsdricke
måste säga att efter en si så där 20 dar och första provsmackning av mitt te-vin FAAAAN vad starkt det är ju som sprit men gott som fan!
brygg detta det är en nice suprice! :lol:

Kaffe eller Te

Postat: tor feb 26, 2004 23:36
av Fructis
Visst är det farlig ! Som en superstark Ice-tea-grogg. 8)

Sätt en hink gott folk så har ni lite gott att dricka i hamocken i sommar.

Kaffe eller Te

Postat: fre mar 05, 2004 19:48
av gotlandsdricke
Fructis skrev:Visst är det farlig ! Som en superstark Ice-tea-grogg. 8)

Sätt en hink gott folk så har ni lite gott att dricka i hamocken i sommar.
HE HE HE HEH EHEEEEH!
(min polare drack 1½ liter och däckade på soffan)

Kaffe eller Te

Postat: ons mar 17, 2004 15:28
av Meehan
satte en sats te vin igår=)
me liptons forest fruits te...
kommer nog bli gott=)
jag använde starkvins jäst..
fast de har inte börjat jäsa än... jag va klar me de runt 10 igårkväll...
e de normalt? brukar de ta så lång tid??

Kaffe eller Te

Postat: ons mar 17, 2004 17:48
av gotlandsdricke
oj vad gör det svaret här? måste blitt fel nån stans
vad jag skrev igentligen var att jag brukar göra en förkultur av
jästen för att det ska komma igång ordengkligt och termometer e ju viktigt som fan så det inte blir för hög temperatur !!
(en flaska kvar! te vin va gött!)