Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Hjälp åt nybörjare!

Grundläggande utrustning och teknik.
mackan110
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: sön okt 25, 2009 17:44

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av mackan110 »

Jag har nu startat min öl tillverkning men jag har inte en sån där mätare så jag kan få fram alkoholen, kan man få fram alkoholen på något annat sätt?

Jag hoppas nu att min coopers lager blir 4,7 % som ngn sa att den skulle bli om man följde infon.
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av PoorCadaver »

Ja, då blir det svårt att ta reda på exakt alkoholmängd. Dessutom så kan man m h a den se när jäsningen är klar... Men eftersom du hade så bråttom at börja så får det bli som det blir... Hade du i 1 kg socker i början så borde det bli ca 4,7%, men det kommer du inte att veta säkert.
Tidigare jonasbirk
mackan110
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: sön okt 25, 2009 17:44

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av mackan110 »

jag hade i 1kg socker som det stod på info lappen, jag var in till partaj och köpte någon vin mätare som ska fungera till vin och mäsk hon trodde den även skulle funka till öl. Då häller man i lite öl i den och sen vänder man den.
gullitskatt
Bryggmästare
Inlägg: 928
Blev medlem: ons feb 28, 2007 1:00

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av gullitskatt »

Den mätaren kan du skicka i soporna direkt, har aldrig förstått dess användningsområde.
Och just denna mätare som gör att en del kommer säger dom har bryggt 26% vin av vanlig bakjäst :p

Det du ska ha är en ochlemätare/hydrometer/jäsmätare.
Som har en skala från -15-120 kostar ca30:- och fungerar som ett flöte som man läser av vid ytan ungefär.
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av PoorCadaver »

Dessutom så är väl inte vinmätarna avsedda för den sockerhalt som öl har? Vill minnas att Scary eyes eller någon har sagt det... Så tyvärr kompis, du får nog acceptera att du inte vet alkoholhalten.
Tidigare jonasbirk
mackan110
Färsk jäst
Inlägg: 18
Blev medlem: sön okt 25, 2009 17:44

Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av mackan110 »

okey fan da :/ men ja testar i all afall får väll köpa en hydrometer till nästa gång annars :P
Bowtecher
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: fre mar 31, 2017 16:06

Re:

Inlägg av Bowtecher »

Weinkeller skrev: Jäs tills det slutar att bubbla i jäsröret och låt stå några dagar extra. Minst två veckor skulle jag tro. Kan bli otrevligt vid flaskjäsningen om det inte är helt utjäst.

Oechsleometer kan vara bra att ha.
:? Borde man bli orolig..?
Tappade just en omgång på flaska igår (min första batch IPA) av en ölsats St Peters.
Enlig recept ska man tappa om efter 4-6 dagar, jag lät den stå i 10. Bubblet i stort sett upphört, men öschlet var 15, inte 14 som instruktionen sa.

Jag sockrade i flaskorna minutiöst (patent en-liters = en tesked socker lite drygt) enligt recept och korkade på.
Finns det risk för otrevliga överraskningar eller krävs det mer socker än så för att skapa gyllene glaskross med den (eventuellt) ofullständiga jäsningen i åtanke?
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av AirQ »

Bowtecher skrev:
:? Borde man bli orolig..?
Tappade just en omgång på flaska igår (min första batch IPA) av en ölsats St Peters.
Enlig recept ska man tappa om efter 4-6 dagar, jag lät den stå i 10. Bubblet i stort sett upphört, men öschlet var 15, inte 14 som instruktionen sa.

Jag sockrade i flaskorna minutiöst (patent en-liters = en tesked socker lite drygt) enligt recept och korkade på.
Finns det risk för otrevliga överraskningar eller krävs det mer socker än så för att skapa gyllene glaskross med den (eventuellt) ofullständiga jäsningen i åtanke?
Du kan nog låta det jäsa lite längre än 10dagar i fortsättningen, även om själva jäsningen av alkohol är klar vid 10 dagar så mår det inte dåligt av att stå några dagar o klarna o jästen ska stanna av.

Ingen risk för flaskbomber, att man missar öschle med någon grad är helt normalt, och sockermängden är inte något oroväckande, snarare kanske lite i underkant.

När jag flaskjäser så brukar jag koka sockerlag med 4-7gram per liter och tillsätta i kärlet och röra om innan tappningen, då vet man att de blir kolsyra efter behag utan flaskbomber.
Sen föreslår jag att byta till glasflaskor av mörk modell istället för pet, då pet släpper igenom syre i längden samt inte står emot UV strålning som oxiderar ölen.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Bowtecher
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: fre mar 31, 2017 16:06

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av Bowtecher »

Tack AirQ

Finns det inte risk att jästen somnar helt, och inte drar igång flaskjäsningen för kolsyrans skull om man dröjjer för länge?
OK, får hoppas på god omvandling av sockret, vill gärna ha mycket kolsyra men ville inte riskera sprängning, men det kanske krävs betydligt mer ojäst socker för att det ska ske.

Ps. Kör PGWs bygelflaskor (patentkork) i glas, så de håller kanske ett högre tryck för framtida bryggningar.
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av AirQ »

Sorry läste pet och inte patent, jo de lär klara saken :)


Nah skall rätt mycket till innan jästen somnar till ordentligt, brukar ha mina öl på jäsning och klarning runt 3-4 veckor innan jag tappar på flaska/fat utan några problem att få igång kolsyrejäsningen.
Kan va att det tar någon dag extra men är värt det för att få en bättre öl i mina ögon.
Generellt så vinner man bara på att ha tålamod och låta saker ta sin tid med hembryggning, allt för ofta så inser man att de sista 2-3 flaskorna av någon öl man gjort för längesen smakar hur bra som helst och då undrar varför man inte lät hela satsen fått stå så länge :)
Learning by doing is the shit
Bowtecher
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: fre mar 31, 2017 16:06

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av Bowtecher »

Jo, tålamod är en dygd, har kört otaliga vinsatser och detsamma gäller där.
Nu var det första ölbatchen så jag vart lite för på, mot bättre vetande. :D
Tack igen.
Bowtecher
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: fre mar 31, 2017 16:06

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av Bowtecher »

En sak till slog mig, jag "blandade" aldrig ölen efter tappning. Ska jag ge dem en lätt rullning nu två dagar efteråt eller kommer bryggsockret jag doserade ner i botten av flaskan tas upp av jästen och bli kolsyra / alkohol ändå? :doh:

Vill inte att döende jäst och rester av torrhumlen lägger sig som ett lock över sockret i botten av flaskan nu när det börjar lägga sig, finns det risk för det?
AirQ
Admin
Inlägg: 485
Blev medlem: tor mar 28, 2013 16:54

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av AirQ »

De ska inte va några problem, skadar inte heller om du vänder flaskorna ett varv, enda negativa är att de kanske ruskar runt lite grums så de kan behöva stå o klarna lite längre :)

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
Bowtecher
Turbojäsare
Inlägg: 32
Blev medlem: fre mar 31, 2017 16:06

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av Bowtecher »

Sagt och gjort, nu har jag roterat dem lite och löst upp bottensatsen (såg inte till mycket socker i ärlighetens namn, vid genomlysning såg det mest ut som jäst och torrhumlerester, men för att vara på den säkra sidan)

De har stått ett par dagar i rumstemp nu sedan flaskning, tänkte ge sockret/jästen ett par dar till att göra sitt innan jag ställer ut dem i förrådet (ouppvärmt men aldrig minusgrader) och då lär de klarna med tiden.

Tack igen!
vgurra
Newbie
Inlägg: 1
Blev medlem: ons okt 07, 2020 7:42
Utrustning: Mestadels köksappare

Re: Hjälp åt nybörjare!

Inlägg av vgurra »

Hej!

Har nu bryggt öl i lite drygt 6 månader och jag får inte riktigt kläm på det. Har några gånger fått en liknande bismak jag inte riktigt kan förklara, men nu på sistone så har ölen haft en fin orange färg när jag tappat den på flaska. Jag brukar smaka på ölen direkt och när den tappas är den riktigt fin och humlig (kör mycket IPA) , men efter någon vecka så blir den brunaktig och jag får helt annan, väldigt skev smak (Svårt att beskriva, typ sur vinägersmak?) på den, liknande den bismak jag fått innan fast starkare.

Tror ni det kan vara något vid tappning då den smakar bra direkt efter fermenteringen? Jag brukar flaska direkt från jäshinken, ned i flaskor där jag blandat i sockerlag och sedan kapsylera så fort det bara går.

En annan fråga, när man tappar på flaska direkt från jäshinken, vad gör man med jäsröret/vattenlåset då? Får när jag tappar på flaska så kommer det bli baksug och vattnet åker ned i jäshinken, men tar man bort jäsröret, då utsätter man ju ölen för luft?

Tackar på förhand för all hjälp jag kan få.
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Grundläggande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster