Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Avancerad utrustning och teknik, t.ex All-Grain & fatanläggningar
torstensson
Bryggmästare
Inlägg: 332
Blev medlem: tor okt 29, 2009 15:38
Ort: Borås

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av torstensson »

De kostar 29:- på Humle såg jag nu.
Har du inte haft fat sedan tidigare kan detta vara en bra reservdel att ha hemma tillsammans med lite packningar.

Det är sällan något går sönder på corneliusfat men när det väl händer så är det jäkla tråkigt när det är en ex. en sputnik för 29:-
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Brandis »

Provtryckte det ena igår och det funkade fint vad jag kunde märka
Skall beställa hem sputnikar för säkerhets skull
Tack Torstensson
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
vafan
Brygguru
Inlägg: 1283
Blev medlem: tis jan 18, 2011 8:01
Ort: Norrbotten

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av vafan »

Brandis skrev:Provtryckte det ena igår och det funkade fint vad jag kunde märka
Skall beställa hem sputnikar för säkerhets skull
Tack Torstensson
Armaturfett är ett bra inköp.
http://www.clasohlson.com/se/Armaturfett/30-9781
BIAB+NoChill Nuff Said!
Användarvisningsbild
Brandis
Bryggmästare
Inlägg: 380
Blev medlem: mån apr 16, 2012 12:58
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Brandis »

vafan skrev: Armaturfett är ett bra inköp.
http://www.clasohlson.com/se/Armaturfett/30-9781
Tack för tipset Vafan!

Ytterligare en fråga, när jag kopplar på gaskopplingen på ena fatet läcker det om jag vickar lite på kopplingen, har provat byta yttre packning men samma resultat.
(Trycker jag ner kopplingen blir det tätt igen)
Någon som vet vad det kan tänkas vara? Sputniken? Ventilen på fatet?
Får ej ut Sputniken så jag kan inte kika på den än
Jäser: 2 x APA
Lagras: Mexican RIS, Barley Wine, Glögg 2012, 2013 & 2014
Dricks: Czech Pivovar, Bel-Iti APA
Jazze
Bryggmästare
Inlägg: 323
Blev medlem: mån okt 15, 2012 11:47
Ort: Svärdsjö
Kontakt:

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Jazze »

Har ni något knep för att få till en bra kolsyrenivå när ni tappar från fat till flaska?
Min försök hittills så har jag kört på att trycka i kolsyra i fatet, rullat en stund, tryckt i lite till för att sen vänta minst en vecka innan jag tappat på flaska.
Men jag att jag får för lite kolsyra i ölet.
Fatet håller trycket bra men kolsyran vill inte riktigt lösa sig i ölet.
bartek
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: mån apr 22, 2013 11:45

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av bartek »

Hur lagrar man corneliusfat på bästa sätt? Vi har blivit med sommarstuga och där ska det ställas ett kylskåp där jag hade tänkt lagra faten (vilken temp. är bra att lagra i?). Kruxet är att jag även hade tänkt använda kylskåpet som jässkåp - hur kommer de lagrade faten må av två veckor i varmare temp?
Användarvisningsbild
luvas
Föredetta moderator
Inlägg: 718
Blev medlem: tis okt 20, 2009 18:25
Ort: Skåne

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av luvas »

Optimal lagringstemperatur är ju mellan 8-12 grader, har jag för mig. Så ska du jäsa en lager blir det perfekt.
Annars är öl ganska tålig, de klarar lätt två veckor i ännu varmare temperaturer, framför allt om du har övertryck i faten.
bartek
Färsk jäst
Inlägg: 19
Blev medlem: mån apr 22, 2013 11:45

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av bartek »

Sådärja, nu står 19l SMASH ale i ett fat på balkongen. Sjukt smidigt, kommer aldrig mer flaskjäsa!! Provade också att bygga Bee's Ghettoblaster och fylla en flaska, som nu står för observation i en vecka.

En fråga, kopplar ni loss gas och picknickkran mellan användningarna? Jag gör det, mest för att slippa gammal öl i slangen, samt att jag är paranoid över regulatorn nu när det ibland dippar under nollan.
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Knox »

Gasen kopplar jag bort när jag har kolsyrat klart ölen, kranen får ligga i en burk med starsan i, har iofs en termostat inställd kyl så behöver inte oroa mig för frystemperaturer. Men borde inte regulatorn klara några minusgrader? jag menar kolsyra är ju inte direkt varmt när det kommer ur tuben...
Användarvisningsbild
Maledictus
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: sön jul 21, 2013 18:12

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Maledictus »

Hur länge håller sig ölet i ett corneliusfat? Även om min sambo gärna framhåller att jag konsumerar för mycket öl så klarar inte ens jag av att dra i mig 19 liter på en helg. Har nyligen köpt hus med tillhörande jordkällare där jag tänkte att jag kunde ha mina blivande fat stående.
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Knox »

Så länge du använder CO2 eller kväve mix och var noga med sanitering så håller sig ölen länge. Du tappar nog humlearom före ölen i sig skulle bli dålig.
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av PoorCadaver »

Hittade den här tråden och blev sjukt sugen på partyfat! Ölen jag håller på med nu ska nämligen tappas upp på flaska (planerat söndag 11/5) och tas med till en fest i juni. Skulle vara najs att komma med ett litet fat, och de är ju billiga också!

Några små frågor bara:

1. Partyfat är väl inte engångs? Med tanke på det låga priset. Man kan väl göra rent och använda igen?
2. Kan jag tappa upp t ex 15 liter på flaska, sätta på locket på jäshinken och fylla i resterande 5 liter i ett partyfat senare i veckan eller har jag förstört den sista ölen då?
3. Måste kolsyrejäsningen ske kallt eller kan den ske i rumstemperatur?
4. Till hur många liter öl räcker en kolsyrepatron på 16 gram?
5. Tappkranar kostar ju en liten slant men jag antar att de är nödvändiga (eftersom de har inbyggd kolsyrepatron) och inte kan bytas ut mot en "picknick-kran" eller liknande?
6. Några synpunkter på inköpslistan nedan?

Från Malt Magnus:

* 1 st Partyfat 5L (59 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=377
* 1 st Co2 16g 10-pack (99 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=428
* 1 st PartyStar Deluxe (499 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=394
* 1 st Gummiplugg 2,5 Bar (46 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=385
* 1 st Grepp till 5L fat (12 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=376
* 1 st Kyljacka 5L Partyfat (99 kr) - http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=380

Totalt: 814 kr

Tack!
Användarvisningsbild
Maledictus
Finjäsare
Inlägg: 93
Blev medlem: sön jul 21, 2013 18:12

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Maledictus »

Jag tappar en del av mitt öl på partyfat och jag tycker att det fungerar bra, det gäller dock att dricka ur ölet hyfsat snabbt vilket iofs inte är så stort problem eftersom det bara är 5 liter. Det är utmärkt att ta med till en fest och en rejäl stämningshöjare att plocka fram en egen lite öltunna.

Jag använder samma tappkran som du länkat till, PartyStar, vilken gör jobbet bra men har en liten tendens att droppa lite när man har hällt upp så det är bra att ha ett litet fat under tappen som samlar upp dropparna. Nu kan jag inte svara på alla frågor så jag svarar på de jag kan:

1: Jag har återanvänt mina och det har gått bra.
3: Rumstemperatur, men efter kolsyrejäsningen så kan du ju lagra fatet kallare.
4: Eftersom det gått så lång tid mellan faten så har jag faktiskt använt en patron per fat, men det kanske räcker till fler ifall man öppnar dem efter varandra.
5: Förstår inte riktigt frågan, du måste naturligtvis ha en tappkran för att kunna få ut ölet.
Användarvisningsbild
PoorCadaver
Bryggare
Inlägg: 198
Blev medlem: ons okt 07, 2009 23:56
Ort: Örebro

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av PoorCadaver »

Tack för svaren!
Maledictus skrev:5: Förstår inte riktigt frågan, du måste naturligtvis ha en tappkran för att kunna få ut ölet.
Frågan är nog lite onödig eftersom jag nog egentligen redan vet svaret... Det jag fiskar efter är om det går att använda någon annan lösning än den dyra kranen, t ex en sån här: http://maltmagnus.se/utrustning/fat/cor ... cknickkran ?
Knox
Brygguru
Inlägg: 1505
Blev medlem: ons nov 25, 2009 21:22
Ort: Borås

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Inlägg av Knox »

Köpa fat med tapkran och en sån där luftpump som finns på maltmagnus?
http://maltmagnus.se/utrustning/fat/beerprotector pump
http://maltmagnus.se/utrustning/fat/par ... uct_id=378 fat

Glöm inte att köpa gummi plugg till fatet :D
Skriv svar

Återgå till "Utrustning och teknik för ölbryggning, Avancerad"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 3 och 0 gäster