Sida 1 av 1

Potstill för whiskey mm.

Postat: mån jul 15, 2013 20:39
av korky
Tjenare. tänkte bygga mig en pottstill och försöka mig på whiskey med mera nu när min vm är klar.

Jag har ett rostfritt kärl från en gammal labmaster på runt 20l jag tänkte använda. ska kapa av 2" kolonnen som sitter där nu. ska kapas nästan ända ner, men bygga en adapter för mindre rör på den. ska sätta in ett värmeelement i kärlet och jag undrar hur mycke watt jag kan köra på så det hinner kyla ner? samt vilka mått jag ska ha på kylaren ? längd osv. har läst igenom nästan alla inlägg men det finns ju tyvär inte så mycket information.

tror att det får bli kopparrör som libeig eller rostfritt. vad är bäst?
är det någon skillnad alls på stripper och pottstill? ska göra whiskey och andra smaksatta saker så den ska byggas främst för det.

Re: Potstill för whiskey mm.

Postat: tis jul 16, 2013 16:56
av stillton
varför inte använda samma kokkärl du ska använda till din VM?

hur mycket effekt du stoppar in beror på hur stor kylare du har. och storleken på kylaren begränsar effekten..

till 20Liter är det väl vettigt att köra 2-3kw.
då kan du följa saurons exempel http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=3703&start=0 och bygga kylmanteln 40-60cm.

koppar är bättre eftersom det har mycket bättre värmeledningsförmåga.
nackdelen är att det ärgar lite, så du bör rengöra den inför vare slutbränning.

den enklaste form av potstill är samma sak som en stripper.
skillnaden är att potstills ofta har en hals som gör att det sker lite omdestillation i "kolonnen". och att man annars ofta kopplar dom till en thumper.

en stripper har inga såna finesser. den används bara för en enkel första destillering, för att separera bort främst fasta partiklar ur mäsken.

Re: Potstill för whiskey mm.

Postat: tis jul 16, 2013 17:25
av korky
stillton skrev:varför inte använda samma kokkärl du ska använda till din VM?

hur mycket effekt du stoppar in beror på hur stor kylare du har. och storleken på kylaren begränsar effekten..

till 20Liter är det väl vettigt att köra 2-3kw.
då kan du följa saurons exempel http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=3703&start=0 och bygga kylmanteln 40-60cm.

koppar är bättre eftersom det har mycket bättre värmeledningsförmåga.
nackdelen är att det ärgar lite, så du bör rengöra den inför vare slutbränning.

den enklaste form av potstill är samma sak som en stripper.
skillnaden är att potstills ofta har en hals som gör att det sker lite omdestillation i "kolonnen". och att man annars ofta kopplar dom till en thumper.

en stripper har inga såna finesser. den används bara för en enkel första destillering, för att separera bort främst fasta partiklar ur mäsken.
Skulle väl kunna använda mitt vm kärl men det ligger på 60L och är lite stort kanske. har ju en 2,5" mejerikoppling på min vm och jag vet inte riktigt hur jag ska ansluta potstills röret på den än. tänkte använda min andra brännare med 2" mejerikoppling och bygga på. det är synd att dom inte har samma storlek på kopplingen för då kunde jag ta den mejerikopplingen och bygga på så det går enkelt att byta ut kolonnen på vm kokaren sen.

kanske får bli ett plastkärl som sauron använder

Re: Potstill för whiskey mm.

Postat: tis jul 16, 2013 22:04
av aqua vitae
60 liter kan nog vara en bra storlek för en whiskymäsk hamnar väl kanske på 5-10% om du skall följa single malt destilleriernas recept, så det blir väldigt lite produkt om du bara kör 20 liter.
Iofs går det väl att dela upp mäsken i flera omgångar och blanda ihop till en spirit run...
Hursomhelst kan det vara smidigt med ett stort kokkärl om du använder potstillen som stripper för senare finkörning med kolonnen...

Re: Potstill för whiskey mm.

Postat: ons jul 17, 2013 11:48
av korky
aqua vitae skrev:60 liter kan nog vara en bra storlek för en whiskymäsk hamnar väl kanske på 5-10% om du skall följa single malt destilleriernas recept, så det blir väldigt lite produkt om du bara kör 20 liter.
Iofs går det väl att dela upp mäsken i flera omgångar och blanda ihop till en spirit run...
Hursomhelst kan det vara smidigt med ett stort kokkärl om du använder potstillen som stripper för senare finkörning med kolonnen...
Jaha det viste jag inte att whiskey mäsk låg på så lite procent. tur att du sa det för då ska jag tänka om lite med allt :) någon som vet något bra mäsk recept för en nybörjare?

Re: Potstill för whiskey mm.

Postat: tis sep 10, 2013 11:13
av Nideh
Hej. Jag är också inne på samma sak som dig.
Funderar på hur du tänkt lösa problemet med att material (partiklar) bränner fast på värmeelementet?
Jag skulle vilja ha en stipper/pottstill som klara att köra mäsk med mycket "fast material" i.