Håller på och är i startgroparna (dvs jäser äppelvin) för att prova på att göra en sats applejack.
Har dock svårt att hitta någon bra information om vad själva slutprodukten bäst gör sig till.
Skall man bara flaska och dricka om det är?
Lagra med ekspån som en typ av Calvados ?
Vore kul att höra om någon har tidigare erfarenheter av detta.
Appeljack (frysdestilering)
Appeljack (frysdestilering)
Learning by doing is the shit
Re: Appeljack (frysdestilering)
Ingen som har något tips?
Får väll helt enkelt prova båda varianterna då.
Får väll helt enkelt prova båda varianterna då.
Learning by doing is the shit
Re: Appeljack (frysdestilering)
Nja ingen specialist men jäst en del äpple. Skulle ha gjort
cider och sedan destillerat en del av vinet ta många cut´s
så kan du nog få till något som liknar calvados.
cider och sedan destillerat en del av vinet ta många cut´s
så kan du nog få till något som liknar calvados.
Paljon lunta mutta ei taskulamppua
Re: Appeljack (frysdestilering)
problemet är att jag äger ingen apparat så kommer köra på frysdestilering, nåja blir kul och se vad det blir av det
Learning by doing is the shit
Re: Appeljack (frysdestilering)
Har provat någon gång. Lagt vinet i petflaska i frysen och kört genom råsaftcentrifug, upprepa tills styrkan är bra. Söta ev upp med koncentrerad äppeljuice. Mvh bozo
Re: Appeljack (frysdestilering)
blev ungefär 1.3L av de 9L jag började med, vettefanken vad styrkan ligger på men skulle väll gissa på ~30%
Sötade på vinet lite efter jag kört jässtoppen i den så just nu smakar det bara godis över det hela (typ liqör)
Tanken är att jag skall låta den stå och lagra ett par månader med lite rostat ekflis och se vad reslutat blir
Sötade på vinet lite efter jag kört jässtoppen i den så just nu smakar det bara godis över det hela (typ liqör)
Tanken är att jag skall låta den stå och lagra ett par månader med lite rostat ekflis och se vad reslutat blir
Learning by doing is the shit
Re: Appeljack (frysdestilering)
Hur mycket socker sötade du med? eller använde du koncentrat som bozo nämnde?
Funderar på att prova lite. det jag funderar över, kan de börja oxidera? som vin mm. för en "30%" flaska dricker man inte upp direkt.
Funderar på att prova lite. det jag funderar över, kan de börja oxidera? som vin mm. för en "30%" flaska dricker man inte upp direkt.
Peace!
Re: Appeljack (frysdestilering)
Hur mycket socker sötade du med? eller använde du koncentrat som bozo nämnde?
Funderar på att prova lite. det jag funderar över, kan de börja oxidera? som vin mm. för en "30%" flaska dricker man inte upp direkt.
Funderar på att prova lite. det jag funderar över, kan de börja oxidera? som vin mm. för en "30%" flaska dricker man inte upp direkt.
Peace!
Re: Appeljack (frysdestilering)
Började med vanlig äppeljuice, kommer inte ihåg hur mkt socker jag tillsatte, men utjäst blev det 14% sen eftersötade jag tills jag tyckte det var lagom sött efter klarningen och jässtoppet.
Sen frös jag ner och tinade upp det i 3 omgångar
Efter det så har jag lagt det och lagra med ekflis/kuber och det lilla jag smakat av det så blir det bra bättre och bättre, enda som är lite tråkigt är att doften är som ett dåligt rödtjut (kan bero på noname jästen som jag använde, samt att jag inte gillar vin över huvud taget )
Har dålig koll på oxidering men eftersom man bör nosa runt 30% så känns det som det borde ha mer egenskaper från sprit än vin så oxidering borde väll inte uppstå, men jag kan ha helt fel då jag varken hållit på med vin eller sprit tillverkning.
Men jag skulle nog ha gjort detta med en apparat eller centrifug om jag haft tillgång till det istället, då detta mest var kallt och kladdigt och tog en jävla tid
Sen frös jag ner och tinade upp det i 3 omgångar
Efter det så har jag lagt det och lagra med ekflis/kuber och det lilla jag smakat av det så blir det bra bättre och bättre, enda som är lite tråkigt är att doften är som ett dåligt rödtjut (kan bero på noname jästen som jag använde, samt att jag inte gillar vin över huvud taget )
Har dålig koll på oxidering men eftersom man bör nosa runt 30% så känns det som det borde ha mer egenskaper från sprit än vin så oxidering borde väll inte uppstå, men jag kan ha helt fel då jag varken hållit på med vin eller sprit tillverkning.
Men jag skulle nog ha gjort detta med en apparat eller centrifug om jag haft tillgång till det istället, då detta mest var kallt och kladdigt och tog en jävla tid
Learning by doing is the shit
Re: Appeljack (frysdestilering)
Tänkte göra samma sak nästa säsong, men med fläderblomsvin som bas.
Hur gick du tillväga? Varför blev det kladdigt? I de videor och instruktioner jag sett ska man bara ställa flaskorna med det frysta innehållet upp och ner över ett uppsamlingskärl och vänta till 1/3 av innehållet runnit ut (ca 90 min). Det bör väl inte bli kladdigt?Men jag skulle nog ha gjort detta med en apparat eller centrifug om jag haft tillgång till det istället, då detta mest var kallt och kladdigt och tog en jävla tid
Re: Appeljack (frysdestilering)
Jag använde mig av 2st 1.5l pet flaskor och typ 12st 50cl pet flaskor som jag tinade i kastruller.
Det blir kladdigt då man får klämma på flaskorna lite då för det fryser till runt öppningarna på flaskorna. Det blir det nog bättre om man bara kör 1.5L flaskor
Det blir kladdigt då man får klämma på flaskorna lite då för det fryser till runt öppningarna på flaskorna. Det blir det nog bättre om man bara kör 1.5L flaskor
Learning by doing is the shit
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster