Hej!
Jag är ny på forumet och ska snart sätta igång att göra min allra första batch. Tanken är att ge mig på en impstout/porter redan som mitt första öl men har ingen aning om vad jag ska kolla på när jag letar recept.
Upplever att stouts tenderar att bli alldeles för sötsliskiga eller har alldeles för mycket choklad/kaffekaraktär. Helst skulle jag vilja uppnå en smak/sötma i stil med Oceans Arbetarporter. Den är aningen sötare än din standardporter och smakar inte allt för mycket av varken apelsin eller kaffe. Annars är Founders CBS och Founders Porter kära favoriter. Det funkar med andra ord med recept på torrare och smakstarkare brygd också. Det får gärna innehålla kaffe/choklad/apelsin (vad är annars poängen?) men det behöver inte vara overkill.
Känner ni till något sådant recept?
Torr/Viss sötma
Får gärna innehålla lagom tydlig smak av kaffe och/eller choklad.
Inga preferenser gällande beska
ABV: gärna mellan 9-12%
IBU: >80
Bör väl tillägga att en del recept jag hittat har innehållit rökmalt. Det är ett "big no no" för min del. Bara jag tänker på det får jag traumatiska flashbacks från när puben jag jobbade på sålde dubbelbocksvarianten av Aecht Schlenkerlas rauchbier på fat. Luktade inte direkt mumma på baren under den månaden och drycken smakade värre än det luktade.
Tack på förhand för eventuella svar!
Hälsningar
Hövdingen
Recept till en bra porter?
Re: Recept till en bra porter?
Det är självklart EBC jag vill ha över 80 och inte IBU. Sorry, men är rätt ny till alla förkortningar till höger och vänster. Blandar lätt ihop dem. Söker helt enkelt ett recept där färgen överensstämmer med standardvärdet för impporter/stout.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst