Jag har gjort äpplecider ca 7 år nu och har varje år provat att göra på lite olika sätt. Cidern håller typiskt mellan 6-8% och har en restsötma på cirka 1010-1015.
I år tänkte jag använda humle för att få arom - alltså inte bitterheten - som jag odlat och nu torkat.
Jag har försökt Google runt och kommit fram till att låta ca 60 gram ligga mellan 3-7 dagar i varje 30 liters spann.
Jag har funderat över möjligen att prova olika mängder i olika lång tid, men då jag inte gör mer än 3-4x30 liter så kan inte prova ett oändligt antal varianter.
Någon som har erfarenheter av att tillsätta humle i slutskedet av jäsningen?
Kan man prova tillsätta humle i mindre mängder cider från förra året för att få en representativ smakbild - cirka 2,5 dl med tättslutande lock?
Vänligen
Humle i cider.
Re: Humle i cider.
Har provat någon enstaka gång att humla cider och haft lite varierande resultat.
Generelt så skulle jag nog säga att du skulle haft någon humle med hög alfasyra, typ citra,cascade eller någon med lämplig smakton så du får bättre smak, hemodlad vanlig humle brukar lämpa sig bättre till bitterhumle i öl, men det kan också funka bra med egen.
sen bör du humla 1 till max 3 dagar, annars är risken att du får en smakton av gräs i det hela.
När jag torrhumlar öl så brukar jag ha 5-10gram/liter, och en aning mindre mängd om jag använder pellets.
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Generelt så skulle jag nog säga att du skulle haft någon humle med hög alfasyra, typ citra,cascade eller någon med lämplig smakton så du får bättre smak, hemodlad vanlig humle brukar lämpa sig bättre till bitterhumle i öl, men det kan också funka bra med egen.
sen bör du humla 1 till max 3 dagar, annars är risken att du får en smakton av gräs i det hela.
När jag torrhumlar öl så brukar jag ha 5-10gram/liter, och en aning mindre mängd om jag använder pellets.
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Learning by doing is the shit
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tor aug 13, 2020 13:24
Re: Humle i cider.
Ok, tack för tips och erfarenheter. Då borde min humle, Hulla Norrgård, passa fint då den har en extremt hög nivå alfasyra.
(https://www.slu.se/centrumbildningar-oc ... norrgard//)
5-10 gram/liter svt. 150-300 gram/30 liter. Är det samma mängd du använt när du humlat cider som vid ölhumling?
(https://www.slu.se/centrumbildningar-oc ... norrgard//)
5-10 gram/liter svt. 150-300 gram/30 liter. Är det samma mängd du använt när du humlat cider som vid ölhumling?
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tor aug 13, 2020 13:24
Re: Humle i cider.
Det står att läsa i Ciderboken att man, 5 dagar innan buteljering, kan tillsätta 25 gram humle per 5-6 liter cider. Jag avser att uppdatera resultaten för framtida medlemmar som planerar att försöka torrhumling.
-
- Newbie
- Inlägg: 4
- Blev medlem: tor aug 13, 2020 13:24
Re: Humle i cider.
Tillsatte 5 g humle / liter cider, efter 5 dagar tyckte jag det smakade bra. Ger mer komplex smak, tycker humle tonerna harmonierar bra med sötman (FG 1.012). Fick inte smak av gräs, dock flöt humle kottarna ovanpå de första två dagarna innan jag tyngde ner påsen så den la sig på botten.
Re: Humle i cider.
Hej, lite sent nu kanske men jag odlar oxå svensk humle i min trädgård, "Näs" jag har provat den i öl men smaken är lite åt Äpple/citrus hållet så cider är kanske bättre.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster