Jag har idag mätt sockerhalten på min jordgubbscider och den visar -3 Oe och den har inte bubblat en gång på på sista dygnet.
Så idag silade jag bort frukten och tillsatte lite citronsyra och rörde om, sen drog jag i klarningsmedel (1+1) och rörde sen om ordentligt igen.
Sen satte jag på locket och jäsröret igen och redan efter 5min så hade det blivit klarare uppe så det får stå 2 dygn nu.
MEN det som gör mej lite förvirrad är att det har börjat bubbla i röret igen..ganska mycket. Är det normalt eller har den börjat jäsa igen?
Sockret är ju slut så det borde ju inte hända. Eller är det bara extra kolsyra som vill ut?
Är det nåt som kommer påverka flaskjäsningen sen?
Måste jag "skaka" ut den kolsyran innan jag tappar på flaskor? Vill ju inte ha några olyckor i garderoben sen
Tack på förhand Nemo
Bubblar trots att sockret är slut
Re: Bubblar trots att sockret är slut
Om sockret är slut kommer det inte börja jäsa igen. Antagligen är det bara lite extra kolsyra som du inte fick ut innan som kommer ut ur cidern när du hade i klarningsmedlet. Vänta ett tag så slutar det nog.
I öl kan man få en bakterieinfektion som äter sockerarter som jästen inte klarar av och skapar mer kolsyra, men jag tror det är rätt ovanligt och det borde inte finnas något ojäst socker kvar i din cider.
I öl kan man få en bakterieinfektion som äter sockerarter som jästen inte klarar av och skapar mer kolsyra, men jag tror det är rätt ovanligt och det borde inte finnas något ojäst socker kvar i din cider.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Bubblar trots att sockret är slut
Korrekt.. det bubblade nån dag bara. Tappade sen om i nytt kärl tillsammans med sockerlag innan jag tappade på flaskor.
Jag missade/glömde helt bort steget att skaka ut kolsyran så hoppas det inte påverkar så mycket i flaskorna.
Har nu stått i lite drygt 2v i garderoben och inga olyckor än
Ska faktiskt testa en ikväll för att se hur pass mycket kolsyra det blev, Flaskorna (50cl pet) är inte stenhårda iaf ..smaken tar jag till jul
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Bubblar trots att sockret är slut
PET-flaskor är inte syre-täta, utan det läcker in syre lite långsamt. Det kommer att påverka hållbarheten på drycken.
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst