Hej.. En snabb fråga här
Kan man avbryta en jäsning innan den är klar? Alltså den puttrar fortfarande och den ligger på +10 Oe
Tanken är att få en lite mindre alkoholhalt än den planerade. Så kan man tappa på flaskor och prima som vanligt eller riskerar man få lite klirr i garderoben då? Eftersom den då inte jäst klart innan.
Tack för ett superbra forum för oss nybörjare.
Avbryta jäsningen
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Avbryta jäsningen
Det finns något som heter jässtopp som ska ge den effekten, själv har jag aldrig provat det.
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Avbryta jäsningen
Jo till vin kör jag det men till öl/cider funkar det ju inte eftersom det dödar jästen till flaskjäsningen.
Men visst skulle det nog funka om man ska tappa på fat o köra tvångskolsyrning.
Har dock inte den utrustningen.
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: Avbryta jäsningen
Finns tyvärr inget sätt att avbryta jäsningen och samtidigt kolsyrejäsa. Det finns vissa jästsorter som stannar på plussidan, men jag har aldrig provat dem.
Har du ingen kolsyreanläggning så blir det lite svårt.
En variant som dock är lite riskabel är att prima, kolsyrejäsa och ställa flaskorna kallt när rätt kolsyrenivå är uppnådd. Då går jästen i dvala, men kan fortsätta jäsa långsamt om du har otur. Ett trick är att köra pet-flaskor så att du kan känna efter när de blir stenhårda, sen ställer du kallt.
Inget att rekommendera för en längre tids lagring, utan du får nog dricka upp på nån vecka
Har du ingen kolsyreanläggning så blir det lite svårt.
En variant som dock är lite riskabel är att prima, kolsyrejäsa och ställa flaskorna kallt när rätt kolsyrenivå är uppnådd. Då går jästen i dvala, men kan fortsätta jäsa långsamt om du har otur. Ett trick är att köra pet-flaskor så att du kan känna efter när de blir stenhårda, sen ställer du kallt.
Inget att rekommendera för en längre tids lagring, utan du får nog dricka upp på nån vecka
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Avbryta jäsningen
okej.. så lärdommen av detta är alltså att minska sockret från början och låta den puttra klart helt innan flaskjäsningen.Petter_ skrev: ↑fre aug 13, 2021 22:12 Finns tyvärr inget sätt att avbryta jäsningen och samtidigt kolsyrejäsa. Det finns vissa jästsorter som stannar på plussidan, men jag har aldrig provat dem.
Har du ingen kolsyreanläggning så blir det lite svårt.
En variant som dock är lite riskabel är att prima, kolsyrejäsa och ställa flaskorna kallt när rätt kolsyrenivå är uppnådd. Då går jästen i dvala, men kan fortsätta jäsa långsamt om du har otur. Ett trick är att köra pet-flaskor så att du kan känna efter när de blir stenhårda, sen ställer du kallt.
Inget att rekommendera för en längre tids lagring, utan du får nog dricka upp på nån vecka
Tack för svaren
- Petter_
- Finjäsare
- Inlägg: 92
- Blev medlem: mån aug 10, 2020 10:32
- Utrustning: Brygghinkar
- Ort: Strax norr om Sundsvall
Re: Avbryta jäsningen
Alltid bra med lärdomar
Sen beror det lite på vad du är ute efter.
Är det restsötman du vill åt så kan du antingen byta jäst eller mixtra med icke jäsbara sötningsmedel.
Är det lägre alkoholhalt så är det bara att minska sockermängden från start.
Sen beror det lite på vad du är ute efter.
Är det restsötman du vill åt så kan du antingen byta jäst eller mixtra med icke jäsbara sötningsmedel.
Är det lägre alkoholhalt så är det bara att minska sockermängden från start.
"Skulle bara prova nån jäsning", sen var man mer beroende av tillverkningen än själva drycken
-
- Finjäsare
- Inlägg: 68
- Blev medlem: ons jul 14, 2021 20:12
- Utrustning: Standard Vin/cider
- Ort: Kristianstad
Re: Avbryta jäsningen
Precis.. och här inne får man en hel del lärdomar. Snart kanske jag själv kan dela med mej av dom
I detta fallet va det kanske mer "starkt är bra" men man ska ju kunna dricka det oxå
Så efterklok som man är så tänkte jag att man kanske skulle ha lite mindre % .
Vilket man ska ta beslut INNAN man tillsätter bryggsocker
Tack igen för info
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster