Första gången jag gör cider så valde att köpa juice istället för att ge mig på att pressa frukt på första försöket.
Köpte 13L kiviks äppeljuice men använde bara 12,5L för det passade bra till 3st koncentrerat jokk tranbär. Köpte även Jokk lingon men lingonsmaken tog över äpplesmaken för mycket så därför blev det tranbär.
Blandade ner allt i en 15 liters hink som jag borrat i och tättat runt jäsröret (billigare valet).
Testade sockerhalten och visade sig ligga på 0.060 och om jag googlat rätt så blir då alkoholhalten 8,1% om jäsandet går som det ska? (1,060−1,000)×135=8,1
Använde mig av Jästen Safcider men hällde bara i ca 3,5g av totalt 5g eftersom allt blev totalt ca 13L och om man skulle ha hela jäspaketet så skulle man ha
25 liter så tror jag tänkt rätt med 3,5g, lät allt sjunka och sen var det bara vispa hetsigt så att jag skulle få ner så mycket syre som möjligt då jag inte kunde skaka pga hink.
Allt har bubblat på och jäst fint, har gått 11 dagar och bubblar inget, slutade redan bubbla vid dag 8 så tänkte väl att det har jäst klart?
Även kommit lite bottensats ca 1-3 millimeter men undrar om man ska göra en omtappning till en annan hink eller om man bara ska låta det vara och bara se till så att man inte får med bottensatsen när det är dags att tappa till flaskor?
Tänkte tappa på flaskor imorgon på lördag isåfall om man jag inte ska hälla över det till en annan hink.
Tacksam för svar oavsett om jag gjort rätt eller fel så man vet att detta funkar! Trevlig helg!
/nybörjaren
Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons jun 01, 2022 12:21
- Utrustning: Hink
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Jag tappar alltid om till ett annat kärl, även om jag ska buteljera direkt. Detta för att bottensatsen annars lätt virvlar upp.
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Tänk på att jäsningen oftast förändrar smaken. Tittar du på de drycker som finns på systembolaget så är det nästan alltid äppelvin som är smaksatt och kolsyrat i efterhand (för att få kontroll på smaken).Cidermannen skrev: ↑fre jun 03, 2022 12:11 Köpte även Jokk lingon men lingonsmaken tog över äpplesmaken för mycket så därför blev det tranbär.
Jästen förökar sig, om man inte använder aktiverad turbojäst så skadar det normalt inte att ha i hela paketet även till en 10-literssats. Men ska man göra fler satser blir det ju mer ekonomiskt att dela paketet på två.Använde mig av Jästen Safcider men hällde bara i ca 3,5g av totalt 5g eftersom allt blev totalt ca 13L och om man skulle ha hela jäspaketet så skulle man ha 25 liter så tror jag tänkt rätt med 3,5g, lät allt sjunka och sen var det bara vispa hetsigt så att jag skulle få ner så mycket syre som möjligt då jag inte kunde skaka pga hink.
Med turbojäst är det dels så mycket jäst i paketet och den är i "toppform", så risken finns att den genererar för mycket värme så den dödar sig själv.
Men med vanlig jäst har man inte det problemet.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons jun 01, 2022 12:21
- Utrustning: Hink
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Tack för svar!
Testade smaken av cidern men är inte nöjd över smaken då det smakar som vitt vin, inget fel på vitt vin men man förväntade ju sig att det skulle smaka äpple och tanbär.
Visst smaken ändras under jäsningen men trodde inte det skulle sluta med vinsmak.
Jag hällde över allt i flaskor och la i kolsyretabletter, finns det chans att smaken ändras när det kommer kolsyra i eller det kommer stanna med vinsmaken?
Testade smaken av cidern men är inte nöjd över smaken då det smakar som vitt vin, inget fel på vitt vin men man förväntade ju sig att det skulle smaka äpple och tanbär.
Visst smaken ändras under jäsningen men trodde inte det skulle sluta med vinsmak.
Jag hällde över allt i flaskor och la i kolsyretabletter, finns det chans att smaken ändras när det kommer kolsyra i eller det kommer stanna med vinsmaken?
-
- Bryggare
- Inlägg: 196
- Blev medlem: sön maj 17, 2020 19:25
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Det kommer ändra sig när kolsyran kommer i.
Så man behöver mycket smak när man börjar jäsa eftersom en del smak försvinner vid jäsningen.
Sen när man kolsyrar förändras smaken ytterligare.
Oftast är cidern som bäst när man tar sista flaskan.
Vi otåliga hembryggare som inte kan vänta börjar tyvärr dricka cidern när den mognat "tillräckligt".
En god cider eller vin behöver oftast minst några månader på sig att mogna innan den är som bäst.
Så man behöver mycket smak när man börjar jäsa eftersom en del smak försvinner vid jäsningen.
Sen när man kolsyrar förändras smaken ytterligare.
Oftast är cidern som bäst när man tar sista flaskan.
Vi otåliga hembryggare som inte kan vänta börjar tyvärr dricka cidern när den mognat "tillräckligt".
En god cider eller vin behöver oftast minst några månader på sig att mogna innan den är som bäst.
Med ackumulerad kunskap kan man hitta nya lösningar till de mesta. Tur att jag är så nyfiken så jag kommer kunna lösa alla världens problem vid dödsbädden
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Det är inget konstigt att det smakar vitt vin, som jag skrev så är det man köper på systemet oftast smaksatt och kolsyrat "utspätt" äppelvin.
Riktig engelsk cider görs på cideräpplen som är bittersyrliga (de är inte goda att äta), ciderboken som jag har rekommenderar att man blandar i vildäpplen (de är oftast jättebeska) för att få rätt smak om man utgår från "ät-äpplen".
Fransk cider är inte lika besk har jag förstått.
Riktig engelsk cider görs på cideräpplen som är bittersyrliga (de är inte goda att äta), ciderboken som jag har rekommenderar att man blandar i vildäpplen (de är oftast jättebeska) för att få rätt smak om man utgår från "ät-äpplen".
Fransk cider är inte lika besk har jag förstått.
- ranald
- Bryggmästare
- Inlägg: 876
- Blev medlem: lör aug 31, 2013 7:45
- Utrustning: Glasdamejanner
- Ort: Östergötland
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Rekommenderar denna site, massa matnyttigt om ciderframställning: http://www.cider.org.uk/.
-
- Färsk jäst
- Inlägg: 8
- Blev medlem: ons jun 01, 2022 12:21
- Utrustning: Hink
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Ja tålamod är ett måste till detta, men jäkligt roligt att göra egen cider och kunna testa sig runt med olika smaker.
Nästa projekt blir nog någon slags passion/tropisk smak men får väl utforska lite mer så att allt blir rätt.
Nästa projekt blir nog någon slags passion/tropisk smak men får väl utforska lite mer så att allt blir rätt.
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Kan rekommendera mangrove jacks cidersatser om man är ute efter en mer syntetisk stil, typ tropiska smaker. Blir bra och är relativt prisvärda.
Re: Cider för första gången, ge mig tips och tricks :))
Det går. Du kan antagligen använda dig av mindre vatten eller så kan du ha i mer bryggsocker än vad som framgår på paketet (eller både och)Gäst skrev: ↑sön jan 14, 2024 14:50 Kan man få lite högre % än 4.7 på dom där cidersatserna?
6-7.5%
Och isf hur?
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst