"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
- bryggaren
- Bryggmästare
- Inlägg: 444
- Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
- Ort: www.bryggforum.com
- Kontakt:
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Nu inom en mycket snar framtid "läs 2 - 3 veckor" ska jag göra en äppelsnaps i min 30liters FOA..
Tänkte första destillera och kola en fin produkt, rengöra Kärlet ordentligt..
låta äpplerna stå och dra ett par dagar i spriten..
sedan destillera på relativt snabbt tempo..
Sedan återkomma med resultat..
Vad tror ni om det något annat jag bör tänka på än att spä ner brännvinet?
Tänkte första destillera och kola en fin produkt, rengöra Kärlet ordentligt..
låta äpplerna stå och dra ett par dagar i spriten..
sedan destillera på relativt snabbt tempo..
Sedan återkomma med resultat..
Vad tror ni om det något annat jag bör tänka på än att spä ner brännvinet?
?Varf?r skulle jag vilja hamna i himmelriket? D?r finns ju ?nd? ingen jag k?nner...?
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Varför inte göra cider på äpplen och sedan destillera fort så att smaken följer med?
- bryggaren
- Bryggmästare
- Inlägg: 444
- Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
- Ort: www.bryggforum.com
- Kontakt:
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Visst kan jag göra det men orka jäsa ciderbyggarn skrev:Varför inte göra cider på äpplen och sedan destillera fort så att smaken följer med?
har lite sprit stående och äpplen finns det i trädet..
slänge i en 4dl äppel saft "egen gjord"
i 1.5liter 52%sprit kanske behöver lite mera äpple..
men det luktar rätt fint så ska bara vänta på en ny gummiplugg till min foa och sedan blir det att snabb destillera det.
tänkte slippa lite finkel sörru. slippa lagra det osv..
Återkommer med resultat...
?Varf?r skulle jag vilja hamna i himmelriket? D?r finns ju ?nd? ingen jag k?nner...?
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Hur gör du med kolonnen, d.v.s. fyllning och sånt????
Jag bara undrar för jag planerar lite smak-kok så fort alla sommar-projekt är ur världen.
/TT
Jag bara undrar för jag planerar lite smak-kok så fort alla sommar-projekt är ur världen.
/TT
- bryggaren
- Bryggmästare
- Inlägg: 444
- Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
- Ort: www.bryggforum.com
- Kontakt:
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Tänkte göra med min FOa och utan fyllning, köra på rätt fort...TommyTurbo skrev:Hur gör du med kolonnen, d.v.s. fyllning och sånt????
Jag bara undrar för jag planerar lite smak-kok så fort alla sommar-projekt är ur världen.
/TT
ska göra det så fort jag fått min nya gummi plugg..*s*
Lite rom och sådant för nu e jag trött på vanligt eldvatten..
nu ska det vara fina grejjer
?Varf?r skulle jag vilja hamna i himmelriket? D?r finns ju ?nd? ingen jag k?nner...?
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Jag väntar med spänning på resultatet!
/TT
/TT
- bryggaren
- Bryggmästare
- Inlägg: 444
- Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
- Ort: www.bryggforum.com
- Kontakt:
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Ska kanske skriva lite vad jag destillerar för något
hade 1.5liter 52% rätt taskigt kolat hemma "tail som fick gå igenom sista kolet". i detta slog jag i 4dl små äpplen "använde min råsaftscentrifug" Var mer eller mindre äppelkart så ordentligt med syra.. *mums*
Iaf, 70cl slog jag i tillsamans med 8liter vatten typ, "vill inte bränna patronen i maskinen"
Kör med 650 -750 watt i FOA'n det kommer 2 - 3 droppar i sekunden
trots att det är foreshots så smakar det riktigt gott och rätt tydlig äppelsmak men jag återkommer lite senare om smakuppelvelsen när det hela är klart!
Mendans du väntar på resultatet TommyTurbo kan du kolla in min anläggning för detta experiment: http://bryggare.allhandel.se/galleri/pics/00015.jpg
hälften är destillerat spädde ner det till 40% "fick ut 55%" och sitter och smakar lite på det, smakar mycket rent och en eftersmak av äpplen..
hade jag haft lite mera så skulle jag fått upp % mycket men eftersom jag hade 70cl 52% brännvin blandat med 8liter vatten så blev det inte mycket till % i maskinen..
Men Gott blev det om man skulle vänta ett tag med att dricka upp det eller om man skulle ta och svepa det
hade 1.5liter 52% rätt taskigt kolat hemma "tail som fick gå igenom sista kolet". i detta slog jag i 4dl små äpplen "använde min råsaftscentrifug" Var mer eller mindre äppelkart så ordentligt med syra.. *mums*
Iaf, 70cl slog jag i tillsamans med 8liter vatten typ, "vill inte bränna patronen i maskinen"
Kör med 650 -750 watt i FOA'n det kommer 2 - 3 droppar i sekunden
trots att det är foreshots så smakar det riktigt gott och rätt tydlig äppelsmak men jag återkommer lite senare om smakuppelvelsen när det hela är klart!
Mendans du väntar på resultatet TommyTurbo kan du kolla in min anläggning för detta experiment: http://bryggare.allhandel.se/galleri/pics/00015.jpg
hälften är destillerat spädde ner det till 40% "fick ut 55%" och sitter och smakar lite på det, smakar mycket rent och en eftersmak av äpplen..
hade jag haft lite mera så skulle jag fått upp % mycket men eftersom jag hade 70cl 52% brännvin blandat med 8liter vatten så blev det inte mycket till % i maskinen..
Men Gott blev det om man skulle vänta ett tag med att dricka upp det eller om man skulle ta och svepa det
?Varf?r skulle jag vilja hamna i himmelriket? D?r finns ju ?nd? ingen jag k?nner...?
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Låter som ett ganska optimalt resultat med 55%, om du läste min tråd "Rapport från drömfabriken" så plockade dom 60% där (och jag antar att de haft ett par år på sig att komma fram till bästa resultat.
Har du sötat något i efterhand??? annars tror jag nog lite "Roses Lime" funka rätt bra till din brygd (inte mer än 25-50% lime).
/TT
Har du sötat något i efterhand??? annars tror jag nog lite "Roses Lime" funka rätt bra till din brygd (inte mer än 25-50% lime).
/TT
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Ensak till bara, det var intressant med din blandning vatten/sprit, jag har en kolonn på 10liter, funderar på att hälla ut fyllningen och köra ett avkok på min anisbrygd som väntar....
Får jag tid skall jag prova på Söndag (måste knega i morgon, snyft!) ev Lördag kväll, JAG ÄR INSPIRERAD!!!!
Tack "bryggaren"!!!
/TT
Får jag tid skall jag prova på Söndag (måste knega i morgon, snyft!) ev Lördag kväll, JAG ÄR INSPIRERAD!!!!
Tack "bryggaren"!!!
/TT
- bryggaren
- Bryggmästare
- Inlägg: 444
- Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
- Ort: www.bryggforum.com
- Kontakt:
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Inga problem smakade riktigt bra nästan rent prefekt.. men tyvärr blev jag sugen på fest och det enda jag hade hemma var min snaps och enda virket var multi vitamin så jag drog i mig hela rakset...TommyTurbo skrev:Ensak till bara, det var intressant med din blandning vatten/sprit, jag har en kolonn på 10liter, funderar på att hälla ut fyllningen och köra ett avkok på min anisbrygd som väntar....
Får jag tid skall jag prova på Söndag (måste knega i morgon, snyft!) ev Lördag kväll, JAG ÄR INSPIRERAD!!!!
Tack "bryggaren"!!!
/TT
Säger som så att det var ingen lyckas blandning.. detta var bara att litet experiement..
men full blev man
vad tyckte du om min maskin då rätt snyggt kärl inte sant
?Varf?r skulle jag vilja hamna i himmelriket? D?r finns ju ?nd? ingen jag k?nner...?
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
"Stilrent" är nog det bästa ordet jag kan hitta ang. ditt kärl (och det är en komplimang).
Har nu rensat ur fyllningen ur min kollon och kör för fullt, men det verkar gå lite väl bra, ligger på ca 70-80% fast jag kör fort så det knakar i fogarna.
Återkommer frammåt småtimmarna med slutresultat!
/TT
Har nu rensat ur fyllningen ur min kollon och kör för fullt, men det verkar gå lite väl bra, ligger på ca 70-80% fast jag kör fort så det knakar i fogarna.
Återkommer frammåt småtimmarna med slutresultat!
/TT
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Anis koket = FIASKO!!!
Fakta:
Jag hade ca 1 liter sprit med dryga 2 msk ansifrön i. Detta hade stått till sig ett par dagar. Blandade ut detta med 3,5 liter vatten och slog i apparaten. Kolonnen var i princip tom på fyllning, endast ca 5% kvar. Körde på för fullt (90' i kolonn toppen). Fick ut ca 60cl 55% brygd innan jag bröt.
Problemen:
1. Anisen gav en "bränd", besk lukt (och smak), kan bero på att jag i min iver lämnade lite av anisfröna i maskinen för att pressa ur lite extra smak.
2. Inte faaan kan jag få det "mjölkvitt" om jag häller i vatten i den färdiga produkten......
Någon som har några tips (framförallt på problem 2)???
Jag tror att denna typ av kok kräver en maskin där man kan köra långsamt med bibehållen smak och i liten skala (ett kärl på ca 5 liter borde bli bättre).
Men, skam den som ger sig! Nu är Björnbärs-brygden är satt och väntar på kok, det kan inte bli så illa 2 ggr i rad!
/TT
Fakta:
Jag hade ca 1 liter sprit med dryga 2 msk ansifrön i. Detta hade stått till sig ett par dagar. Blandade ut detta med 3,5 liter vatten och slog i apparaten. Kolonnen var i princip tom på fyllning, endast ca 5% kvar. Körde på för fullt (90' i kolonn toppen). Fick ut ca 60cl 55% brygd innan jag bröt.
Problemen:
1. Anisen gav en "bränd", besk lukt (och smak), kan bero på att jag i min iver lämnade lite av anisfröna i maskinen för att pressa ur lite extra smak.
2. Inte faaan kan jag få det "mjölkvitt" om jag häller i vatten i den färdiga produkten......
Någon som har några tips (framförallt på problem 2)???
Jag tror att denna typ av kok kräver en maskin där man kan köra långsamt med bibehållen smak och i liten skala (ett kärl på ca 5 liter borde bli bättre).
Men, skam den som ger sig! Nu är Björnbärs-brygden är satt och väntar på kok, det kan inte bli så illa 2 ggr i rad!
/TT
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Tommy - kolla in min "essensbrännare" som finns i tråden Byggarns bygge - kolonn-spiralis
under kolonbrännare. Mkt enkel att bygga (och brygga ).
Testade att bränna lite svagt äppelvin häromdan - det blev gott men svagt. Kollade sedan -
äppelvinet höll 4%. Men nu ska här göras äppelmäsk med starkvinsjäst och sedan calvados.
Den ska också användas för anis-brännvin och absinth....
under kolonbrännare. Mkt enkel att bygga (och brygga ).
Testade att bränna lite svagt äppelvin häromdan - det blev gott men svagt. Kollade sedan -
äppelvinet höll 4%. Men nu ska här göras äppelmäsk med starkvinsjäst och sedan calvados.
Den ska också användas för anis-brännvin och absinth....
- TommyTurbo
- Föredetta moderator
- Inlägg: 373
- Blev medlem: tis mar 09, 2004 1:00
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Oooooh, vackra skapelser, din lilla kokare (tryckkokaren) påminner en hel del om den jag håller på med.
Nu har man ju ändligen fått några timmar ledigt så ut i verkstaden!
Återkommer med resultat efter helgen (förhoppningsvis!)
/TT
Nu har man ju ändligen fått några timmar ledigt så ut i verkstaden!
Återkommer med resultat efter helgen (förhoppningsvis!)
/TT
"Äppel Snaps" i med hjälp av FOA
Tommy !
1. Har du värmeelement i kokkärlet ? Isf. är det nog så att anisen brännt vid. Min står på spisen så det bränns inte i den, kokar med fröna i.
2. Allra mest av anisoljan kommer när tempen är hög, dvs. i slutet på körningen. Provsmaka efterhand som det kommer ut och avbryt så sent som möjligt för att få ut allt, både smak och sprit. Det som gör spriten vit kommer verkligen bara på slutet så ha tålamod och kläm ut sistan. Använd mer anis också, jag tar en 100g påse (finns på ÖoB till bra pris) per liter 40%. Låter det dra några dar till en vecka och låter sedan fröna koka med.
Lycka till, vågar du prova igen så kommer du garanterat att lyckas. Det är lätt och roligt.
Kolla också trådarna om egen "Absinth", "Anisbrännvin" och "Essensbrännaren", dom ligger under Kryddning & Essenser.
1. Har du värmeelement i kokkärlet ? Isf. är det nog så att anisen brännt vid. Min står på spisen så det bränns inte i den, kokar med fröna i.
2. Allra mest av anisoljan kommer när tempen är hög, dvs. i slutet på körningen. Provsmaka efterhand som det kommer ut och avbryt så sent som möjligt för att få ut allt, både smak och sprit. Det som gör spriten vit kommer verkligen bara på slutet så ha tålamod och kläm ut sistan. Använd mer anis också, jag tar en 100g påse (finns på ÖoB till bra pris) per liter 40%. Låter det dra några dar till en vecka och låter sedan fröna koka med.
Lycka till, vågar du prova igen så kommer du garanterat att lyckas. Det är lätt och roligt.
Kolla också trådarna om egen "Absinth", "Anisbrännvin" och "Essensbrännaren", dom ligger under Kryddning & Essenser.
If it's not moving ... ferment it !
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst