Finns det nån tabell för lagring i ektunnor?
Jag menar ingångsalkoholvärde kontra tid och utgångsalkoholvärde.
Man vill ju veta hur mycket man måste dela med sig av till änglarna under tex 5år?
Lagringtabell?
Lagringtabell?
Men det måste ju bero på omgivningstemperatur, luftfuktighet, fatets storlek framför allt, fatväggens tjocklek...
Har du surfat på skotska destilleriers hemsidor och sökt någon form av riktvärde där?
Har du surfat på skotska destilleriers hemsidor och sökt någon form av riktvärde där?
Lagringtabell?
Hittade en sida med lite info.
Det tar tydligen ca 50 år för 70% att bli 40%
http://www.acc.umu.se/~bln/cognac/lagring.html
Det tar tydligen ca 50 år för 70% att bli 40%
http://www.acc.umu.se/~bln/cognac/lagring.html
Lagringtabell?
Jo, men deras fat ligger på 200 liter vilket ger mindre avdunstningsyta per liter...
Har gjort ett försök till beräkning utgående från volym och yta baserat på att ett whiskeyfat
är 6 dm i diameter (r=3) och mitt lilla ekfat 2 dm (r=1):
V=PI*r^2*h => 200 liter = PI*0.3^2*h => h=200/(PI*3^2) => h=7dm
A = 2*PI*r^2 + PI*d*h => A = PI(2*r^2 + d*h) = 3.14(2*3^2 + 6*7) = 188 dm2
Arean per liter ger då 188/200=0.94 dm2/liter
Mitt fat på 10 liter:
Samma uträkning som ovan ger r=1, d=2, h=3.2
A=26dm2
Arean per liter ger då 26/10= 2.6 dm2/liter
Förhållandet Area/liter med varandra ger då: Faktorn X=2.6/0.94= 2.8
Dvs i mitt fat kommer whiskeyn att dunsta 2.8 ggr fortare vilket ger att det som på 50 år
dunstar genom ett 200 litersfat kommer i mitt 10 liters att göra det på 50/2.8 år dvs ca 18 år....
Något att tänka på och räkna med.
Har gjort ett försök till beräkning utgående från volym och yta baserat på att ett whiskeyfat
är 6 dm i diameter (r=3) och mitt lilla ekfat 2 dm (r=1):
V=PI*r^2*h => 200 liter = PI*0.3^2*h => h=200/(PI*3^2) => h=7dm
A = 2*PI*r^2 + PI*d*h => A = PI(2*r^2 + d*h) = 3.14(2*3^2 + 6*7) = 188 dm2
Arean per liter ger då 188/200=0.94 dm2/liter
Mitt fat på 10 liter:
Samma uträkning som ovan ger r=1, d=2, h=3.2
A=26dm2
Arean per liter ger då 26/10= 2.6 dm2/liter
Förhållandet Area/liter med varandra ger då: Faktorn X=2.6/0.94= 2.8
Dvs i mitt fat kommer whiskeyn att dunsta 2.8 ggr fortare vilket ger att det som på 50 år
dunstar genom ett 200 litersfat kommer i mitt 10 liters att göra det på 50/2.8 år dvs ca 18 år....
Något att tänka på och räkna med.
Lagringtabell?
Tackar byggarn!
Det där hade jag inte alls tänkt på!
älskar det här forumet...finns så många smarta människor här.
Det där hade jag inte alls tänkt på!
älskar det här forumet...finns så många smarta människor här.
Lagringtabell?
Rodnar
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst