Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Lagringtabell?

Allt om sprit med smak, t ex whisky, rom, brandy
Användarvisningsbild
Groo
Bryggare
Inlägg: 187
Blev medlem: tis nov 25, 2003 1:00

Lagringtabell?

Inlägg av Groo »

Finns det nån tabell för lagring i ektunnor?

Jag menar ingångsalkoholvärde kontra tid och utgångsalkoholvärde.

Man vill ju veta hur mycket man måste dela med sig av till änglarna under tex 5år?
Användarvisningsbild
byggarn
Föredetta admin
Inlägg: 735
Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
Ort: Stockholm

Lagringtabell?

Inlägg av byggarn »

Men det måste ju bero på omgivningstemperatur, luftfuktighet, fatets storlek framför allt, fatväggens tjocklek...
Har du surfat på skotska destilleriers hemsidor och sökt någon form av riktvärde där?
Användarvisningsbild
Groo
Bryggare
Inlägg: 187
Blev medlem: tis nov 25, 2003 1:00

Lagringtabell?

Inlägg av Groo »

Hittade en sida med lite info.

Det tar tydligen ca 50 år för 70% att bli 40%


http://www.acc.umu.se/~bln/cognac/lagring.html
Användarvisningsbild
byggarn
Föredetta admin
Inlägg: 735
Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
Ort: Stockholm

Lagringtabell?

Inlägg av byggarn »

Jo, men deras fat ligger på 200 liter vilket ger mindre avdunstningsyta per liter...

Har gjort ett försök till beräkning utgående från volym och yta baserat på att ett whiskeyfat
är 6 dm i diameter (r=3) och mitt lilla ekfat 2 dm (r=1):

V=PI*r^2*h => 200 liter = PI*0.3^2*h => h=200/(PI*3^2) => h=7dm

A = 2*PI*r^2 + PI*d*h => A = PI(2*r^2 + d*h) = 3.14(2*3^2 + 6*7) = 188 dm2

Arean per liter ger då 188/200=0.94 dm2/liter

Mitt fat på 10 liter:
Samma uträkning som ovan ger r=1, d=2, h=3.2
A=26dm2

Arean per liter ger då 26/10= 2.6 dm2/liter

Förhållandet Area/liter med varandra ger då: Faktorn X=2.6/0.94= 2.8
Dvs i mitt fat kommer whiskeyn att dunsta 2.8 ggr fortare vilket ger att det som på 50 år
dunstar genom ett 200 litersfat kommer i mitt 10 liters att göra det på 50/2.8 år dvs ca 18 år....
Något att tänka på och räkna med.
Användarvisningsbild
Groo
Bryggare
Inlägg: 187
Blev medlem: tis nov 25, 2003 1:00

Lagringtabell?

Inlägg av Groo »

Tackar byggarn! :D

Det där hade jag inte alls tänkt på!

älskar det här forumet...finns så många smarta människor här.
Användarvisningsbild
byggarn
Föredetta admin
Inlägg: 735
Blev medlem: lör sep 20, 2003 2:00
Ort: Stockholm

Lagringtabell?

Inlägg av byggarn »

:oops: Rodnar :D
Skriv svar

Återgå till "Destillat med smak"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst