Jag tänkte ta oskulden på denna nya blogg med mitt mest omfattande projekt hittills. Jag har fått tillstånd att husera i en släktings vinkällare för lagring och jäsning. Det ska bli mjödbryggning och eftersom jag är helt ny på mjöd tänkte jag att det är lika bra att dra igång ordentligt. Planen är att jäsa 50 liter. Jag tänkte variera dessa i alkoholhalt och smaksättning för att få en hum om vad mjöd egentligen handlar om.
Jag utgår ifrån importhonung, eller “fulhonung” om så vill. Dels för att detta som sagt bara är ett experiment och jag inte har lust att lägga onödigt stora pengar på något jag kanske inte gillar. Dels för att jag hört mycket illa om billig honung och tänkte ge den en ärlig chans för att se vad den egentligen går för.
Jästen blir en Wyeast Sweat mead. Detta eftersom jag gärna vill ha ett sött resultat och gillade den relativt låga alkoholtåligheten på 11%.
2009-09-07
13.00
Jästen har kommit! Efter jobbet blir det jag som drar igång en förkultur!
18.00
Sagt och gjort. Förkultur odlades på en halv dl honung och en halv liter vatten. Eftersom jag tänkt brygga två satser och i min sinnesförvirring bara beställde en jäst blir det en specialvariant. Jag Primärjäser klart dom första 25 litrarna och använder mig av bottensatsen till dom resterande 25. Det kanske är lika bra, då vissa säger att en inarbetad jästkultur fungerar bättre än en ny. Framtiden utvisar…
Jag passade även på att koka lite vinbärssaft som ska användas till smaksättning senare.
2009-09-08
12.35
Di växer upp så fort, di små liven. Just nu jobbar förkulturen på med en bubbla var 6e sekund.
Jag tänker sätta 25-30 liter på jäsning mot 6%-strecket så fort jästen jobbat sig nog livsstark. Väl där tänker jag på något vis dela upp härligheten på mindre hinkar för att smaksätta. Detaljerad genomgång skjuts på framtiden.
18.00
Jag har skaffat hinkar! Gratis!
Under mycket mystiska former fick jag tag i en riklig mängd 5 och 10-litershinkar. Alla med rejäla, täta lock.
GÖTT!
20.00
Jästen matades än en gång för att klara resan. Honungen kokas än så länge. 1dl Honung och 1 l vatten tillsattes.
Jag har nu nästan två liter puttrande jästkultur som tränar inför det stora uppdraget. Jag vill ha många svampar för att få en så snabb och “smaklös” primärjäsning som möljligt. Om det visar sig gå bra kan jag prova att jäsa längre tid nästa gång för att få en mer komplex smak.
2009-09-09
12.40
Det jäser på fint. Takten är återigen uppe i ett plupp var 6e sekund.
Jag har också varit med om något nytt idag. Förkulturen luktar gott! Och inte lite “gammal-wonderbaum-bakgrunds-gott”, utan riktigt gott. Jästen sprider en fruktig, frisk doft i hela köket. Det här känns bra. Jag kan inte tänka mig att det kan bli annat än gott i slutändan:)
18.00
Jag har beslutat att sätta igång primären ikväll. Kulturen har inte jäst klart all honung än. Men mitt dåliga tålamod övertygar mig om att ikväll är det dags.
Jag ändrar takriken lite såhär i farten. Jag smaksätter redan från början och jäser i tre olika kärt. Jag har funderar mycket och kommit fram till att detta nog är det klokaste alternativet.
Kärlen desinfekteras med klorin och sköljes därefter noga. Alla verktyg får en släng av kokande vatten. Inga onödiga risker tas.
Edit: Jag minns såhär i efterhand inte hur mycket honung jag hade. Men jag gissar på ca 4kg. Jag tillsatte helt enkelt bara honung tills OE låg på dryga 50 Det blev ca 1,5 lit hemmagjort vinbärssaftkoncentrat i vinbärsmjödet.
En hink smaksätts med kakao, en med vinbärssaften och en förblir okryddad.
OG:
Vinbär 54
Chokolaede 52
Vanlig 50
Jästen tillsätts och väntan inleds.
2009-09-10
06.30
Jag kom på att jag missat att pytsa i jästnäringen. Med missad frukost som följd skyndade jag att blanda ihop en näringsvälling och letade åt mina skötebarn. Jag såg även på mätaren jag lagt i ett glas vatten att temperaturen är två grader under den önskade (19) så jag vred upp radiatorn lite på måfå. Jag blir inte förvånad om jag till lunch kommer dit och inser att temperaturen skulle funka bra som bastuvärme…
12.15
På lunch konstaterade jag mycket riktigt att temperaturen stigit på tok för högt. Men då det är tio liter i varje hink, gissar jag att dom inte hunnit stiga så mycket än. Jag drog ner termostaten en aning och hoppas att jag ska komma närmare 19grader om några timmar.
2009-09-11
12.15
Nu kan man se lite aktivitet i chokladmjödets jäsrör. Det bubblar en gång var 30e sekund ungefär.
I dom andra rören är det betydligt mer stillsamt. Men man kan ana en uns rörelse i vinbärsmjödet.
Jag drar upp värmen till 20 grader i rummet för att ge jästen lite bättre möjligheter.
2009-09-14
06.45
Nu jäser det i alla 3 hinkar. Chokladmjödet leder fortfarande i hastighet och vinbärsmjödet var sist att komma igång. Det tog alltså ca 4,5 dygn innan jäsningen startat ordentligt i alla.
Choklad 15sek
Vinbär 15sek
Vanlig 35sek
2009-09-16
12.15
Choklad 30sek
Vinbär 15sek
Vanlig 1min
2009-09-18
22.00
Jäsningen har stannat upp ganska mycket i alla hinkar. Jag blev lite vågad och skvätte ner lite jästnäring i varje. Vi ser imorgon om dom gillar det.
2009-09-19
12.00
Dom verkar gilla näringen. Alla har ökat lite i hastighet.
Jag mätade densiteten i vinbärsmjödet och värdet låg på 30º. Alkoholhalten är därför för närvarande ca 3%. Barnförbjudet! :).
Smaken är mild med ett tydligt inslag av vinbär. Riktigt angenäm för att vara mitt i jäsningen. Men jästsmaken är såklart frän och tydlig. Honungsaromen är mycket mindre tydlig än jag hoppats. Är billig honung verkligen ett så mycket sämre alternativ?…
2009-09-27
12.00
Omtappning av samtliga mjödsorter.
Jästen från vinbärsmjödet tvättades och sparades. (Jag hade ingen ballong att trä över flaskan. Man tager vad man har:))
Oe:
Vinbär 3
Choklad 0
Vanlig 30.
Det icke smaksatta mjödet hade alltså inte jäst klart. Jag ger det några veckor till.
Smakproven gladde vekligen. Vinbärsmjödet och chokladmjödet borde båda ha knappt 7% alkohol. Ändå smakar de inte ett uns sprit. Särskilt vinbärsmjödet tror jag blir väldigt bra med lite lagring. Det vanliga mjödet smakar friskt och förvånansvärt gott. Jästsmaken är dock fortfarande väldigt tydlig i samtliga.
2009-09-28
Jag har idag (lite off topic) beställt 6kg kvalitetshonung från en biodling neröver (kan varmt rekommendera http://biprodukter.se/wp/. Billiga grejer och fraktfritt).
Som ingressen lovar, tänker jag göra en laddning till. Det blir spännande att se om resultatet blir bättre om man använder bättre honung. Fortsättning följer senare i ny tråd.
2010-07-27
Vinbärsmjödet är nu på flaska. 7 liter blev det innan slutet. Det är redan nu efter 10 månader ganska gott, helt klart drickbart. Tiden utvisar om lagringen gör mer för smaken framöver.