Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Observera

Du läser en tråd som är taggad med Labmaster. Detta är en föråldrad och felkonstruerad apparat som inte ger ren sprit. Om du planerar ett nybygge se till att inte bygga en labmaster. Läs mer i dessa trådar Destillationsteori och teknik och Kolonnbrännartyper

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Uppnå ren sprit utan kolning med hjälp av en kolonn under spiralen
Användarvisningsbild
Lullen
Bryggmästare
Inlägg: 314
Blev medlem: fre sep 08, 2006 2:00

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av Lullen »

Konstigt att du tycker att foreshoten luktar godare! Med en kolonn blir koncentrationen bättre vilket bör leda till en starkare(äckligare) lukt. Men men kul att du är nöjd och sen ska vi se hur länge du klarar dig på denna maskin ;)

Kommer du att klara 3 månader? :twisted:
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

my mistake, the foreshot was as always: acetone. what i meant to say was the heads smelled less that previous. the body im into now is quite ok so far. im trying to make a few candy shots of 95% which havent been carbon cleaned. we will see how that one turns out. come tonight and i will taste the 95% with no carbon cleaning and see how bad it is.

how long this machine will do me? not long i would say, the building is too much fun! i only used the coil still three times before i added the cloumn. so with that rate i will be upgrading soon again.

the first liter of body smells nice and keeps 95,5% so im delighted with that. i got another 25L of mash to boil as soon as this one finishes.
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

Perry skrev:Kul att det blev ett lyckat projekt, grattis... skål :)
so far so good. cheers and bottoms up! :wink:
Användarvisningsbild
Lawbreakingtrucker
Bryggmästare
Inlägg: 435
Blev medlem: mån maj 24, 2010 23:48
Ort: en glänta i skogen...

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av Lawbreakingtrucker »

Cheers mate 8) I'm drinking some of my "column-spirit" :wink: -with pear-cider :P
Glad to hear Your shed survived the night :wink: -maybe that dimmer is "one of the best" on the market :?:
retsis ti esool ro ti evoM
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

that the dimmer (and me) survived is against all odds and science. nonetheless, we are still here, going strong. im sure i bought and paid for a 1kW dimmer, thats what the box said. that its working might be temporary, a 2kW dimmer is on the way.

i am stilling for the week end now, i might have scoop or two.. just opened a freezing cold bud. sun is shining, what more can i ask for?

BTW, mr.stillton, thanks for suggesting adding the column, it was a sound piece of advice. cheers!
Användarvisningsbild
stillton
Brygguru
Inlägg: 2400
Blev medlem: ons mar 04, 2009 18:20
Utrustning: välutrustad...

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av stillton »

BatMan skrev: BTW, mr.stillton, thanks for suggesting adding the column, it was a sound piece of advice. cheers!
:)
skåål BatMan..
förövrigt borde du starta en ny tråd.. ditt topic speglar inte alls vad du sysslar med nu 8)

låt gärna din produkt stå och lufta ett par dagar utan kork innan du avgör smak och lukt. jag vet inte den exakta vetenskapliga förklaringen till detta, men det gör stor skillnad. särskilt med apparater som inte har luftning ovanför refluxkylaren (som alla typiska CM), vilket kan ge en viss förklaring..

jättebra om din dimmer håller. vill du säkerställa att den håller i fortsättningen, så ta isär den och hitta triacen (som är väldigt varm nu) och sätt på en större kylfläns.

förövrigt sätter jag en dunk prima hembränt på att du byggt en VM-E-ARC innan julsnapsen ska konsumeras :twisted:
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

stillton skrev:
BatMan skrev: BTW, mr.stillton, thanks for suggesting adding the column, it was a sound piece of advice. cheers!
:)
skåål BatMan..
förövrigt borde du starta en ny tråd.. ditt topic speglar inte alls vad du sysslar med nu 8)

låt gärna din produkt stå och lufta ett par dagar utan kork innan du avgör smak och lukt. jag vet inte den exakta vetenskapliga förklaringen till detta, men det gör stor skillnad. särskilt med apparater som inte har luftning ovanför refluxkylaren (som alla typiska CM), vilket kan ge en viss förklaring..

jättebra om din dimmer håller. vill du säkerställa att den håller i fortsättningen, så ta isär den och hitta triacen (som är väldigt varm nu) och sätt på en större kylfläns.

förövrigt sätter jag en dunk prima hembränt på att du byggt en VM-E-ARC innan julsnapsen ska konsumeras :twisted:


i am very afraid you could be correct..again..
Användarvisningsbild
Lawbreakingtrucker
Bryggmästare
Inlägg: 435
Blev medlem: mån maj 24, 2010 23:48
Ort: en glänta i skogen...

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av Lawbreakingtrucker »

That depends on what Your budget says... I would but the finances did not agree with me... :(
It's fucking expencives to built the E-ARC... :cry:
retsis ti esool ro ti evoM
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

What kinda money are we talking here? A rough estimate will do. Just in case i choose to down that road.
trippp
Bryggmästare
Inlägg: 591
Blev medlem: tis feb 12, 2008 14:25

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av trippp »

Några tusenlappar, minst.
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

just tried my first grogg with column coil manufactured ethanol. product is 95,5% and have not been carbon filtered. i must admit it is not a culinary experience by any means. it taste ok-ish, not great. drinkable only really if i would be very thirsty.

i conclude that this product must be diluted and carbon cleaned.

i dont think i have achieved neutral azeotropic ethanol by any standards. it probably takes a bit of practice? it is my understanding that with the rig i have, it is possible to produce neutral azeotropic ethanol.

the quest continues...

BTW, as mr.stillton suggested, i better start a new thread now that i have upgraded my equipment. since it is a column with coil, would the correct forum be "spiralis" or "kolonn"?? it fits both..or neither?

..grogg down the sink and opening up a cold beer instead.. .
Användarvisningsbild
Lawbreakingtrucker
Bryggmästare
Inlägg: 435
Blev medlem: mån maj 24, 2010 23:48
Ort: en glänta i skogen...

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av Lawbreakingtrucker »

Did You remember to dilute it with water (to about 40%) before You made Your grogg???
retsis ti esool ro ti evoM
BatMan
Bryggmästare
Inlägg: 444
Blev medlem: sön jul 11, 2010 19:47
Ort: ..under the cabbage patch.

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av BatMan »

Lawbreakingtrucker skrev:Did You remember to dilute it with water (to about 40%) before You made Your grogg???
no. i intentionally made it with 95,5%, i wanted to use as little ethanol as possible. it was a failure. it didnt taste good. the thing is i like to make a grogg with alcohol with high %age.

if i dilute 30ml of 95% with 30ml of water i get 60ml, which defeats my purpose. i cant explain it, i just prefer to use as little and as strong ethanol as possible.

the still is going fantastic in the shed, its giving one drop per second without any need to adjust the dimmer. i put it down to the insulation and perhaps the column.
trippp
Bryggmästare
Inlägg: 591
Blev medlem: tis feb 12, 2008 14:25

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av trippp »

BatMan skrev:if i dilute 30ml of 95% with 30ml of water i get 60ml, which defeats my purpose. i cant explain it, i just prefer to use as little and as strong ethanol as possible.
Det är inte ett dugg konstigt. Om du blandar din grogg på starkare sprit kommer virket att spädas ut mindre. Groggen kommer alltså att smaka mer av groggvirket, vilket oftast är en bra sak.
Användarvisningsbild
aqua vitae
Admin
Inlägg: 1917
Blev medlem: tor jan 22, 2009 10:55
Utrustning: Jäsrör
Kontakt:

Nybörjare med spiralis blir erfaren kolonnspiralbrännare

Inlägg av aqua vitae »

BatMan skrev: BTW, as mr.stillton suggested, i better start a new thread now that i have upgraded my equipment. since it is a column with coil, would the correct forum be "spiralis" or "kolonn"?? it fits both..or neither?
Det är fortfarande en spiralbrännare så jag tror det skall vara i den avdelningen, men blir inte fel i andra avdelningen heller egentligen då det i princip är en luftkyld CM.

För att förenkla bytte jag rubriken på tråden så kanske diskusionen kan fortsätta i samma tråd?
(Jag byter tillbaka om du hellre vill skapa ny tråd.)
Skriv svar

Återgå till "Spiralbrännaren med kolonn"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst