Min första sats äppelvin
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Min första sats äppelvin
Nu har jag en sats äppelvin på fruktmassajäsning. Tror det blev ca 4-5kg äpplen och ca 800gram ofrostade slånbär. Hela satsen är nu på ca 11 liter. Gjorde först äppelmust för att pressa ur saften och hade sedan i skalen inkl kärnorna från dessa äpplen. Hade sönder slånbären och hade i detta. Och denna massa fick stå med vinsvavel i två dygn.
Igår kväll hade jag i knappt 1kg socker och ca 3 gram vinjäst samt 3 gram jästnärsalt. Massan står i 22 graders rumstemperatur och det har börjat klucka lite föriktigt. Ser även att det bildats mängder med bubblor på insidan av vinhinken.
Har jag haft för mycket eller lite av socker, vinjäst eller vinjästsalt? Skulle jag göra på annat sätt och hur går jag vidare?
Igår kväll hade jag i knappt 1kg socker och ca 3 gram vinjäst samt 3 gram jästnärsalt. Massan står i 22 graders rumstemperatur och det har börjat klucka lite föriktigt. Ser även att det bildats mängder med bubblor på insidan av vinhinken.
Har jag haft för mycket eller lite av socker, vinjäst eller vinjästsalt? Skulle jag göra på annat sätt och hur går jag vidare?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min första sats äppelvin
Räkna med att tillsätta 1kg socker till om några dagar då fruktmassajäsningen är klar och du tappar om vinet.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Det jäser på väldigt bra sedan igår eftermiddag. Det bildas en massa luft i skalen och fruktmassan, vilket då flyter upp. Rör om några gånger per dygn för att blanda om.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
En fråga.. Edelman förespråkar 1+1, dvs 1 liter vatten till 1 liter vin.
Om jag gjort äppelmust och sedan lägger i skalen för fruktmassajäsning och får totalt 5 liter massa. Hur mycket vatten ska jag då ha i?
Eller har jag missuppfattat Edelmans regel?
Om jag gjort äppelmust och sedan lägger i skalen för fruktmassajäsning och får totalt 5 liter massa. Hur mycket vatten ska jag då ha i?
Eller har jag missuppfattat Edelmans regel?
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min första sats äppelvin
Egentligen känns det väl onödigt att tillsätta massan när du fått ut must. Om det nu är någon intressant tanke bakom hade jag bara använt 0.5l vatten/kg.Hemmansägaren skrev:En fråga.. Edelman förespråkar 1+1, dvs 1 liter vatten till 1 liter vin.
Om jag gjort äppelmust och sedan lägger i skalen för fruktmassajäsning och får totalt 5 liter massa. Hur mycket vatten ska jag då ha i?
Eller har jag missuppfattat Edelmans regel?
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Den tanken jag hade var att få ut så mycket saft ur äpplena som det bara går och sedan låta allt jäsa tillsammans i en fruktmassajäsning. Ev kan jag få med smakämnen från skal och kärnor också. Men som det ser ut nu i jäshinken, så lägger sig skalen uppepå saften som ett lager.
Men jag kan ju inte det här.. Det är första gången någonsin jag testar att göra vin. Jag är inte heller ung och frisk, så jag satsar på lättplockade saker som äpplen.
EDIT; Har en ica-kasse med äpplen kvar för imorgon. Ska nog bara jäsa musten utan skalen mm.
Men jag kan ju inte det här.. Det är första gången någonsin jag testar att göra vin. Jag är inte heller ung och frisk, så jag satsar på lättplockade saker som äpplen.
EDIT; Har en ica-kasse med äpplen kvar för imorgon. Ska nog bara jäsa musten utan skalen mm.
Re: Min första sats äppelvin
Kolsyran lyfter fruktmassan så man brukar behöva pressa ner den ett par gånger om dagen.
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Upptäckte nu att det fattas vinsvavel hemma..!!! Finns det någon produkt hos exempelvis Ica eller i någon sorts hälsokost som fungerar likadant? Det enda jag har är Jässtopp, vilket inte enbart innehåller vinsvavel utan även kaliumsorbat?
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Jag har silat ur saften inkl fruktmassa ur ett av mina kärl och mätt sockerhalten. Dock ska man mäta innan man tillsätter socker och jäst, men mätte ändå. Mätaren hade nästan sjunkit helt ner till det svarta fältet och det innebär att sockerhalten är väldigt låg? Hade i 1kg socker under omröring.
- Bilagor
-
- image.jpg (731.27 KiB) Visad 256 gånger
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min första sats äppelvin
Korrekt, du har ju en gradering på mätaren. Bara att läsa av.Hemmansägaren skrev:Jag har silat ur saften inkl fruktmassa ur ett av mina kärl och mätt sockerhalten. Dock ska man mäta innan man tillsätter socker och jäst, men mätte ändå. Mätaren hade nästan sjunkit helt ner till det svarta fältet och det innebär att sockerhalten är väldigt låg? Hade i 1kg socker under omröring.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Den 24 september hade jag i 1 liter socker i äppelmusten (12 liter) och de senare dagarna har jäsningen avstannat betydligt. Mätte sockerhalten och oechlen hamnade med marginal på svart. Det fanns alltså inget socker kvar? Ska det gå så snabbt!?
Hade i ytterligare 1 liter socker nyss.
Hade i ytterligare 1 liter socker nyss.
- Weinkeller
- Brygguru
- Inlägg: 3368
- Blev medlem: ons jan 07, 2009 14:45
Re: Min första sats äppelvin
Finns det lite näring i och pigg jäst så kan det gå så fort. Temperaturen är också en faktor.
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk
/Weinkeller
-
- Turbojäsare
- Inlägg: 47
- Blev medlem: tis aug 30, 2016 22:30
- Ort: Skbg
Re: Min första sats äppelvin
Temperaturen ligger runt 20 grader där just den dunken står. Ja, jösses va fort det har gått!! :-O
Så mycket tycker jag inte att det har kluckat, men jag måste ha missat detta..
Så mycket tycker jag inte att det har kluckat, men jag måste ha missat detta..
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster